Istorijat razvoja i najvažnije informacije o androidu

Android je najpopularniji operativni sistem i platforma za mobilne telefone i tablet računare. Milioni mobilnih uređaja širom sveta danas koriste android kao primarnu softversku platformu. Najpopularniji operatvni sistem danjašnjice baziran je na Linux platformi, a za njegov brz razvoj i prodor ka korisnicima najzaslužnije je udruženje Open Handset Alliance  (OHA) koje ponosno predvodi gigant Google.

Zaista ne postoji operatvni sistem kao što je ANDROID. Uz veliki broj novina koje nam android dosnosi i korisnih funkcija koje do pojave androida nismo ni mogli zamisliti na našem mobilnom telefonu, vaš smartfon će u potpunosti opravdati naziv “pametan” koji mu je pomalo i pretenciozno dodeljen.

Android Navigacija i Najbolji Android Telefon
Google Nexus S

Istorijat i razvoj Androida

Sredinom 2005-te godine Google je već uveliko bio kompanija koja je vladala svetom interneta i web pretraživača. Kako je Google vizionarska korporacija i koja je uvek za nekoliko koraka ispred konkurencije, menadžment kompanije je rešio da kupi par malih firmi koje su tek razvijale svoje projekte.

Jedna od njih je bila i Android inc. Mnogi svetski eksperti su se u to vreme pitali zbog čega je Google kupio malu i nepoznatu kompaniju koja se bavila razvojem softvera za mobilne telefone.

Odgovor su dobili vrlo brzo već 5. 11.2007 kada je Google otkrio dobro čuvanu tajnu i najavio svetsku premijeru svog novog operativnog sistema za mobilne uređaje koga su ponosno nazvali ANDROID. Za direktora platformi za mobilne uređaje u Google postavljen je Andy Rubin osnivač male kompanije Android inc.

Od tog trenutka kreće trka i turbulentni period na tržištu mobilnih telefona. Google i OHA se trude da što pre predstave svetskom auditorijumu prvi funkcionalni android telefon kako bi sačuvali originalnost ideje i android platforme, a Nokia i Apple sa svojim razvojnim timovima pokušavaju da ostanu u trci i uzmu svoj deo kolača ogromnog svetskog tržišta mobilnih uređaja.

Ubrzo nakon toga se novim članovima proširuje i Open Handset Alliance udruženje čiji je osnovni cilj dalji razvoj android platforme, širenje i produbljivanje funkcionalnosti androida kao i približavanje androida korisnicima širom planete.

Programerima Open Handset Alliance sredinom novembra 2007, dozvoljava potpun pristup izvornom kodu i razvojnim SDK bibliotekama androida. Qualcom i Texas Instruments ubrzano rade na razvoju novih čipsetova koje će koristiti android pametni telefoni.

Nakon skoro godinu dana napornog rada i užurbanih priprema, 22.10.2008. godine premijeru u Americi je doživeo prvi komercijalni android telefon. Bio je to HTC DREAM ili T-Mobile G1 kako su ga nazivali mediji u Evropi i Americi. 

T-Mobile G1 ili HTC Dream imao je verziju android firmvera “Cupcake” 1.5, 528 MHz Qualcomm MSM7201A procesor sa 192 MB RAM memorije,256 MB interne memorije, solidnu  3.2 MPx kameru,wi-fi i ugrađeni GPS risiver. Fenomenalne aplikacije, brz rad, dopadljiv izgled učinile su da HTC Dream kao prvi komercijalni android telefon doživi ovacije i veliki uspeh među korisnicima mobilnih telefona širom sveta.

Nakon velikog uspeha HTC Dream telefona koji je samo u Americi prodat u preko milion primeraka, android tržište se zahuktava i iz meseca u mesec raste. Pojavlju ju se novi poboljšani modeli praćeni razvojem i najnovijim verzijama firmvera android operativnog sistema. Sredinom 2010-e godine Google predstavlja i svoj prvi komercijalnu seriju android telefona i android tablet uređaja- Nexus.

Open Handset Alliance udruženje sada čine 84 svetske kompanije koji su apsolutni lideri u proizvodnji mobilnih telefona (Samsung, HTC, LG, Alcatel, Motorola, Acer, Asus, Nec, Toshiba, Sony Ericsson,Garmin, Sharp,ZTE,Huawei,Dell,Lenovo…), proizvodnji softvera i aplikacija (Google,Andago,Ebay,Motoya…), proizvodnji čipsetova i hardverskih komponenti (Intel, AKM, ARM, Qualcom, Nvidia, Texas Instruments, Synaptics…) i mobilni operateri kao što su T-Mobile, Telus, Vodafone, Bouygues Telecom i mnogi drugi.

Trenutno je tržište android pametnih telefona i android tablet uređaja najperspektivnije i tržište je sa najvećim godišnjim rastom. Učešće na tržištu mobilnih uređaja od 75% od ukupnog broja mobilnih telefona na svetu i skoro milijardu aktiviranih android uređaja dovoljno govori o popularnosti i kvalitetu androida kao operativnog sistema na svim tipovima mobilnih uređaja.

Najpopularniji proizvođač android uređaja je Samsung sa učešćem od 65% prodatih uređaja od ukupnog broja prodatih android uređaja u svetu.

Navigacija za android telefone

Šta android čini najpopularnijim operativnim sistemom svih vremena?

Konstantni razvoj androida i njegove funkcionalnosti

Za skoro 5 godina postojanja android je doživeo veliki broj izmena sopstvenog firmvera. Od 2009-2013-te godine objavljeno je čak 13 različitih verzija android firmvera.

Svaka nova verzija je zadržavala specifičnosti koje android poseduje, ispravljala greške i bagove koje su primećene u prethodnoj verziji i uvođene su značajne novine.

 

Trenutno najpopularnija verzija androida je Jelly Bean (v.4.1.x) sa preko 37% uređaja koje pokreće. Najnovija verzija androida je KitKat (v4.4) i pojavila je se krajem septembra 2013-te godine.

Android aplikacije

Android je open source softverska platforma(ima licencu otvorenog koda) i kao takva ima veliku podršku programera koji i bukvalno svakodnevno razvijaju na desetine vrhunskih android aplikacija čime se funkcionalnost operativnog sistema dovodi do maksimuma. Prilikom programiranja i razvijanja aplikacija programeri imaju veliku podršku u Google razvojnim bibliotekama Java programskog jezika.

Sve najnovije android aplikacije se mogu brzo pronaći i lako instalirati sa Google Play prodavnice. Podatak da su preko Google Play prodavnice android aplikacije bile instalirane preko 48 milijardi puta na više od milijardu android uređaja dovoljno govori o popularnosti i kvalitetu androida.

Multimedijalni pristup korisniku

Sve bolje kamere na android uređajima znatno olakšavaju pravljenje kvalitetnih fotografija i video zapisa. Android aplikacije kao što su Instagram i Flickr omogućavaju brz pregled i uređivanje slika i njihovo deljenje sa prijateljima na socijalnim mrežama poput Facebook-a,Twittera i Google +.

Preko aplikacija kao što su Skype, Viber ili možemo obavljati video pozive i slati besplatne viodeo poruke.

Slušanje muzike na smartfonovima je svima dobro poznato i čini nam se da je to trenutno najpopularni vid upotrebe android telefona. Vrhunski audio izlazi koje većina android telefona poseduje omogućavaju da se i uz pomoć solidnih slušalica dobije čist, oštar i melodičan zvuk omiljene MP3 pesme.

Najnoviji JellyBean 4.2.2 za S4Android Igrice

Nezaobilazni deo korišćenja android uređaja su svakako i igrice koje su iz dana u dan sve naprednije, zahtevnije i interesantnije za korisnike svih uzrasta. Razvojem hardverskih mogućnosti mobilnih platformi stiče se neophodan uslov za razvoj i igranje i nešto zahtevnijih i kompleksnijih android igara

Internet ready

Sa vašim android smartfonom će te internet moći koristiti zaista bilo gde za to postoji minimum tehničkih mogućnosti. Bilo da koristite wifi ili 3G paketni prenos podataka uvek ćete moći brzo, lagano i jednostavno surfovati internetom i pronači informaciju koja vas interesuje. Preko najnovije verzije Gmail aplikacije za elektronsku poštu bićete u prilici da pročitate i sortirate vaše e-mail poruke bilo gde i bilo kada.

GPS Navigacija je posebna prednost androida

Revolucionarna tehnološka promena je nastupila i pojavom android telefona i android tableta klasični modeli GPS navigacija polako odlaze u zaborav. Integrisani i brzi GPS risiveri u kombinaciji sa velikim ekranima osetljivim na dodir i vrhuskim navigacionim aplikacijama znatno su uticali na popularnost navigacija za android. Više nije potrebno na putovanja nositi posebno telefon, kameru, foto aparat,MP3 player i gps navigaciju. Sve to imate u vašem android smartfonu.

Prilagođavanje androida prema željama i potrebama krajnjeg korisnika

Još jedna značajna osobina androida je i prilagodljivost prema potrebama korisnika i podešavanje koje korisnik može sam uraditi. Uz pomoć widgeta (dodataka) sami možete napraviti početni ekran prema svojim željama i potebama. Da li će te dodati vremensku prognozu, kalendar, muziku, Gmail aplikaciju ili još mnogo nečega to zavisi samo od vas i vaše kreativnosti.

Smatram da funkcionalnost androida nije još uvek na samom maksimumu i da još uvek ima mnogo toga da nam pruži i pokaže. Nastupajući period će pokazati da li sam u pravu ili ne, ali sam siguran da ću još dugi, dugi niz godina uživati u slobodnom vremenu koje provodim sa svojim android tabletom i android mobilnim telefonom.