Auto Navigacija – Veličine Ekrana osetljivih na dodir

Auto Navigacija na koju smo mi uglavnom navikli i koje smo do skora jedino i koristili,  dolazile su nam uglavnom u dve veličine ekrana osetljivog na dodir. Bili su to 3,5 ” i 4,3 ” modeli Auto Navigacija. Oduvek sam savetovao da je bolje dodati malo više novca i kupiti auto navigaciju sa 4,3 ” jer je veća preglednost i vidljivost GPS Mape uz znatno lakšu kontrolu dodira ekrana prednosti koju ne možemo nikako zanemariti kada su u pitanju svi modeli Auto Navigacija.

U poslednje vreme,zahvaljujući ogromnoj konkurenciji koju auto navigacija ima u pametnim telefonima, tablet računarima, a delom i željom vodećih proizvođača Auto Navigacija da izdvoje i diferenciraju svoje proizvode na izuzetno zasićenom i konkurentnom tržištu Auto Navigacija, veći ekrani na dodir su postali standard.

Nekada je Auto Navigacija sa ekranom od 5 ” bila vrlo retka i dosta skupocena, a sada svaki proizvođač Auto navigacija u svojoj ponudi ima i po nekoliko modela sa 5 ” ekranom osetljivim na dodir. Neki proizvođači Auto Navigacija kao što je Magellan započeli su proizvodnju i prodaju ogromnih 7 ” ekrana u svojim modelima Auto navigacija.

Veličina Ekrana Auto Navigacija

Prava veličina ekrana Auto Navigacija?

Koja je zapravo prava veličina ekrana Auto Navigacija? Na srpskom tržištu još uvek postoje modeli Auto Navigacija sa manjim 3,5 ” ekranom. Njih nikako ne mogu preporučiti, jer se za par desetina eura mogu naći odlični modeli sa 4,3 ” ekranom sa istim ili čak znatno boljim spektrom funkcija i performansi.

Danas je najpopularnija veličina ekrana osetljivog na dodir za sve modele Auto navigacija je 4,3″ pa odmah za njom i 5″. Ugođaj koji pri korišćenju navigacije pruža veliki ekran je zaista fenomenalan ali nije i neophodan. Napretkom tehnologije izrade ekrana i povećanjem rezolucija, u čemu najviše prednjače Garmin i TomTom, dobićete mnogo oštriju, svetliju i kristalno čistu sliku na ekranu od 4,3″ nego na nekom ekstrmno velikom ekranu od 7″ sa manjom rezolucijom displeja. Model kod koga se to najbolje uočava je Garminov biser među modelima Auto Navigacija Garmin Nuvi 3790.

Čemu onda ekrani od 5″ ili od 7″? Auto Navigacija sa ovom veličinom ekrana je izuzetno upotrebljiva, po nama čak i poželjna u kamionima, autobusima i svim većim vozilima, kada je vetrobransko staklo dosta udaljeno od pogleda vozača nego što je to slučaj u putničkim automobilima. Kod svih velikih vozila vetrobransko staklo je izuzetno veliko i dozvoljava postavljanje Auto Navigacija sa ogromnim ekranima, a da nikako ne blokira jasan pogled na put ispred. Navigacije sa velikim ekranima je mnogo lakše koristiti u većim vozilima nego što je to slučaj sa putničkim automobilima. Vodeći proizvođači GPS navigacija namenski prave usko specijalizovane Auto navigacije za kamione i autobuse. Takva je i Garmin Dezl560 kamionska navigacija sa 5″ ekranom osetljivim na dodir. Pored velikog ekrana ova Auto navigacija ima i dosta jači zvuk nego što je uobičajeno, a sve u skladu sa namenom korišćenja u većim i znatno bučnijim GPS uređajima.

Ukoliko još uvek niste sigurni koja je prava veličina ekrana kod Auto Navigacija najbolja za vas, skoknite do prve prodavnice i uporedite uživo veličine kod pojedinih modela. To je sigurno dobitna kombinacija.

4 Komentari

  1. […] za koju veličinu ekrana da se opredelite, uverite se da je ekran vama lako uočljiv sa vozačke pozicije i sa dobrim osvetljenjem čak i po […]

Ostavite komentar