Navigacija i GPS Mape

Navigacija i GPS Mape

8 470

Navigacija i koje su GPS Mape Najbolje

Navigacija GPS Mape, su u današnje vreme kada su navigacioni uređaji i GPS Navigacije nezamenljivi deo opreme svakog automobila,kamiona i autobusa postale  neophodni asistenti vozačima i cenjeni softverski paketi.

Različiti proizvođači GPS Navigacija, koriste i različite GPS MapeGPS giganti u proizvodnji navigacija, kompanije  Garmin  i TomTom razvijaju svoje softverske platforme pri tom koristeći svoje verzije GPS Mapa za navigacije.

Garmin kotisti Navteq GPS Mape, dok se TomTom bazirao na TeleAtlas (TomTom) GPS Mape.

Navigacija -Navteq  VS  TeleAtlas VS Lokalni provajderi

Navigacija i GPS Mape
Navteq VS TeleAtlas

 GPS Navigacija Navigon koristi isključivo Navteq GPS Mape. Ostali proizvođači GPS Navigacija  ( Becker, Prestigio, Blueberry, Mio….) se uglavnom oslanjaju na iGO ili iGO Primo softverski paket tako da su i GPS Mape u ovim modelima GPS Navigacija prilagođene iGO softveru. Upravo o ovim paketima GPS Mape ćemo nešto detaljnije reći u ovom postu.

Najpoznatije GPS Mape  koje koriste većina GPS Navigacija su Navteq i Tele Atlas(TomTom).

Za korisnike GPS Navigacija u našim krajevima  značajne su i Topo GPS mape  lokalnih provajdera GPS Mapa kao što su Contrast D.O.O. za Srbiju, Navigo sistem d.o.o za Hrvatsku, Bosnu i Makedoniju, Monolit za Sloveniju.

Najveće pitanje koje sve korisnike GPS Navigacija muči koje su GPS Mape zaista najbolje. Mnogi korisnici GPS Navigacija su skloni da favorizuju Navteq mape u odnosu na TeleAtlas i obrnuto. Posle višegodišnjeg iskustva u radu sa GPS Navigacijama mogu reći da mape svih proizvođača imaju svoje mane i vrline.

Postoje i razlike o obradi samih informacija ali definitivno značajnih razlika NEMA ili su zanemarljive. Testove koje smo izvodili pokazali su da sve GPS mape imaju greške bilo ko da je proizvođač. Te greške su u odnosu na kvalitet mapa zaista zanemarljive ali su prisutne.

Ono što se nametnulo u ovim testovima je da su mape Lokalnih provajdera bile dosta bolje nego mape Navteqa i TeleAtlasa za određene zemlje izuzimajući mapu Grčke koju je Navteq fenomenalno odradio. U praksi svaka GPS Navigacija otključana i reprogramirana u GPS TECHNO TEAM-u,  ima najkvalitetniju mešavinu mapa i to onih za koje smatram da su najbolje.

Kriterijum je zaista jednostavan. Što je više informacija na njoj to je GPS mapa bolja, a to pokazuje i sama veličina fajla GPS Mape.  Trenutno aktuelne i najnovije verzije GPS mapa Evrope su  verzije 2013.q2 i 2013.09 iz novembra 2013-te godine, a to su ujedno i najbolje GPS mape od svih pomenutih proizvođača ako se porede sa njihovim prethodnim verzijama i  izdanjima.

Zahvaljujući GPS TECHNO TEAM vi ste u mogućnosti i da ih dobijete instalirane na vaše GPS navigacije i sami se uverite kako u njihove kvalitete tako i mane.

Navigacija i GPS Mape – Na kraju bez pobednika

I posle svega ovoga ne bih vam mogao preporučiti koje su GPS Mape bolje. Ono što je sigurno mape lokalnih provajdera TopMap u Istočnoj Evopi za nijansu odskaču kvantitetom informacija. Što se tiče Zapadne Evrope i USA GPS Mape ne bi trebale da budu razlog kupovine GPS Navigacije. Razlike su zaista minimalne i zanemarljive. U svakom slučaju bilo da su  TelaAtlas ili Navteq GPS Mape na vašim modelima GPS Navigacija  imaćete pouzdanog partnera u vožnji do željene destinacije.

8 KOMENTARA

  1. [...] vreme ograniči ili potpuno ukine proizvodnja svih uređaja koje vrše ometanje rada GPS sistema i GPS Navigacija. U ovoj studiji o Globalnom Pozicionom Sistemu, naučnici su apelovali i na razvoj barem još dva [...]

  2. [...] ovaj softverski paket  i funkcionalnosti prije nego se odluče za kupovinu kompletnih GPS Mapa . GPS Mape svih evropskih zemalja se kupuju posebno iz Navigacija za Android Mireo DON’T PANIC , a cene [...]

  3. [...] ste, kupili neki od jeftinijih modela GPS NAVIGACIJA, na njoj nemate audio ili video plejer (iako sam Windows CE podržava različite plejere). Ako je [...]

  4. [...] svim modelima portabl Garmin navigacija koji su zastupljeni na tržištu Srbije. Kao i prethodne GPS mape i ova Garmin GPS mapa Srbije SCG Route 2.7 NT je detaljna i potpuno rutabilna do kućnog broja. [...]

  5. [...] Mio Moov S568 ima ugrađenu i TruMap tehnologiju, koja čini da mape izgledaju jasno i pregledno. GPS Mape imaju manje grafike i boja, pozadina je crno-bela, pa je i fokus na najbitnijom stvari, a to je [...]

  6. [...] instaliran navigacioni softver sa najnovijim Navteq GPS mapama takođe iz juna 2012-te godine. GPS Mape koje smo koristili na putovanju su bile najnovije junske GPS Mape Srbije (Navteq 2012.q1), [...]