GPS Cipele – Tehnička novotarija meseca

GPS Cipele nisu novost na tržištu GPS navigacione tehnologije. Imali smo prilike ranije videti GPS cipele, koje su bile isključivo namenjene za GPS praćenje dece. Ovo su prve cipele u koje je moguće ubaciti destinaciju i zatim pratiti direkcione LED diode koje se nalaze na prednjem delu cipela.

Dominic Wilcox  je dizajner i kreator prvog  funkcionalnog para GPS cipela koji će vas voditi do kuće bez obzira gde se vi nalazili. GPS cipele su napravljene za  Global Footprint project iz Northamptonshira.Ovo mesto je i inače čuveno i poznato kao mesto gde se prave i dizajniraju najbolje cipele.

Dizajner je kako i sam kaže odlučio da napravi prvi par GPS Cipela po uzoru na poznatu bajku Čarobnjak iz Oza. Kada u GPS cipele ubacite željenu destinaciju, preko USB kabla, GPS koji je inače ugrađen u đon cipele, aktivira se na pritisak đona.

Nosilac GPS cipele zatim preko prstena direkcionih LED dioda prati i usklađuje svoj pravac kretanja prema željenom odredištu.Leva Cipela sa GPS risiverom putem bežične tehnologije komunicira sa desnom cipelom, koja na sebi ima LED progres bar, kojim se utvđuje trenutna udaljenost do konačne destinacije.

GPS Cipele – Cipele budućnosti

Progres bar na desnoj cipeli na početku putovanja ima upaljenu samo jednu crvenu led diodu, a kada stignete na odredište biće upaljene sve četiri crvene i zelena LED dioda.

Tačan pravac kretanja vam pokazuje upaljena crvena LED dioda na levoj cipeli. Kupci ovih GPS cipela će dobiti i specijalan softver kojim će u cipele ubacivati željene destinacije. Konekcija između računara i cipela će se vršiti spajanjem cipela sa računarom preko USB kabla.

GPS se napaja litijum jonskim baterijama, sličnim baterijama kod novijih mobilnih telefona. GPS podaci iz leve cipele se bežičnim putem usklađuju sa podacima u desnoj GPS cipeli.

Crvena traka na levoj cipeli predstavlja GPS antenu koja je pozicionirana na gore. Arduinos mikrokontroleri predstavljaju srce ovog GPS sistema.

Led diode su dobile prednost u odnosu digitalnih displeja pre svega zbog dizajna i estetike kao i zbog bolje vidljivosti kada se nalazite na jakom suncu.Magnet u desnoj cipeli i senzor u levoj koji detektuje njegovu blizinu, prenosi procesoru kada ste pritiskom pete aktivirali GPS.

Kada se ovi uslovi ispune vaša avantura sa ovim modelom GPS Cipela može da počne.

GPS Cipele - Cipele Budućnosti

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.