Ekrani auto navigacija – Veličine ekrana osetljivih na dodir

Ekrani Auto Navigacija na koje smo mi uglavnom navikli i koje smo do skora jedino i koristili, dolazili su nam uglavnom u dve veličine ekrana osetljivog na dodir.

Bili su to 3,5 ” i 4,3 ” modeli Auto Navigacija. Oduvek sam savetovao da je bolje dodati malo više novca i kupiti auto navigaciju sa 4,3 ” jer je veća preglednost i vidljivost GPS mape uz znatno lakšu kontrolu dodira ekrana prednosti koju ne možemo nikako zanemariti kada su u pitanju svi modeli Auto Navigacija.

U poslednje vreme,zahvaljujući ogromnoj konkurenciji koju auto navigacija ima u pametnim telefonima, tablet računarima, a delom i željom vodećih proizvođača auto navigacija da izdvoje i diferenciraju svoje proizvode na izuzetno zasićenom i konkurentnom tržištu navigacionih uređaja, veći ekrani na dodir su postali standard.

Nekada je auto navigacija sa ekranom od 5 ” bila vrlo retka i dosta skupocena, a sada svaki proizvođač navigatora u svojoj ponudi ima i po nekoliko modela sa 5 ” ekranom osetljivim na dodir.

Neki proizvođači navigacionih uređaja, kao što je Magellan, započeli su proizvodnju i prodaju ogromnih 7 ” ekrana u svojim modelima Auto navigacija.

Ekrani auto navigacija

Prava veličina ekrana Auto Navigacija?

Koja je zapravo prava veličina koju ekrani auto navigacija moraju imati ? Na srpskom tržištu još uvek postoje modeli navigacija sa manjim 3,5 ” ekranom. Njih nikako ne mogu preporučiti, jer se za samo desetak eura više mogu naći odlični modeli sa 4,3 ” ekranom sa istim ili čak znatno boljim spektrom funkcija i performansi.

Trenutno najpopularnija veličina ekrana osetljivog na dodir za sve modele Auto navigacija je 5″ pa odmah za njom i 4.3″. Ugođaj koji pri korišćenju navigacije pruža veliki ekran je zaista fenomenalan ali moram naglasiti da nije i neophodan.

Napretkom tehnologije izrade ekrana i povećanjem rezolucija, u čemu najviše prednjače Garmin i TomTom, dobićete mnogo oštriju, svetliju i kristalno čistu sliku na ekranu od 5″ nego na nekom ekstrmno velikom ekranu od 7″ sa manjom rezolucijom displeja.

Model kod koga se to najbolje uočava je Garminov biser među modelima Auto Navigacija Garmin Nuvi 3790.

Čemu onda ekrani auto navigacija od 7″, 9″ ili 10″? Auto Navigator sa ovom veličinom ekrana je izuzetno upotrebljiv, po nama čak i poželjan u kamionima, autobusima i svim teretnim vozilima, kada je vetrobransko staklo dosta udaljeno od pogleda vozača nego što je to slučaj u putničkim automobilima.

Kod svih velikih teretnih vozila vetrobransko staklo je izuzetno veliko i dozvoljava postavljanje navigatora sa ogromnim ekranima, a da nikako ne blokira jasan pogled na put ispred.

Navigacije sa velikim ekranima je mnogo lakše koristiti u većim vozilima nego što je to slučaj sa putničkim automobilima.

Vodeći proizvođači GPS navigacija namenski prave usko specijalizovane navigacione uređaje za kamione i autobuse.

Takva je i Garmin Dezl560 kamionska navigacija sa 5″ ekranom osetljivim na dodir. Pored velikog ekrana ova auto navigacija ima i dosta jači zvuk nego što je uobičajeno, a sve u skladu sa namenom korišćenja u većim i znatno bučnijim teretnim vozilima.

Ukoliko još uvek niste sigurni koji ekrani auto navigacija najbolje odgovaraju vašim potrebama, skoknite do prve prodavnice i uporedite uživo veličine kod pojedinih modela.

To je jedina sigurna i dobitna kombinacija.

4 KOMENTARA

  1. […] za koju veličinu ekrana da se opredelite, uverite se da je ekran vama lako uočljiv sa vozačke pozicije i sa dobrim osvetljenjem čak i po […]

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.