Android dominira tržištem

Android softverska platforma se vrlo brzo razvija i napreduje. I dok GOOGLE daje sve od sebe da Android operativni sistem sadrži svežim i bezbednim, operateri i mnogi proizvođači ne mogu ići u korak sa promenama. Veliki broj operatera i proizvođača smartfonova sa Android operativnim sistemom ne deluju brzo i ne ažuriraju svoje već postojeće uređaje sa najnovijim verzijama firmvera Androida. Novi smartfonovi sa Android sistemom se takođe izbacuju na tržište sa verzijom Android softvera koja nije poslednja i najnovija.

Gingerbread Dominira Android Tržištem

U ovom trenutku situacija sledeća: Postoji šest verzija Android softvera koje koegzistiraju na tržištu. To su : Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread i Ice Cream Sandwich. Najdominantniji  Android je Android 2.3.x ili Gingerbread koji zauzima 50,51% od svih instalacija Android operativnog sistema. Ostale verzije Androida za smartfonove zauzimaju 47% od svih instalacija Androida.Preostalih 2,5% Android instalacija je pripalo Android Tablet operativnom sistemu poznatijem kao Honeycomb.

Android Tabela
Tabela Android Verzija

Na drugom mestu po udelu u Android instalacijama je Froyo sa 35,30%. Eclair je na trećem sa nekih 9,6% udela u instalaciji. 1,3% pripada Android verziji Donut, a verovali ili ne CupCake zauzima svega 0,8% udela u instalaciji Androida. Pošto je najnovija verzija Androida Ice Cream Sandwich tek izašla i jedino smo imali prilike da je vidimo na Google Nexus telefonu, udeo u ukupnim Android instalacijama za ovu najnoviju verziju nije obračunavan.

Potpuno je fer otpisati najstarije Android verzije (Cupcake i Donut),dok u budućnosti očekujemo postepen prelazak sa Froyo na Gingerbread, sa Gingerbread na Ice Cream Sandwich, pa čak i direktan prelaz sa Froyo na Ice Cream Sandwich Android verzije. Jedino pitanje koje se postavlja u svemu ovome je kolikom brzinom će proizvođači i operateri uspevati da inplementiraju najnovije Android verzije u svoje uređaje.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.