GLONASS – Globalni Navigacioni Satelitski Sistem

Verovatno se retko koji korisnik smartfon navigacija ikada zapita koji sve uslovi moraju biti ispunjeni kako bi  smo brzo,precizno i tačno, uz veliku pomoć svoje smartfon navigacije, bezbedno stigli na krajnje odredište. Do skora su samo retki imali privilegiju korišćenja GPS navigacionih aplikacija u svojim mobilnim telefonima. Razlog je bio jednostavan i praktičan. Najveći broj mobilnih telefona nije imao ugrađen GPS prijemnik. Moralo je proći više godina kako bi se prevazišao problem istovremenog prijema GPS satelitskog signala i emitovanja GSM signala čija je snaga je više bilijardi puta jača od satelitskog GPS signala.

Danas je GPS prijemnik standard u svakom novom smartfon modelu, a procena stručnjaka je da će broj prodatih smartfon modela sa GPS risiverom početkom 2015-te godine dostići magičnu cifru od 960 miliona za godinu dana. Trenutno u orbiti u upotrebljivom stanju imamo 70 aktivnih satelita za pocicioniranje, a kako se zemlje poput Kine, Indije, Japana utrkuju ko će postaviti veći broj satelita, već za neku godinu možemo očekivati da njihov broj i pređe migičnih 100. Sigurno je da u ovom trenutku imamo dva globalna, operativno kompletna sistema za satelitsko navođenje. To su:

GLONNAS – Početak satelitskog navigacionog sistema

Kada su pre desetak godina SAD svoj GPS satelitski navigacioni sistem ponudili svetskom tržištu, Rusi su u vrlo kratkom vremenu odgovorili i ponudili planetarnom tržištu svoj Globalni Navigacioni Satelitski Sistem poznatiji kao GLONASS.

GLONASS je ruski satelitski navigacioni sistem kojim rukovodi Ruski Svemirski Program i zasnovan je na radio frekvencijama koji može pružiti usluge navigacije, vremenskog 3D pozicioniranja, merenja brzine i vremena neograničenom broju korisnika širom planete. Projekat GLONASS je započet u bivšem SSSR-u i poprilično je sličan GPS satelitskom navigacionom sistemu. U stvari između GPS i GLONASS satelitskih navigacionih sistema postoji više sličnosti nego što je razlika. To je i razumljivo jer su se i obe strane trudile da naprave satelitski sistem koji će najviše odgovarati potrebama dve velike svetske sile. Do tančina su satelitske orbite oba satelitska sistema podešene tako da na najbolji, najprecizniji i najbrži način pokriju sve najvažnije vojno strateške tačke na planeti Zemlji.

Glavna i osnovna razlika između ova dva satelitska sistema je u životnom veku trajanja  satelita i samoj arhitekturi konstelacija. GLONASS sateliti su u periodu ranih osamdesetih godina imali inicijalni životni vek od nekih dve godine. GPS satelitski sistem je u to vreme imao satelite sa inicijalnim životnim vekom od nekih sedam godina. Pojedini sateliti koji se trenutno nalaze u orbiti GPS satelitskog sistema su stari i po deset godina. Dok je GLONASS vek satelita do sada bio svega tri godine.

GLONASS - satelitski sistem
GLONASS

Novije generacije GLONASS -M satelita iz 2011-te godine koje nose drugi civilni signal, imale su vek trajanja od nekih sedam godina, dok će najnoviji GLONASS-K sateliti( nose treći civilni signal)imati vek trajanja od 10-12 godina. GLONASS satelitska orbita je za par stepeni pod većim nagibom nego GPS satelitska orbita. Zato GLONASS ima bolju pokrivenost zemalja bivše SSSR, Rusije, područja koja se nalaze na severnim geografskim širinama i Arktika.

Bitna razlika između ova dva sistema je i u tipu signala koji emituju.Baš kao i GPS i GLONASS satelitske signale emituje na većem broju frekvencija.Opseg od 1598-1605mHZ je rezervisan za civilno korišćenje. Pošto je i frekventni opseg drugačiji od GPS, za prijem satelitskih signala sa GLONASS satelitskog sistema potrebna je i posebna antena.Najveća prednost koju GLONASS ima u poređenju sa GPS satelitskim sistemom je korišćenje FDMA  frekvencijskog multipleksa.FDMA omogućava da  svaki satelit emituje signal na drugoj bezbednoj frekvenciji.

GLONASS – Svakodnevna upotreba

Mnogo toga se dogodilo sa GLONASS satelitskim sistemom od raspada biveg SSSR-a. Ruska vlada je imala velike finansijske prepreke u njegovoj modernizaciji pa je i sam razvoj programa malo kasnio. Uz pomoć kineske vlade konačno je GLONASS zaživeo i od 2011-te godine napravljeni su veliki pomaci u njegovoj modernizaciji i razvijena su dva potpuno nova tipa redizajniranih satelita. Lansiranjem ovih satelita GLONASS satelitska konstelacija je upotpunjena.

Sadašnji sistem je sastavljen od 24 aktivna i 3 rezervna satelita i ruska vlada određenim merama fiskalne politike( 25% veća carina prilikom uvoza uređaja koji ne podržavaju GLONASS) daje veliku prednost navigacionim uređajima koji imaju mogućnost prijema signala sa GLONASS satelitskog sistema za navođenje. Mogućnosti Ruskog Tržišta( preko 140 miliona kupaca) su prepoznale i mnoge kompanije koje se bave proizvodnjom Navigacija i smartfonova. Uveliko je u toku dizajniranje i proizvodnja navigacinih uređaja koji će imati i mogućnost prijema signala sa GLONASS satelitskog sistema.

Kompanija ZTE je prva napravila 2011-te godine smartfon(MTS 945) koji je imao GLONASS prijemnik. Samsung Galaxy Note i Motorola RAZR su malobrojni smartfonovi na srpskom smartfon tržištu koji imaju mogućnost  rada i prijema oba signala.Pored njih i iPhone 4S takođe poseduje mogućnost prijema oba satelitska signala . Postoje indicije da će se i Qualcomm sa Snapdragon S2, S3,modelima srednje klase uključiti u porodicu smartfonova sa ugrađenim GLONASS prijemnikom.

Broadcom i STMicro kao veliki elektronski brendovi su takođe počeli da deluju i aktivno učestvuju u proizvodnji elektronskih komponenti i čipova potrebnih za implementaciju GLONASS satelitskog sistema u smartfonove.

Novi risiveri će biti hibridni moduli. Moći će primati signale i od GPS i od GLONASS satelitskog sistema. Trenutno GPS ima 32 aktivna satelita u svojoj konstelaciji dok ih GLONASS ima 24. Ukupan zbir od 59 dostupnih i aktivnih satelita, u praktičnoj primeni to za korisnike znači brži, bolji i kvalitetniji prijem satelitskog signala.

4 KOMENTARA

  1. […] su GPS podešavanja, vizuelna i audio upozorenja, i korisničke podatke same aplikacije. GPS prijemnik vašeg smartfona obaveštava iRadar aplikaciju o vašoj trenutnoj lokaciji i automatski možete […]

  2. […] najboljih Fitnes aplikacija za Android i iPhone. Sve ove Fitnes aplikacije su bazirane i koriste GPS tehnologiju da bi vam obezbedile ažurne podatke o trenutnj lokaciji i brzini. Neke od ovih fitnes aplikacija […]

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.