GPS Android Navigacija

GPS Android Navigacija i navigacione aplikacije u telefonima vam omogoćavaju da odredite trenutnu lokaciju i lako pronađete željeno odredište. Uz GPS navigacione aplikacije koje koriste android GPS, u većini smartfonova koji su danas na tržištu, možete u potpunosti zameniti svoju portabl “uličnu” GPS navigaciju i GPS navigaciju za korišćenje u prirodi i divljini.

Evo nekoliko činjenica koje uvek morate imati na umu ukoliko želite koristiti GPS Android Navigacije i sve njihove mogućnosti.

Android smartfonovi poseduju integrisani GPS risiver i već su postigli veliku popularnost među korisnicima “uličnih gradskih navigacija”  gde je GSM signal u potpunosti dostupan.

GPS Android Navigacija može biti upotrebljena i u rekreativnim uslovima van grada u divljini, na planinarenju,  pešačenju, vožnji biciklom. Ukoliko ste poklonik vangradskih avantura i ljubitelj prirode zapamtite sledeće savete prilikom korišćenja GPS Android Navigacija u divljini i prirodi

GPS Android Navigacija koristi pomoć GSM predajnika u određivanju lokacije

Ukoliko pažljivo pogledate podešavanje lokacije na vašem android smartfonu videćete da postoje dva podešavanja. Jedna je network(mrežna) lokacija. Ova opcija nam omogućava da uz pomoć GSM predajnika, koji se stručno zovu “wifi hot spots”, grubo odredimo našu trenutnu poziciju.

Druga lokacija je lokacija GPS satelita koja nam je i najpotrebnija ukoliko želimo koristiti sve prednosti koje nam pruža korišćenje GPS Android navigacija.

Android smartfonovi, kao i većina drugih pametnih telefona, koriste takozvani AGPS(Assisted GPS) koji im omogućava da na što brži način i uz pomoć mrežne lokacije izračunaju najprecizniju moguću trenutnu lokaciju i najprecizniju moguću rutu do vašeg željenog odredišta.

GPS Android Navigacija može sama odrediti trenutnu lokaciju

Do nedavno se smatralo da mobilni telefon ne može odrediti trenutnu lokaciju korisnika ukoliko nema stabilan i jak GSM signal. U stvari u praksi se još uvek susrećem sa ovim famoznim pitanjem i korisnici mobilnih telefona još uvek izbegavaju “telefonske navigacije” jer je njihovo korišćenje dosta skupo.

Prava istina je da GPS Android Navigacija korisiti integrisani GPS risiver koji danas poseduju skoro svi modeli android smartfonova. Korišćenje ovog tipa GPS Android navigacija je potpuno BESPLATNO. Potrebno je instalirati naku od GPS Navigacionih aplikacija i vaša avantura može da počne.

Pronalaženje lokacije u prirodi može duže da potraje

Ukoliko ste već koristili vašu GPS android navigaciju u gradskim uslovima videli ste da je za prvo pronalaženje satelita ( početno satelitsko fiksiranje) potrebno nekih minut vremena. U prirodi i u vangradskim uslovima ovo prvo pronalaženje će biti nešto duže. Budite strpljivi i sačekajte 5-7 minuta koliko je obično potrebno za ovu operaciju. Android smartfon u divljini nema benefit korišćenja AGPS-a tako da je i fiksiranje GPS satelita znatno sporije.

Navigaciona aplikacija i njena bitna uloga

Dobro razmislite koju će te GPS navigacionu aplikaciju za korišćenje GPS Android Navigacija instalirati u vaš android smartfon. Ukoliko koristite Google Maps u prirodi gde nije moguće “uhvatiti” GSM signal dobiće te poruku da vam je potreban aktivan plan sa podacima i nikakvu dalju pomoć nećete dobiti.

To je slučaj i sa velikim brojem drugih online GPS navigacionih aplikacija koje svoje usluge baziraju na prijemu GPRS podataka i zahtevaju konstantan priliv podataka sa interneta.

Kako to u prirodi nije slučaj instalirajte u vaš smarton neku offline aplikaciju koja koristi GPS mape instalirane na memorijskoj kartici telefona. Na tržištu postoji i veliki broj usko specijalizovanih GPS navigacionih aplikacija koje služe isključivo za navigaciju u divljini i prirodi.

Jedna od najboljih je i BackCountry Navigator koja vam omogućava skidanje GPS mapa unapred kao i korišćenje navigacione aplikacije i GPS topo mapa bez korišćenja GSM signala i GPRS prenosa podataka.

GPS Android Navigacija

GPS Android Navigacija u prirodi zahteva čisto nebo i otvoren prostor

Korisnicima portabl GPS Navigacija je već dobro poznato da moraju biti na otvorenom prostoru kako bi dobili validan GPS signal. Android smartfonovi koji se koriste u gradskim uslovima i sa omogućenim AGPS-om lokaciju mogu odrediti i kada su unutar nekih objekata.

To u prirodi nije slučaj jer se prednosti AGPS-a tamo nemogu iskoristiti i određivanje trenutne lokacije se vrši uz pomoć fiksiranja GPS satelita. U tom slučaju pronađite neku uzvišicu ili otvoren prostor kako bi ste smartfonu omogućili lakše fiksiranje GPS satelita.

GPS Android Navigacija je veliki potrošač baterije

Kada je GPS risiver na android smartfonu aktivan baterija će vam se znatno brže prazniti. U prirodi i avanturi vam to može bitiod presudnog značaja. Savet je da deaktivirate GPS risiver i koristite ga samo onda kada vam je potreban za rutovanje i upotrebu GPS navigacione aplikacije.

Pojedine GPS navigacione aplikacije će vam ovo omogućiti u okviru samog navigacionog softvera. BackCountry Navigator naprimer ima posebno dugme koje služi za aktiviranje i deaktiviranje GPS risivera samo jednim pritiskom ekrana vašeg telefona. Zahvaljujući ovome omogućiće te sebi mnogo lepih trenutaka provedenih u prirodi i avanturama u divljini uz korišćenje GPS Android Navigacija.

GPS Android Navigacija

Pridržavajte se ovih smernica i saveta i GPS Android Navigacija će vam postati stalni saputnik u vašim avanturama u prirodi i divljini kao što je to nekada bila i tradicionalna GPS Navigacija. Opustite se i lepo se zabavite u rekraciji u divljinu uz korišćenje GPS Android Navigacija.

4 KOMENTARA

  1. […] Neke naprednije i sofisticiranije funkcije auto navigacija su rezervisane isključivo za modele GPS navigacija za korisnike sa nešto dubljim džepom. Krenimo […]

  2. […] Tracks  je aplikacija koja vam omogućava da snimite vaše GPS podatke sa putovanja i pogledate statistiku uživo. Podaci koje možete pratiti su vreme, brzina, […]

  3. […] priču o androidu i android telefonima ali ovoga puta u nekom drugom kontekstu. Predstavićemo vam Galaxy S III kao […]

  4. […] navigacija i android telefona. Da bismo vam malo pomogli u izboru vašeg novog Android telefona i android navigacija, suzili smo izbor ponude na svega 10 top modela po svim parametrima. Parametri kojima smo izabrali […]

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.