Nekorisne funkcije auto navigacija

Veliki proizvođači gps navigacionih uređaja ili konkretno auto navigacija danas se utrkuju sa što većim brojem potrebnih i korisnih funkcija u svojim GPS uređajima. Gledajući njihove specifikacije i korisnička uputstva, svaka funkcija koju ima navigacija koju ste upravo kupili je funkcija “bez koje ne možete ni zamisliti” upotrebu navigacionog GPS uređaja.

U stvarnosti i na terenu stvari su totalno drugačije. posle mnogo godina iskustva u radi ali i u korišćenju auto navigacija uverio sam se da je najveći broj osobina auto navigacija samo marketinški trik. Upravo zbog toga sam rešio da sa vama podelim spisak funkcija i osobina koje vrlo malo ili uopšte ne koristim prilikom korišćenja GPS auto navigacija.

Šta nam nije potrebno kod auto navigacija :

  • FM transmiterpotpuno nekorisna funkcija posebno u urbanim oblastima gde je FM područje prenatrpano radio stanicama. Moguća ciljna grupa ove funkcije su korisnici koji žive u ruralnim oblastima.Ako uzmemo u obzir da je najveći broj automobila opremljen audio uređajima potpuno shvatate zbog čega je ova funkcija nepotrebna u vašoj auto navigaciji.
  • MP3 player – Ma koliko voleo ovaj audio format i informacije o pesmi i bendu koji je izvodi, zvučnici koje vaša auto navigacija ima jednostavno nisu dizajnirani i predviđeni za uživanje u muzici. Čak i ako vaša auto navigacija ima audio izlaz, a audio uređaj u automobilu audio ulaz, problem će vam biti kablovi o koje ćete se konstantno saplitati.  Nešto bolje rezultate kada je ova funkcija u pitanju možete dobiti, ukoliko vaš audio uređaj u kolima i vaša auto navigacija imaju Bluetooth. Doduše ni sa ovakvim rešenjima nisam imao sreće.
  • BluetoothKada uopšte radi vaš glas očajno zvuči sagovorniku sa druge strane. Izuzetak su noviji modeli auto navigacija kao što su Garmin 3790 ili TomTom Go 910. Pojedini modeli Prestigio gps navigacija takođe vam mogu pružiti ugodan razgovor. Pored savremenih handsfree uređaja bluetooth opcija kod auto navigacija je sasvim deplasirana. Poseban problem korisnicima su predstavljali i kvarovi na samom bluetooth modulu koji se ne mogu otkloniti. Obično u takvim slučajevima navigacija ne startuje pokazujući samo plavo svetlo led diode.
  • 3D Zgrade –  U teoriji i kao grafički prikaz ovu opciju auto navigacija mogu razumeti. Ali u vožnji, korišćenje ove kozmetičke opcije na vašoj auto navigaciji, će vam samo dramatično odvlačiti pažnju i remetiti preko neophodnu koncentraciju. Neki realističniji prikaz zgrada i to iz perspektive vozača bio bi mnogo srećnije rešenje.
3d zgrada funkcija auto navigacija
Garmin 3490 – 3D zgrada funkcija
  • Saobraćaj (Traffic) – Ovo je funkcija koju sigurno ne koristi 90% vozača i korisnika GPS uređaja. Kao ideja je odlična ali opcija saobraja uživo još uvek nije u potpunosti zaživela. Ova funkcija je idealna za korišćenje i lakše snalaženje po velikim svetskim metropolama. U Srbiji se ne može koristiti.   
  • TMC- u Srbiji još uvek ne radi.  

Ovo su neki od mojih predloga, a lično poznajem i veliki broj čitalaca portala Navigacija sa ogromnim iskustvom na ovom polju. Voleo bih da čujem vaša iskustva o opcijama koje nam uopšte nisu potrebne u korišćenju naših auto navigacija.

5 KOMENTARA

  1. […] članka funkcije koje vam zaista nisu potrebne kod auto navigacija, malo ćemo okrenuti list i pričati o funkcijama gps auto navigacija koje morate imati u arsenalu […]

  2. […] van gradska, sasvim je svejedno), sagledajte malo širu sliku i budite ubeđeni da samo jedan model Navigacija, ma koliko bilo zvučno ime proizvođača, nema sve funkcije i opcije koje vi poželite ili koje […]

  3. […] Navigon GPS Navigacija, Navigon 70 premium svakako zaslužuje da se nađe na listi najboljih GPS navigacija u 2011. godini. Korisnička iskustva su apsolutno pozitivna i ova 5 inčna navigacija zahvaljujući […]

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.