Navigacione mape za TomTom navigacije su do pre izvesnog vremena bile popriličan problem za sve korisnike TomTom navigacionih uređaja u Srbiji i na Balkanu.

Putna mreža Evrope i celog sveta se menja svakodnevno. Svake godine se putna mreža Evrope izmeni za više od 15%. Kako bi putovanja uz navigacioni uređaj upotpunili i bezbedno stigli na željenu destinaciju, u svakom trenutku morate imati najnovije i najažurnije navigacione GPS mape u svojoj GPS navigaciji.

Navigacione mape za TomTom navigacije – Pregled izdanja

Navigacione mape za TomTom navigacije se objavljuju kvartalno, a svakog meseca se dopunjuju sa manjim izmenama. Navigacione mape za TomTom navigacije su podeljene po kontinentima, kontinentalnim regionima i GPS mapama pojedinačnih zemalja u okviru kontinenta.

Kontinentalne TomTom navigacione GPS mape su podeljene u tri velike grupacije. To su navigacione mape za sledeće kontinentalne regione:

 • Australia, Novi Zeland i Azija
 • Amerika (Severna, Južna i Centralna Amerika)
 • Evropa, Afrika i Bliski Istok
Navigacija - Instalacija TOMTOM GPS Navigacija
Instalacija TOMTOM GPS Navigacija

Prva kontinentalna grupacije obuhvata pojedinačne i regionalne GPS Mape sledećih zemalja: Australia, Novi Zeland, Indija,Azija, Tajvan, Malezija, Singapur.

Drugu kontinentalnu grupaciju sačinjavaju pojedinačne i regionalne GPS Mape sledećih zemalja:USA, Canada, Mexico,Brazil, Argentina, Guiana i Francuski Antili.

Treću kontinentalnu grupaciju GPS Mapa čini Evropa, Bliski Istok i ceo Afrički koninent podeljen na GPS mape Zapadne, Srednje i Istočne Afrike. Pored Afrike ovoj grupaciji dodeljene su i mape zemalja Bliskog Istoka, Mauricijus, Maroko

Nama su svakako najzanimljivije GPS mape Evrope koja spadaju u treću kontinetalnu grupaciju sa zemljama koje smo već pobrojali.

Evropske mape se u sve TomTom navigacije mogu instalirati kao pojedinačne mape zemalja i evropskih regiona ili kao jedna celokupna mapa Evropskog kontinenta.

Zašto ažurirati navigacione mape za TomTom navigacije?

Ažuriranje navigacionih mapa se mora obaviti barem jednom godišnje ukoliko želimo mirnu i opuštajuću vožnju do željene destinacije. Ažuriranjem vašeg TomTom  navigacionog uređaja dobijate :

 1. Ažuriranje najnovijim podacima o imenama ulica na nivou kućnog broja
 2. Najnovije detaljne POI tačke i ograničenja brzine
 3. Vožnja najekonomičnijom rutom bez gubljenja vremena i dodatnih troškova usled odabira pogrešnog puta
 4. Brži i precizniji dolazak na željeno odredište

Ažuriranje TomTom Navigacija najnovijim navigacionim mapama

Sve modele TomTom GPS navigacija koji su izašli na tržište pre 2011-te godine je moguće otključati i ažurirati najnovijim TomTom GPS mapama.

Sama procedura je nešto komplikovanija i zahteva poprilično vremena i znanja.Ukoliko niste u mogućnosti da sami odradite otključavanje i ažuriranje vaše TomTom navigacije, kontaktirajte nas i obavestite se o uslovima pod kojim mi uspešno otključavamo i ažuriramo navigacione mape za sve modele portabl i fabričkih TomTom navigacija.

Iza nas stoji desetogodišnje iskustvo u radu sa TomTom navigacionim uređajima, potkrepljeno sa velikim brojem uspešno otključanih i ažuriranim TomTom navigacija.

Navigacione mape za TomTom navigacije
Ažuriranje novih modela TomTom Navigacija preko Map Update Servisa

Modele Navigacija TomTom koji su se pojavili u početkom 2011-te godine i zaključno sa najnovijim modelima iz 2013-te nije moguće ažurirati najnovijim GPS mapama zbog promene u radu sa sistemom fajlova.

Isti slučaj je i sa Renault TomTom Carminat Live fabričkim navigacijama. Kompletnu proceduru kupovine i ažuriranja najnovijih navigacionih mapa za Carminat Live fabričke navigacije možete pronaći ovde.

TomTom je se zbog spora sa Microsoft korporacijom morao odreći FAT 32 falj sistema i prebaciti svoje navigacione uređaje na Linux sistem fajlova.  Jedino rešenje koje vlasnici ovih modela TomTom navigacija imaju je ažuriranje mapa preko specijalizovanog Map Update Servisa na zvaničnom web sajtu TomTom-a.

Procedura ažuriranja mapa preko Map Update Servisa je jednostavna i brza:

 1. Otvorite web stranu Map Update Service  na zvaničnom sajtu kompanije TomTom.
 2. Povežite navigaciju i PC računar USB kablom
 3. U prazno polje unesite serijski broj vaše TomTom navigacije i kliknite na Find Device
 4. Ukoliko niste sigurni koji je serijski broj uređaja u padajućem meniju poreds praznog polja za unos serijskog broja, izaberite tačan model vašeg navigacionog uređaja
 5. Nakon toga instalirajte aplikaciju za transfer GPS Mapa i samo pretite detaljna uputstva iz aplikacije

Cena ažuriranja najnovijih TomTom navigacionih mapa zavisi od vrste ponude koji odaberete. Kreće se negde oko 70e na godišnjem nivou.

Najnovija verzija najnovije navigacione mape Evrope za TomTom navigacije nosi oznaku v10.50. Izašla je početkom juna 2020-te.

TomTom GPS Mape

2 KOMENTARA

Comments are closed.