Navigacija u divljini – Vodič za preživljavanje uz vaš GPS

Najjednostavnije rečeno GPS risiver određuje vašu trenutnu poziciju bilo gde da ste na planeti Zemlji. Korišćenje GPS Navigacija u divljini uključuje mnogo više od saznanja gde se trenutno nalazite i koja vam je pozicija. Uglavnom se najviše priča o korišćnju GPS navigacija u urbanim gradskim uslovima i mislim da je došlo vreme da se malo posvetimo korišćenju GPS navigacija u divljini i nešto težim situacijama.

Upotreba navigacija u divljini nije jednostavna i bazira se na Ključnom Pravilu GPS Navigacija : Ništa vam ne znači gde se trenutno nalazite ukoliko neznate gde želite da idete.

Pravi doprinos GPS navigacija nije u lociranju i prikazu vaše trenutne lokacije već je upravo najveća benefit u tome što nam GPS navigacije pokazuju tačnu rutu do mesta do koga želimo otići. Problem se komplikuje i činjenicom da nam naša navigacija sem trenutne lokacije šalje i druge mnogobrojne detaljne infomacije. Kako znati šta nam je važno, a šta nije u toj gomili  brojki i slova?

Pre svega setite se da vaša navigacija u stvari meri samo tri veličine: vašu trenutnu poziciju, vašu trenutnu brzinu i tačno vreme. Doduše neki od skupljih i profesionalnijih GPS uređaja imaju i pravi magnetni kompas i visinomer, ali to su kompletno posebni uređaji koje GPS risiver ne koristi u kalkulacijama svojih merenja.

Sve ostale osobine navigacija kao što su udaljenost, lokacija mape, pa čak i vrlo bitna funkcija za ljude koji svoje vreme proode u divljini, izlazak i zalazak Sunca, su ustvari algoritamske kalkulacije koje vaša navigacija računa na osnovu trenutne pozicije, trenutne brzine i tačnog vremena.

Upravo zbog svega ovoga će čak i najjeftiniji GPS uređaji raditi sasvim korektno u uslovima divljine. Možda neće imati neke od ekstra fensi funkcija ali će vam svakako pružiti nekoliko osnovnih stvari koje su vam u divljini i najpotrebnije.

Navigacija u divljini

 

Navigacija u divljini – potreba u nuždi

Šta su zapravo to tih nekoliko najosnovnijih stvari kod korišćenja navigacija na otvorenom prostoru? Po meni najvažnije je odlično poznavati sopstveni model GPS navigacije i dobro rukovati vašom GPS navigacijom.

Ukoliko vam ovo nije problem i ukoliko odlično poznajete svojstva i funkcije vašeg GPS kompanjona spremti ste da se suočite sa svim nedaćama koje vas očekuju u avanturi kroz bespuća neke planine.  Kako bi ste se uverili u vaše znanje o sopstvenoj GPS navigaciji pokušajte da odgovorite na neka od sledećih pitanja:

 • Da li umete da snimite vašu trenutnu poziciju?  To je mesto sa koga polazite ili početni waypoint.
 • Da li umete da učitate prethodno snimljenu trenutnu poziciju u bilo kom trenutku i bilo gde da se nalazite trenutno? To je učitavanje smimljenih tačaka rute.
 • Da li umete da u gps navigaciju unesete koordinate lokacije na koju želite da bezbedno stignete?  To je unošenje odredišne tačke ili waypoint.
 • Da li umete da pratite navigaciju od jedne do druge snimljene tačke sve do vašeg odredišta? To je praćenje rute.

Vrlo jednostavno i prosto. Ukoliko ste potvrdno odgovorili na sva ova pitanja o korišćenju vašeg GPS uređaja spremniste za divljinu i svakako će te moći da odete gde ste naumili kao i da se bezbedno vratite odakle ste i pošli u avanturu.

Navigacija u divljini – četiri osnovne veštine za uspešno navođenje:

 • Snimite vašu trenutnu lokaciju kao  početnu tačku ili GPS waypoint.
 • Učitajte snimljenu početnu tačku (waypoint).
 • Ubacite koordinate željene destinacije u vašu GPS navigaciju .
 • Pratite rutu dok ne stignete do konačnog odredišta.

3 KOMENTARA

 1. […] reći da je GPS navigacija za android Google Maps Navigation još uvek u finalnoj beta fazi i da Google još uvek ne daje […]

 2. […] koje sve korisnike GPS Navigacija muči koje su GPS Mape zaista najbolje. Mnogi korisnici GPS Navigacija su skloni da favorizuju Navteq mape u odnosu na TeleAtlas i obrnuto. Posle višegodišnjeg […]

 3. […] potvrditi da je Garmin Mapa Srbije SCG Route 2.7NT prava GPS Mapa Srbije  za vas i vaš model Garmin navigacije. Treba reći da je za Garmin mapu Srbije direktno zaslužan Navteq i da uskoro očekujemo i prvo […]

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.