Šta je to Servisni Meni, Sistemski Meni ili Meni Za Održavanje Garmin Nuvi Navigacija?

Najveći broj GPS Navigacija bilo da su to GPS navigacije novijeg ili starijeg datuma pored glavnog korisničkog menija koji je predviđen isključivo za korisnike, poseduju i takozvane skrivene servisne menije. Proizvođači GPS navigacija upotrebljavaju i različite nazive za ove delove programa pa su se tako u širokoj upotrebi na ovim prostorima odomaćila dva termina Sistemski i Servisni meni. U upotrebi je i jedan nešto robusniji naziv, meni za održavanje sistema, ali se generalno radi o identičnim softverskim rešenjima koje služe za pristup ključnim informacijama o GPS navigaciji.

Kako pristupiti Skrivenom Sistemskom Meniju Na svim modelima Garmin Nuvi Navigacija?

Servisni meni jedne GPS navigacije je srce GPS uređaja i od koristi je serviseru ali i korisnicima u dobijanju potrebnih informacija o trenutnom stanju uređaja i njegovom održavanju. kako su modeli Garmin navigacija još uvek najpopularniji modeli portabl GPS navigacija u Srbiji predstavićemo prvo njihov skriveni Sistemski meni.

Prvi modeli Garmin navigacija u kojima je bio predstavljen skriveni sistemski meni kakav se i danas koristi, bile su serije Garmin nuvi navigacija 2xx( garmin nuvi 200, garmin nuvi 205, garmin nuvi 255…). Skriveni sistemski meni je prisutan i na najnovijim modelima Garmin nuvi navigacija( Garmin nuvi 3790, Garmin nuvi 1350, Garmin nuvi 3490…) ali sa nešto boljim grafičkim prikazom i većim brojem informacija o stanju uređaja.

Da bi ste pristupili skrivenom servisnom meniju morate uključiti navigaciju i sačekati da se pojavi početni ekran sa opcijama “Kuda Idemo ( Where To )”  i “Pogledaj Kartu ( View Map )“. Sledeće što moramo uraditi je da pritisnemo gornji desni ugao ekrana navigacije(tu se nalazi mala ikonica baterije) i držimo par sekundi dok se ne pojavi skriveni sistemski meni.

Garmin Nuvi Navigacija 3790 -Početni Ekran
Garmin Nuvi 3790 – Početni Ekran

Skriveni sistemski meni se, u zavisnosti od modela Garmin Nuvi navigacije,  sastoji iz više ekrana na kojima su predstavljene razne korisne informacije.Prvi ekran koji vam se pojavljuje odmah nakon pristupanja u skriveni sistemski meni je za korisnika i servisera i najvažniji prema opcijama koje se tu nalaze.

Pored informacija o trenutnom vremenu, statusu baterije, verziji firmvera navigacije, trenutne tepmerature uređaja značajne su opcije voltaže USB-a,  statusa USB konekcije i posebno verzija GPS čipseta navigacijei količina RAM memorije navigacije.Na prvoj strani servisnog menija možete podesiti i jačinu pozadinskog svetla.

Sledeća strana skrivenog servisnog menija, koju aktivirate pritiskom na taster Sled (Next), vam nudi veliki broj korisnih testova kojim možete u svakom trenutku proveriti stanje i funkcionalnost vašeg modela Garmin Nuvi navigacija.

Neki od testova koje bi ste svakako trebalo da pokrenete na vašem uređaju su : test memorije, test ekrana osetljivog na dodir, test osnovne matične ploče GPS uređaja i audio vizuelni test navigacije. Budite strpljivi jer za neke testove je potrebno podosta vremena kako bi bili uspešno verifikovani.

Garmin Nuvi Navigacija i Skriveni Sistemski Meni
Sistemski meni

Ukoliko koristite vašu Garmin Nuvi Navigaciju u terenskim uslovima u automobilu biće vam od koristi i opcija korišćenja navigacionog moda uređaja čak i kada je navigacija konektovana sa laptop računarom, a koja vam je dostupna u sistemskom meniju.

Karakteristika svih GPS Navigacija, pa tako i Garmin nuvi navigacija je da kada su povezane sa računarom ili laptopom automatski prelaze u mod prenosa podataka (sa navigacije i na navigaciju) i isključuje se mogućnost navigacionog režima.

Ukoliko vam je opcija navigacionog moda potrebna kada ste povezani sa računarom, uđite u servisni meni i konektujte navigaciju sa računarom preko USB kabla. Garmin Nuvi Navigacija ovoga puta neće ući u prenosni mod.

Dovoljno je da sada izađete iz skrivenog servisnog menija i uređaj će se resetovati u navigacionom modu, a u isto vreme će biti povezan i sa laptopom.

Jedna od interesantnijih opcija koja se aktivira ulaskom u skriveni sistemski meni je i opcija ažuriranja firmvera Garmin Nuvi navigacije.

Ovo je opcija koja zahteva jedan ozbiljan pristup i nešto više znanja tako da ćemo je svakako detaljnije razjasniti u nekom od sledećih tekstova o savetima i trikovima kada su u pitanju modeli Garmin Nuvi Navigacija.

5 KOMENTARA

  1. […] (portable), takav da ga GPS NAVIGACIJA čita sa externe memorijske kartice.Pri svakom pokretanju GPS NAVIGACIJE (ukoliko je memorijska kartica u uređaju),pokreće se “portable sistem OS”, ukoliko je kartica […]

  2. […] li se slažete sa mojim predlozima funkcija koje mora imati GPS Auto navigacija. Ukoliko vi imate svoju omiljenu ili ukoliko sam izostavio neku dobru funkciju dopuni te moje […]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.