Renault Carminat TomTom Live fabrička navigacija

Carminat TomTom Live fabrička navigacija je osnovni fabrički multimedijalni navigacioni uređaj za veliki broj Renault vozila proizvedenih posle 2011-te godine. TomTom Carminat Live fabrička navigacija je instalirana kao prva fabrička ugradnja u veliki broj Renault automobila proizvedenih od februara 2011-te godine pa sve do Renault modela iz 2017-te godine koji imaju ugrađenu Carminat TomTom Live 2.0 fabričku navigaciju.

Svi kupci novih Renault automobila sa fabrički ugrađenom Carminat TomTom Live fabričkom navigacijom imaju mogućnost besplatnog prvog ažuriranja navigacionih mapa za svoj navigacioni uređaj u roku od 90 dana od kupovine automobila.

Svako sledeće ažuriranje navigacionih mapa se deodatno naplaćuje. Ažuriranje navigacionog softvera navigacionog uređaja je besplatno.

Ukoliko ste kupili polovan Renault automobil sa Carminat TomTom Live navigacionim uređajem svaka instalacija najnovijih navigacionih mapa se naplaćuje.

Carminat TomTom Live fabričke navigacije nije moguće ažurirati ni na jedan drugi način sem kupovinom zvaničnih najnovijih navigacionih mapa preko zvaničnog TomTom Map Update servisa koji je ujedno i zvanični proizvođač i distributer ovih navigacionih mapa.

Pošto postoji ogromno interesovanje za kupovinu i instalaciju najnovijih navigacionih mapa Srbije i Evrope preko zvaničnog TomTom Update Servisa, web portal Navigacija.net je za svoje verne čitaoce pripremio vodič kroz proceduru kupovine, instalacije i ažuriranja najnovijih navigacionih mapa.

Sva Renault vozila proizvedena posle februara 2011-te godine, u kojima se nalazi Carminat navigacioni uređaj sa memorijskom karticom, imaju Carminat TomTom Live fabričku navigaciju. TomTom u toku godine ima četiri izdanja svojih navigacionih mapa.

Jedino moguće rešenje ažuriranja najnovijih navigacionih mapa Srbije i Evrope za Carminat TomTom Live fabričke navigacije je ažuriranje preko zvaničnog TomTom Map update servisa.

Carminat TomTom Live fabrička navigacijaKupovina i ažuriranje Carminat TomTom Live navigacije najnovijim navigacionim mapama i navigacionim softverom preko TomTom Update Servisa

Pratite sledeće korake kako biste uspešno kupili najnovije navigacione mape i ažurirali vašu Carminat TomTom Live fabričku navigaciju najnovijim navigacionim mapama:

 1. Iz glavnog menija vaše Carminat TomTom Live navigacije odaberite opciju „Remove SD card“.
 2. Sačekajte dok se na ekranu navigacionog uređaja ne pojavi poruka „You can now safely remove your SD card“.
 3. Izvadite originalnu memorijsku karticu iz slota vašeg navigacionog uređaja.
 4. Ubacite originalnu memorijsku karticu u čitač memorijskih kartica koji je povezan sa vašim PC računarom.
 5. Prekopirajte ceo sadržaj originalne memorijske kartice iz Carminat Live navigacionog uređaja na neko sigurno mesto na hard disku vašeg PC računara.
 6. Za ažuriranje će vam biti potreban program TomTom Home. Ukoliko ga već nemate instaliranog možete ga skinuti ovde.
 7. Pokrenite TomTom Home aplikaciju i kliknite na opciju LOG IN koja se nalazi u gornjem desnom uglu prozora aplikacije TomTom Home.
 8. Kliknite na opciju „Create account“ kako biste kreirali vaš TomTom nalog koji će te koristiti za ažuriranje navigacione mape i softvera
 9. Pažljivo i precizno popunite sva tražena polja i zapamtite lozinku naloga koji ste upravo kreirali.
 10. Vratite se na početni ekran aplikacije TomTom Home i kliknite na opciju Update my Carminat TomTom LIVE.
 11. Ukoliko postoji novija verzija TomTom application fo Car and Motor Navigation navigacionog softvera od verzije koju vi imate instaliranu na memorijskoj kartici ona će biti prikazana na prvom mestu u okviru Update prozora, a check box će biti štikliran.
 12. Kliknite na Update and install, zatim na Backup and install pa OK i sačekajte da se instalacija najnovije verzije TomTom navigacionog softvera za Carminat TomTom Live fabričke navigacije završi do kraja.
 13. Kliknite na opciju Done i izvadite memorijsku karticu iz čitača kartice.
 14. Vratite memorijsku karticu i kliknite na opciju Continue. Nakon isčitavanja kartice kliknite na opciju Back.
 15. Odaberite opciju Purchase Maps.
 16. Iz padajućeg menija View umesto opcije Recommended items odaberite opciju All.
 17. Sada će biti prikazane sve dostupne navigacione mape i dodaci navigacionim mapama koji su dostupni za kupovinu i kompatibilni sa Carminat TomTom Live fabričkom navigacijom.
 18. Odaberite region za koji želite da kupite najnoviju navigacionu mapu za vaš fabrički navigacioni uređaj.
 19. Srbija, zemlje bivše SFRJ i Balkana se nalaze u tri TomTom navigacione mape. To su: Europe, Eastern Europe, Central and Eastern Europe. Klikom na opciju More info dobijate detaljan prikaz pokrivanja odabrane navigacione mape, veličinu mape u MB i njenu cenu u dolarima ili evrima u zavisnosti koju ste zemlju odabrali prilikom otvaranja vašeg TomTom Home naloga.
 20. Najnovija verzija navigacione mape za Renault Carminat TomTom Live fabričke navigacije nosi oznaku 985.8158.
 21. Minimalna veličina memorijske kartice koja vam je potrebna za instalaciju je 2GB, a maksimalna 8GB. Preporučuje se brza memorijska kartica klase 10 od 4GB.
 22. Klikom na opciju Buy započinjete proces kupovine navigacione mape koja vam je potrebna. Kupljena navigaciona mapa se „skida“ online sa TomTom servera pa je potrebno proceduru „skidanja“ navigacione mape obaviti putem brzog kablovskog interneta. Troškovi isporuke mapa ne postoje jer se navigaciona mapa nakon uspešno obavljenog plaćanja „skida“ direktno online sa TomTom servera.
 23. Kliknite na opciju CheckOut. Na ovaj način će vam biti prosleđen predračun na vašu mail adresu koju ste postavili kao primarnu prilikom pravljenja naloga za TomTom Home aplikaciju.
 24. Čekirajte opciju I agree with TomTom terms and conditions kojom potvrđujete da se slažete sa generalnim uslovima online kupovine navigacione mape.
 25. Kliknite na opciju Confirm order, čime ste potvrdili narudžbinu nove navigacione mape.
 26. U sledećem prozoru Billing adress pažljivo popunite sve vaše kontakt podatke koji su potrebni. Neophodna polja su označena zvezdicom. U okviru ovog dela, pored vaše zemlje koju ste registrovali prilikom registracije naloga, obavezno iz padajućeg menija potvrdite i zemlju u kojoj se trenutno nalazite. To može biti bilo koja zemlja (Slovenija, Hrvatska, USA, UK) bitno je da vam se opcija Proceed to payment zacrni i bude vam omogućen nastavak kupovine navigacionih mapa.
 27. Ukoliko su tačno uneti svi potrebni i traženi kontakt podaci, opcija Proceed to payment će se zacrneti i biće omogućeno kliktanje na dugme Proceed to payment.
 28. U prozoru Payment odaberite način plaćanja preko kreditne kartice (Visa, Master Card, American Express…) ili putem PayPal naloga. Preporuka je plaćanje kreditnom ili platnom karticom jer se finansijska transakcija plaćanja realizuje za manje od desetak minuta.
 29. Kada pažljivo i precizno popunite sve potrebne detalje za plaćanje vašom platnom karticom kliknite na opciju Pay.
 30. Nakon potvrde plaćanja, ubrzo će vam biti prosleđeno obaveštenje o uspešnoj kupovini na vašu e-mail adresu koju ste postavili kao primarnu prilikom pravljenja naloga za TomTom Home aplikaciju.
 31. U aplikaciji TomTom Home ponovo kliknite na opciju Update my Carminat TomTom. 
 32. U prozoru Updates štiklirajte naziv navigacione mape koju ste upravo kupili preko TomTom Update servisa.
 33. Kliknite na Update and install. Na obaveštenju Do not remove the SD card kliknite OK.
 34. Strpljivo sačekajte da se procedura skidanja i instalacija navigacione mape završi do kraja. Nikako ne vadite memorijsku karticu iz čitača koji je povezan sa vašim PC računarom.
 35. Nakon završene procedure instalacije kliknite na Done.
 36. Kliknite na dugme Disconnect device koje se nalazi u donjem desnom uglu prozora TomTom Home aplikacije odmah pored naziva Carminat TomTom Live.
 37. Izvadite memorijsku karticu iz čitača i odmah je ponovo vratite u čitač memorijskih kartica.
 38. Kliknite na opciju Continue.
 39. Izvadite memorijsku karticu iz čitača kartica i ubacite je u Carminat TomTom Live navigaciju u vašem automobilu koji mora biti ugašen i bez kontakta.
 40. Dajte kontakt na vozilu i uključite Carminat TomTom Live fabričku navigaciju u vašem automobilu i strpljivo sačekajte da se navigacioni softver učita. Instalacija traje nekih 2-5 minuta.
 41. Nakon završetka instalacije fabrička navigacija Carminat TomTom Live će se resetovati.
 42. Nakon dvadesetak sekundi od reseta pojaviće se ekran za osnovna podešavanja navigacionog uređaja čime je procedura ažuriranja i instalacije najnovije verzije navigacionog softvera i navigacionih mapa uspešno završena.
 43. Cena pojedinačne navigacione mape kompletne Evrope je 60e. Ukoliko želite da kupite godinu dana korišćenja Map Update Servisa(uključuje četiri izdanja navigacione mape u toku sledećih 365 dana) cena je 70e, a ukoliko se odlučite za godinu i po dana korišćenja TomTom Map Update servisa cena najnovije navigacione mape kompletne Evrope je 80e.
 44. Sve cene navigacionih mapa ostalih evropskih regiona možete pronaći ovde.

Ukoliko imate bilo kakav problem prilikom kupovine i instalacije navigacionih mapa možete se obratiti TomTom podršci čije kontakt podatke možete pronaći na zvaničnom TomTom web sajtu.

Nadamo se da vam je ovaj vodič za kupovinu i instalaciju najnovijih navigacionih mapa za Carminat TomTom Live fabričke navigacije bio od pomoći i da ste uspešno ažurirali svoje Renault navigacione sisteme.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here