Obavezne funkcije GPS Auto Navigacija

GPS Auto navigacija mora imati neke funkcije bez kojih ne može funkcionisati. Posle teksta, funkcije koje vam zaista nisu potrebne kod auto navigacija, napisaću nešto i o funkcijama gps auto navigacija koje morate imati u arsenalu obaveznih funkcija vaše GPS navigacije.

Funkcije GPS navigacije su određene cenom auto navigacija,  pa samim tim i kvantitet funkcija zavisi i od kvaliteta navigacionog uređaja.

Najveći broj korisnih funkcija GPS Auto Navigacija koje ćemo spomenuti možete naći u skoro svakoj GPS Auto navigaciji srednjeg cenovnog razreda.

Neke naprednije i sofisticiranije funkcije auto navigacija su rezervisane isključivo za premijum modele GPS navigacija i za korisnike sa nešto dubljim džepom. Krenimo redom:

GPS Auto Navigacija – najvažnije i najkorisnije funkcije navigacionih uređaja

Lane Assist (Funkcija za izbor odgovarajuće saobraćajne trake )

Ime ove funkcije GPS auto navigacija vam sve govori. Posebno dobro funkcioniše kod Garmin navigatora. Lane Assist je naročito korisna funkcija na brzim auto putevima sa više od tri trake gde će vam vaša GPS auto navigacija grafičkim prikazom pokazati pravi izlaz.

Najnoviji modeli Garmin auto navigacija imaju mogućnost prikaza raskrsnica i izlaza u vidu digitalnih fotografija velike rezolucije sa neverovatnim detaljima okoline. Neprocenjivo zar ne?

Funkcija GPS Auto navigacija za izbor trake - Garmin Nuvi
Funkcija GPS Auto navigacija za izbor trake

Junction view(Funkcija pregleda raskrsnica)  

Ukoliko vam je prethodna funkcija Lane Assist previše nežna i suptilna ili ste zaista dobri u orijentaciji u prostoru ova funkcija je prava stvar za vas. Slika govori više od reči kaže stara izreka. E, pa ova funkcija to upravo i povrđuje. 

Noviji modeli Garmin auto navigacija koji imaju ovu naprednu funkciju imaju i mogućnost prikaza raskrsnica i izlaza u vidu digitalnih fotografija velike rezolucije sa impozantnim detaljima pout drveća i znakova kraj puta.

Poenta Junction view (Funkcija pregleda raskrsnica) funkcije je da kada se približite izlazu ili skretanju, na ekranu vam se pojavi slika izlaza uz glasovno upozorenje da upravo tu trebate skrenuti. Moćno!!!

Veliki Ekran GPS Auto navigacija mora biti osetljiv na dodir

Zaista više nema smisla kupovati GPS Auto navigacije sa malim ekranima osetljivim na dodir. Veliki ekran ne deluje pretrpan, bolje se snalazimo po meniju uređaja i znatno je lakše  kucati željeno odredište, a da ne napravimo slovnu grešku i pogrešimo prilikom pravljenja rute do željene destinacije.

Ekran od 5″ je sada minimalna veličina ekrana za većinu korisnika, a iskustvo mi govori da su ekrani od 5″ prava stvar.

Upozorenje na ograničenje brzine

Za sve one koji su laki na gasu i pritom ih to dosta dugo drži, funkcija upozorenja na ograničenje brzine će ih konstantno(ponekad čak i preterano napadno) upozoravati da su prekoračili dozvoljenu brzinu. Upozorenje na ograničenje brzine se može isključiti ali je naš savet da uvek poslušate svoj GPS navigator i tako uštedite sebi dosta novca.

POI tačke

POI tačke(Tačke intersovanja) je izuzetno korisna funkcija. Ukoliko niste sigurni u adresu ustanove koju tražite, a znate kako se zove, dovoljno je ukucati ima lokacije i auto navigacija će vam ponuditi najbolju rutu do željenog odredišta.

U zavisnosti od modela GPS auto navigacije i GPS Mapa koje imate broj POI tačaka se kreće od nekih 750000 pa sve do preko 6 milona, koliko imaju najnovije Garmin GPS navigacije. POI tačke možete naknadno i sami dodati, bitno je da vaš model ima ovu fenomenalnu funkciju.

POI tačke su kao obavezna funkcija, u poslednjih par godina postala sastavni deo svakog ozbiljnog navigatora, tako da se one nalaze među opcijama skoro svakog ozbiljnijeg navigacionog uređaja.

Doživotno ažuriranje GPS Mapa

Ukoliko živite u oblastima koja se sporo menjaju i ne razvijaju, ova opcija će vam biti totalno nebitna. Međutim ukoliko ste svoj život bazirali na gradsku dinamiku u kojoj se pronene dešavaju svakodnevno onda je ova funkcija baš za vas.

Doživotno ažuriranje GPS Mapa će vam obezbediti najnovije GPS Mape kad god ih proizvođač navigacionih mapa objavi. Uređaji sa doživotnim aćuriranjem mapa su dosta skuplji, ali su korisnici ovakvih navigatora i prezadovoljni jer ne moraju naknadno plaćati za  ažuriranje GPS navigacije najnovijim GPS Mapama.

Glasovna komanda za pravljenje rute

Kucanje željene adrese u toku vožnje je vrlo opasna i po život učesnika u saobraćaju pogubna operacija. Ukoliko ste na vašim putovanjima uglavnom sami obavezno pronađite navigaciju sa ovom funkcijom i olakšajte sebi vožnju.

Bluetooth

Iako sam u prethodnom članku ovu funkciju proglasio nepotrebnom, najnoviji modeli GPS auto navigacija imaju dramatično poboljšanje kvaliteta zvuka prenosom preko bluetooth funkcije. Ovu funkciju svakako preporučujem korisnicima koji planiraju kupovinu nekih skupljih i novijh moela Garmin GPS auto navigacija.

Napajanje preko nosača

Ova funkcija GPS auto navigacija povećava komfor pri korišćenju vaše GPS auto navigacije. Nećete morati odmah petljati sa auto punjačem kada uđete u automobil, već će vam dovoljno biti da postavite navigaciju na nosač i spremni ste za polazak.

Ovo su neki od mojih predloga šta je “must have” za svaki ozbiljan gps navigator. Da li se slažete sa mojim predlozima funkcija koje mora imati GPS Auto navigacija?

Ukoliko vi imate svoju omiljenu opciju ili ukoliko sam izostavio neku dobru funkciju dopunite moje predloge vašim komentarima.

13 KOMENTARA

  1. […] način da vam Wi-Fi kućni sistem bude brz i pouzdan je korišćenje najnovijeg hardvera. Osnovna stvar koju morate znati je da su Wireless A,G,B stari i spori sistemi, a da je Wireless N […]

  2. […] Ovom studijom naučnici pozivaju i apeluju na upotrebu kvalitetnijih materijala u proizvodnji GPS Antena, prijemnika i ostale opreme za korišćenje GPS Navigacija. Stoga kontrola satelita i zemaljskih […]

  3. […] joj po nama nikako nije mana već samo velika prednost. Preporučijemo je svim korisnicima kojima nisu bitne dodatne funkcije ili napredne opcije već čista, brza i kvalitetna GPS Navigacija koja će ih bez problema i […]

  4. […] je značajan pogotovo ukoliko često koristite vaš GPS ili ukoliko vaš navigacioni uređaj nema najbolji i najprecizniji satelitski prijem. Učitavanje novih podataka o satelitima će sigurno popraviti situaciju i prijem satelitskog […]

  5. […] o satelitima. Ovaj korak nije neophodan ali je značajan pogotovo ukoliko često koristite vaš GPS ili ukoliko vaš navigacioni uređaj nema najbolji i najprecizniji satelitski prijem. Učitavanje […]

  6. […] Portabl GPS navigacije bi trebalo ažurirati godišnje. Ukoliko ste konstantno na putu ili vaš posao direktno zavisi od kvaliteta informacija GPS mape, poželjno je obaviti i dva ažuriranja GPS mapa u toku jedne godine, jer skoro svi veliki poizvođači GPS mapa imaju tri do četiri izdanja najnovijih mapa u toku godine. […]

  7. […] Cipele nisu novost na tržištu GPS navigacione tehnologije. Imali smo prilike ranije videti GPS cipele, koje su bile isključivo namenjene za GPS praćenje […]

  8. […] navigacionih funkcija čine ovaj android telefon odličnom zamenom za bilo koji od novijih modela portabl GPS Navigacija. Topla preporuka su najnovije GPS Mape za oktobar 2011 godine koje možete poručiti na […]

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.