GPS Tehnologija kao ključni faktor u skoku sa ivice svemira

GPS tehnologija je bila ključni i kritični deo tehnoloških dostignuća prilikom rekordnog skoka Feliksa Baumgartnera u okviru projekta Red Bull Stratos. Skok sa ivice svemira je projekat koji je pripreman više od pet godina. Uključivao je više od 300 ljudi, i koristio je sva moguća tehnološka dostignuća koja su u ovom trenutku dostupna. Oborena su i tri izuzetna rekorda.Probijen je zvučni zid (brzina 1.24 maha), ostvaren je skok sa najveće visine do sada(39.045m) i najduži slobodni pad.

Oprema prepuna GPS tehnologije

U toku ovog istorijskog skoka sa ivice svemiraFeliks Baumgartner je nosio ranac težak 5kg ( prikazan na slici) na grudima u kome se nalazila sva moguća tehnologija koja je bila potrebna za uspešno izvođenje skoka sa ivice svemira.

Gps - ključna tehnologija
Komunikacioni ranac Feliksa Baumgartnera

Ovaj ranac je sadržao sisteme  GPS komunikacije,GPS  praćenja i monitoring vitalnih funkcija Feliksa Baumgartnera. Komunikacioni sistem i sistem praćenja su u realnom vremenu slali podatke o trenutnoj Feliksovoj brzini i visini njegovom brojnom timu na zemlji. GPS uređaj za praćenje je sve podatke snimio i uredno arhivirao za kasniju detaljnu analizu i dokumetovanje i potvrđivanje postignutih rekorda.

Video koji se nalazi na početku teksta prikazuje skok iz perspektive Feliksa Baumgartnera. Pogledajte i divite se čoveku i njegovoj hrabrosti.

GPS ključ uspešnog skoka Feliksa Baumgartnera

 

Image © Red Bull Stratos

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.