Navigacione mape za TomTom navigacije su do pre izvesnog vremena bile popriličan problem za sve korisnike TomTom navigacionih uređaja u Srbiji i na Balkanu.

Putevi širom Evrope i sveta se menjaju svakodnevno. Svake godine se putna mreža Evrope izmeni za više od 15%. Kako bi vaše putovanje uz navigacioni ugođaj upotpunili i bezbedno stigli na željenu destinaciju, morate u svakom tenutku imati najsvežije i najažurnije GPS mape u svojoj GPS navigaciji.

Navigacione mape za TomTom navigacije – Pregled izdanja

Navigacione mape za TomTom navigacije se objavljuju kvartalno, a svakog meseca se dopunjuju sa manjim izmenama. Navigacione mape za TomTom navigacije su podeljene po kontinentima, kontinentalnim regionima i GPS mapama pojedinačnih zemalja u okviru kontinenta.

Kontinentalne TomTom navigacione GPS mape su podeljene u tri velike grupacije. To su navigacione mape za sledeće kontinentalne regione:

 • Australia, Novi Zeland i Azija
 • Amerika (Severna, Južna i Centralna Amerika)
 • Evropa, Afrika i Bliski Istok
Navigacija - Instalacija TOMTOM GPS Navigacija
Instalacija TOMTOM GPS Navigacija

Prva kontinentalna grupacije obuhvata pojedinačne i regionalne GPS Mape sledećih zemalja: Australia, Novi Zeland, Indija,Azija, Tajvan, Malezija, Singapur.

Drugu kontinentalnu grupaciju sačinjavaju pojedinačne i regionalne GPS Mape sledećih zemalja:USA, Canada, Mexico,Brazil, Argentina, Guiana i Francuski Antili.

Treću kontinentalnu grupaciju GPS Mapa čini Evropa, Bliski Istok i ceo Afrički koninent podeljen na GPS mape Zapadne, Srednje i Istočne Afrike. Pored Afrike ovoj grupaciji dodeljene su i mape zemalja Bliskog Istoka, Mauricijus, Maroko

Nama su svakako najzanimljivije GPS mape Evrope koja spadaju u treću kontinetalnu grupaciju sa zemljama koje smo već pobrojali.

Evropske mape se u sve TomTom navigacije mogu instalirati kao pojedinačne mape zemalja i evropskih regiona ili kao jedna celokupna mapa Evropskog kontinenta.

Zašto ažurirati navigacione mape za TomTom navigacije?

Ažuriranje navigacionih mapa se mora obaviti barem jednom godišnje ukoliko želimo mirnu i opuštajuću vožnju do željene destinacije. Ažuriranjem vašeg TomTom  navigacionog uređaja dobijate :

 1. Ažuriranje najnovijim podacima o imenama ulica na nivou kućnog broja
 2. Najnovije detaljne POI tačke i ograničenja brzine
 3. Vožnja najekonomičnijom rutom bez gubljenja vremena i dodatnih troškova usled odabira pogrešnog puta
 4. Brži i precizniji dolazak na željeno odredište

Ažuriranje TomTom Navigacija najnovijim navigacionim mapama

Sve modele TomTom GPS navigacija koji su izašli na tržište pre 2011-te godine je moguće otključati i ažurirati najnovijim TomTom GPS mapama.

Sama procedura je nešto komplikovanija i zahteva poprilično vremena i znanja.Ukoliko niste u mogućnosti da sami odradite otključavanje i ažuriranje vaše TomTom navigacije, kontaktirajte nas i obavestite se o uslovima pod kojim mi uspešno otključavamo i ažuriramo navigacione mape za sve modele portabl i fabričkih TomTom navigacija.

Iza nas stoji desetogodišnje iskustvo u radu sa TomTom navigacionim uređajima, potkrepljeno sa velikim brojem uspešno otključanih i ažuriranim TomTom navigacija.

Navigacione mape za TomTom navigacije
Ažuriranje novih modela TomTom Navigacija preko Map Update Servisa

Modele Navigacija TomTom koji su se pojavili u početkom 2011-te godine i zaključno sa najnovijim modelima iz 2013-te nije moguće ažurirati najnovijim GPS mapama zbog promene u radu sa sistemom fajlova.

Isti slučaj je i sa Renault TomTom Carminat Live fabričkim navigacijama. Kompletnu proceduru kupovine i ažuriranja najnovijih navigacionih mapa za Carminat Live fabričke navigacije možete pronaći ovde.

TomTom je se zbog spora sa Microsoft korporacijom morao odreći FAT 32 falj sistema i prebaciti svoje navigacione uređaje na Linux sistem fajlova.  Jedino rešenje koje vlasnici ovih modela TomTom navigacija imaju je ažuriranje mapa preko specijalizovanog Map Update Servisa na zvaničnom web sajtu TomTom-a.

Procedura ažuriranja mapa preko Map Update Servisa je jednostavna i brza:

 1. Otvorite web stranu Map Update Service  na zvaničnom sajtu kompanije TomTom.
 2. Povežite navigaciju i PC računar USB kablom
 3. U prazno polje unesite serijski broj vaše TomTom navigacije i kliknite na Find Device
 4. Ukoliko niste sigurni koji je serijski broj uređaja u padajućem meniju poreds praznog polja za unos serijskog broja, izaberite tačan model vašeg navigacionog uređaja
 5. Nakon toga instalirajte aplikaciju za transfer GPS Mapa i samo pretite detaljna uputstva iz aplikacije

Cena ažuriranja najnovijih TomTom navigacionih mapa zavisi od vrste ponude koji odaberete i kreće se negde oko 70e na godišnjem nivou.

Najnovija verzija najnovije navigacione mape Evrope za TomTom navigacije nosi oznaku v10.50. Izašla je krajem maja 2020-te.

TomTom GPS Mape

2 KOMENTARA

Comments are closed.