Gledajte besplatan SMART TV

Internet i nove tehnologije su već odavno postale nezaobilazni deo naše svakodnevice. Koristimo ga poslovno, informativno, a najveći broj nas internet smatra najvećim prijateljem u trenucima dokolice.

Na internet ste priključili vaš PC, smartfon, laptop, e pa došao je red i da i vaš televizor postane priznati član internet zajednice . Već smo pisali o mogućnosti pretvaranja starog TV-a u najnoviji model smart TV korišćenjem Android MINI PC stika.  Ukoliko vam se ne izdvaja nekih stotinak eura za ovu internet avanturu, pronašao sam i bolje BESPLATNO smart tv rešenje.

Pre izvesnog vremena šetajući srpskim web stranama pažnju mi je privukao članak na sajtu Baguje o pretvaranju starog TV-a u SMART TV. Pročitao sam tekst i rešio da pogledam. Na prvi pogled sve je delovalo poprilično dobro da bi bilo istinito. Uspeo sam da odvojim malo vremena i krenuo sa skidanjem instalacionih fajlova. Kako ne bi ste dalje bili u neizvesnosti evo čemu se radi.

XBMC HUB – Digitalni media centar

 

XBMC - besplatan smart TV

XBMC je open source softver koji ima sve karakteristike najboljih media plejera i digitalnih bokseva koji našim televizorima daju nove internet moći. Projekat XBMC je započet još pre 10 godina i softver je dostupan za Linux, Windows i OSX. Možete ga iskoristiti kako bi ste reprodukovali skoro sve poznate digitalne medijske formate.Svoju avanturu sa XBMC HUB softverom sam započeo odlaskom na http://xbmc.org/download/   gde sam skinuo instalacioni fajl za Windows. Ukoliko imate neki drugi operativni sistem kliknite na odgovarajuću ikonicu i skinite instalacioni fajl. Trenutna i najnovija verzija XBMC HUB multimedijalnog softvera je 12 “Frodo”. Osnovni softver sam instalirao glatko i bez ikakvih problema na starom računaru koji ima instaliran XP(32 bit) kao i na Dell studio 1555 laptopu sa instaliranim Windows 7(64 bit) operativnim sistemom. Ovo je samo osnovni deo programa koji morate instalirati i pokrenuti barem jednom pre nego što napravite sledeći korak i učinite svoj televizor ili računar pravim besplatnim SMART TV sistemom.

XBMC HUB – Instalacija

Zatim sam sa adrese http://xbmc-hub-wizard.googlecode.com/files/xbmchub_wizard_installer.exe preuzeo XBMC Wizzard koji predstavlja konfiguracioni i instalacioni paket dodataka koji ovaj XBMC softver i čine posebnim. Zatvorite osnovni XBMC softver i pokrenite XBMC Wizzard koji ste upravo skinuli. U prozoru koji će se otvoriti kliknite na  “Configure this PC” i strpljivo sačekajte dok se na prozoru programa ne pojavi zelena ikona koja predstavlja uspešno završenu instalaciju i konfigurisanje dodatnih programa. Kod mene je instalacija trajala par minuta i XBMC Wizzard je instalirao 33 dodatka u okviru osnovnog XBMC HUB softvera koji su potrebni za Besplatan Smart TV.

Zatvorite wizzard i startujte XBMC HUB softver. Nakon prvog startovanja budite još malo strplivi i sačekajte da se XBMC HUB ažurira sa najnovijim dodacima koji su mu potrebni. Ažuriranje traje svega dva do tri minuta posle čega je softver spreman za vas.  Moje prve impresije o programu su bile fenomenalne. Izuzetno dobar i prijatan korisnički intefejs omogućava lako snalaženje po opcijama programa. XBMC HUB ima mogućnost prevoda na srpski jezik. Savetujem vam da pošto softver ima veliki broj opcija i mogućnosti krenete u istraživanje od opcije koja vas najviše interesuje. Kako sam veliki ljubitelj filmova prvo što mi je privuklo pažnju je bila opcija videos u okviru koje možete pronaći i gledati omiljeni film.

Ono što je svima nama smetalo prilikom gledanja filmova je večita potraga za dobrim titlovima. Ovaj program je svu tu muku sveo na bukvalno dva klika. Kako bi smo ceo proces automatizovali potrebno je prvo odraditi podešavanja titlova. XBMC HUB nudi dva načina špodešavanja titlova. Ja najćešće koristim sledeću proceduru. Pronađite System – Settings – Addons – Enabled Addons – Subtitles, kliknite na  Enter pa na opciju “XBMC subtitles” i odaberite opciju “Configure“. Otvariće vam se nov prozor sa 3 glavna menija. U prvom prozoru podešavamo jezike, u drugom prozoru podešavamo servise traženja srpskih titlova a na trećem ostale napredne opcije. Podesite jezike na Srpski, Hrvatski ili Bosanski, kako bi mogućnost pronalaženja titlova bila što veća.

Pređite zatim na karticu “Services” i označite servise koje bi želeli da pretražujemo za titlove. Odaberite  servis Titlovi.com i Podnaslovi.com jer su to najbolji sajtovi za naše titlove. Dodatak Ice Films se najbolje pokazao i poseduje popriličan broj najnovijih filmskih naslova u HD formatu.

 

Smart TV besplatno
XBMC HUB – Filmovi

Primetno je da kvalitetan rad i uživanje u besplatnom SMART TV softveru direktno zavisi od brzine internet konekcije i stanja dodataka ovog softvera. Ukoliko koristite SBB kao i ja nikada se nezna kako će sve to proći. Noći vikendom su najzakrčenije internet saobraćajem pa vam se može dogoditi da film prekida, secka i koči.

Probajte da u podešavanjima isključite prikaze sličica filmova i isključite rss ažuriranje softvera. Svakako preporučujem korišćenje dodatka XBMC Maintenance koji služi za održavanje ovog besplatnog SMART TV programa.  Nalazi se u opciji Videos-ADD-ons i može značajno ubrzati online streaming ukoiko regularno brišete ostatke keša iz memorije XBMC softvera.

Pored reproudukcije filmova i muzike ovaj besplatan SMART TV softver nudi mogućnost instalacije dodataka koji vam omogućavaju i gledanje svih svetskih televizijskih kanala uživo. Ovo je nešto komplikovanija opcija i o njoj ćemo pisati više u narednom tekstu na ovu temu.

 Besplatan SMART TV

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.