Kako poboljšati GPS signal na navigacionim uređajima je pitanje koje muči sve vlasnike i korisnike navigacija.

Android Navigacija i Android telefoni  su u poslednjih godinu dana dostigli veliku popularnost.

Veliki broj korisnika android telefona, korisiteći prednosti koje ovaj popularni operativni sistem poseduje, je zamenio svoje gps navigacije sa android smartfonovima koji imaju integrisani GPS risiver.

Uspešna  primena i korišćenje iGO Primo navigacionog softvera na android telefonima je umnogome doprinela popularnosti androida kod velikog broja korisnika. Jedan od ozbiljnijih problema koje korisnici android navigacija imaju je izuzetno sporo pozicioniranje i fiksiranje satelita.

Imate loš prijem GPS signala? Kako poboljšati GPS signal?

Veliki broj korisnika android navigacija se žali da im je potrebno više od deset minuta da android navigacija “uhvati satelite” što im značajno otežava proceduru navigovanja i samu upotrebu android navigacija.

Ovo je zaista problem koji već duže vremena iritira korisnike android navigacija i njegov uzrok zapravo i nije konstantan već varira od korisnika do korisnika i od uređaja do uređaja.

Loš prijem satelitskog signala može biti prouzrokovan nekvalitetnim hardverskim rešenjem GPS risivera. Uglavnom je loš prijem signala povezan sa softverskim podešavanjem određenih opcija vašeg android uređaja i sigurno se može značajno popraviti rešenjima koje smo vam ponudili u ovom tekst.

U tekstu Android Navigacija -Kako poboljšati GPS signal na Android telefonima?  ćemo vam izneti par saveta koji će vam značajno pomoći u korišćenju android navigacija i poboljšanju kvaliteta i preciznosti GPS signala.

Prebacite se na mod ” Visoka preciznost”

Ukoliko želite kvalitetan i precizan gps signal na android uređaju, morate biti spremni na nešto veću potrošnju baterije nego što je vaša uobičajena potrošnja. To je svakako i apsolutno neophodno i uvek kada vam GPS signal nije neophodan možete vratiti ovu opciju na vrednosti manje potrošnje baterije.

 • Idite na opciju PodešavanjeLokacija i uključite opciju Lokacija
 • Pronađite opciju Režim i čekirajte podopciju Visoka preciznost. Ova opcija će trošiti više baterije ali će i koristiti sve postojeće wireless mreže i ostale resurse kako bi GPS signal bio što precizniji

Kalibrišite kompas android uređaja

Kako poboljšati GPS signal kalibracijom kompasa android uređaja?

Potencijalan uzrok lošeg kvaliteta i preciznosti GPS signala je i nekalibrisan kompas uređaja.

Uređaj dobija neprecizne i netačne orijentacione informacije o trenutnoj lokaciji koje prouzrokuju nepravilnosti u radu navigacionih aplikacija.

Kako bi smo ovo rešili moramo najpre izvršiti kalibrisanje kompasa vašeg android uređaja.

Najbolja aplikacija za kalibraciju je GPS Essentials, koja pored drugih i kvalitetnih opcija ima i opciju za kalibrisanje kompasa uređaja.

 • Otvorite GPS Essentials i kliknite na Compass u glavnom meniju
 • Sporo rotirajte telefon po tri puta oko svake njegove ose. Uradite ovo nekoliko puta i kompas će vrlo brzo biti kalibrisan i vratiće se u normalu.

Utvrdite da li je softverski ili hardverski problem

GPS Essentials android aplikacija vam može pomoći i u dijagnostikovanju problema lošeg kvaliteta GPS signala.

Pomoću ove aplikacije lako će te utvrditi da li je u pitanju softverska ili hardverska poteškoća na GPS risiveru vašeg android uređaja.

 • U glavnom meniju aplikacije GPS Essentials kliknite na opciju Satellites, izađite napolje na otvoren prostor i pažljivo posmatrajte na koji način se vaš uređaj povezuje sa satelitima raspoređenim oko planete Zemlje.
 • Ukoliko se ne pojavi ni jedan satelit velika verovatnoća je da je u pitanju hardverski problem sa GPS risiverom.
 • Ukoliko se sateliti pojavljuju(kao što je slučaj na slici ispod), a vi i posle par minuta nemate kvalitetan GPS signal, definitivno je u pitanju softverski problem i probajte da ga rešite uz pomoć nekih saveta iz ovog teksta.

Aplikacija za testiranje GPS signala

Uvek koristite A-GPS

Pre nego bilo šta uradite uverite se da ste svojoj android GPS navigaciji pružili svaku moguću pomoć sa vaše strane. Android telefoni i android GPS navigacija koriste takozvani Assisted GPS ili A-GPS za određivanje vaše trenutne pozicije. A -GPS ne koristi u ovu svrhu samo GPS satelite već i obližnje GSM predajnike i WIFI mreže kako bi što preciznije odrediio trenutnu poziciju korisnika i najbrže fiksirao GPS satelite.Upravo zbog svega ovoga prvo što bi ste trebali da uradite jeste da uključite ovu opciju.

Kako poboljšati GPS signal

Pošto veliki broj korisnika android telefona koristi engleski jezik slike i uputstva će biti na engleskom. Da bi ste uključili korišćenje A-gps idite na Settings (Podešavanja) > Location & Security(Lokacija i Bezbednost) i uverite se da su i  “Use Wireless Networks” i “Use GPS Satellites” čekirani. Android telefoni su fabrički podešeni da koriste samo GPS satelite pa će te uključivanjem i bežičnih mreža značajno popraviti GPS signal vaših android navigacija.

Resetujte podešavanja GPS podataka

Kako poboljšati GPS signal resetovanjem GPS receivera na vašem android uređaju?

Uključivanje A-gps ne može naravno uvek rešiti sve probleme GPS signala kod android navigacija.Ponekad će android telefon pokušavati da vašu poziciju precizira sa mreža koji su poprilično daleko što će umnogome otežati proceduru “hvatanja” GPS signala.

Ukoliko i dalje imate problema skoknite do android marketa i skinite aplikaciju  GPS Status & Toolbox. Ova aplikacija će vam pomoći da resetujete A-GPS i ponovo skinete tačna i precizna podešavanja za njega. Kada skinete ovu korisnu aplikaciju uradite sledeće:

Android navigacija
GPS Status And ToolBox
 • Pokrenite  GPS Status & Toolbox. Videćete kompas i ostalu statistiku vezanu za vaš A-GPS. Pritisnite taster “MENU” za više opcija .
 • Morate imati aktivnu internet konekciju za ovu proceduru.Idite na “Manage A-GPS State“. Pritisnite opciju “Reset” pa kada se procedura reseta završi pritisnite opciju “Download” taster. Kada to završite izađite iz aplikacije.
 • Uđite u vaš navigacioni softver i pokušajte da “uhvatite” GPS signal. Ubrzo će te videti da android navigacija sve to radi mnogo brže, bolje i preciznije.

Mana ovog metoda je što nije stalna i dugotrajna. Moraće te češće odrađivati ovu proceduru  jer A-gps često kupi i poprilično nebitne podatke koje samo guše njegovu preciznost.

Ipak sam proces resetovanja poprilično kratko traje tako da ga možete odrađivati kad god vam se učini da je prjem satelita postao sporiji.

Fleširanje i ROM-a i Radia

Ukoliko ste već rutovali vaš telefon, poslednja opcija koja vam preostaje je fleširanje i podizanje verzije vašeg android telefona najnovijim softverom.

Ovo je opcija za nešto naprednije i hrabrije korisnike android uređaja i android navigacija, ali je i opcija koja značajno unapređuje funkcionisanje i rad vaše android navigacije.

Iz naših iskustava fleširanje Radia je mnogo korisnije, mada nešto i riskantije, a predstavlja skoro identičnu opciju kao i fleširanje samog android telefona.

Verzije Radia variraju od uređaja do uređaja i uglavnom se mogu naći na sajtovima proizvođača android telefona.

Vodeći proizvođači izbacuju “zakrpe” koje su isključivo namenjene poboljšanju GPS signala kod android navigacija.

Najbitnije za korisnika je da se fleširanje obavlja verzijama koje je propisao sam proizvođač android telefona i da su zvanična izdanja odobrena od strane samog proizvođača.

Postoje i neki drugi načini popravljanja GPS signala kod android navigacija, ali smatramo da su prethodna tri dobila potvrdu u praksi i da su sasvim dovoljna za prosečnoh korisnika android telefona i android navigacija.

5 KOMENTARA

 1. […] broj korisnika Samsung android smartfonova i android tableta imaju problem sa lošim prijemom GPS Signala i predugim čekanjem na GPS Fiks. Sigurno ste dospeli u iskušenje da svoj android tablet ili […]

 2. […] segment pripreme GPS navigacije za zimovanje je posedovanje najnovijeg navigacionog softvera i najnovijih GPS mapa za zemlju u koju […]

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.