Prijem GPS signala kod GPS Navigacija

Većina GPS Navigacija ima sasvim pristojnu preciznost i jačinu kada je u pitanju GPS Signal bez ikakvih dodatnih softverskih ili hardveskih poboljšanja na uređaju. Preciznost od 3 metra je vrlo lako postići ukoliko imate korektne vremenske uslove i otvore pogled prema nebu.

Kao što svi već dobro znamo najbolja jačina i preciznost GPS Signala kod svih modela GPS Navigacija se postiže ukoliko imamo neometan pristup satelitima. Zatvoren prostor , loši vremenski uslovi(oblaci) ili prisustvo betonskih zgrada svakako poprilično ometaju jačinu GPS Signala kod svih GPS navigacija. ukoliko ste u nekoj dubokoj dolini ili ste okruženi planinskim vrhovima sigurno će te osetiti kakvu takvu degradaciju satelitskog GPS Signala.

Ukoliko ste primetili da vaša GPS Navigacija ima nedostatke u prijemu GPS Signala ili GPS Signal nije onakakv kakav bi ste vi želeli dajemo vam nekoliko saveta sa kojim bi ste popravili kvalitet GPS Signala na vašim modelima GPS Navigacija.

Dodavanje Eksterne Antene poboljšava prijem GPS Signala

Glavni i osnovni de svakog GPS sistema je GPS Prijemnik. Prijemnik prima radio GPS signale sa satelita i obrađuje podatke koji ti signali sadrže. Ukoliko postoji bilo kakva smetnja u prijemu tih podataka ili su ti podaci obimni ili se signali odbijaju od većih objekata kvalitet signala i preciznost GPS Navigacija neće biti kakva bi zaista trebala biti.

Većina GPS Navigacija ima konektor za eksterne GPS antene koje je i izuzetno lako instalirati. kada instalirate eksternu GPS antenu signal će se momentalno korigovati i preciznost će biti znatno bolja.

Korišćenje eksternih antena je korisno kada je vaša GPS Navigacija blokirana nekom velikom betonskom zgradom, krovom vašeg automobila ili bilo kojim većim objektom. Krovne antene su najpopularnije eksterne GPS antene.

Filtriranje GPS podataka radi poboljšanja GPS Signala

Kada GPS Navigacija zabeleži tačku ona pokušava i da odredi koliko je ta informacija precizna. Određivanje preciznosti GPS podataka se vrši kalkulisanjem DOP vrednosti. postoje četiri vrednosti DOP koje se kalkulišu. To su : VDOP(vertikalno), HDOP(horizontalno),TDOP(time) i PDOP(pozicija).

Svaki model GPS Navigacija ima svoje sopstvene algoritme za filtriranje i kalkulisanje ovih vrednosti. Filtriranje GPS podataka se vrši tako što navigacija ne snima izuzetno velike DOP vrednosti.

Averaging (uprosečavanje) GPS Podataka kod GPS Navigacija

Svaka ozbiljnija navigacija ima ovu opciju u svom servisnom meniju. Ona uglavnom može izvršiti manje korekcije u preciznosti GPS Signala i uglavnom se koristi kada se vrši obrađivanje jedne tačke (waypoint).

Uključivanje opcije WAAS ili EGNOS

Ukoliko vaša navigacija ima ovu opciju uključite jer će vam i ona izvršiti korekcije na vašem oslabljenom GPS signalu. Zapravo EGNOS (European Geostationary) je drugi satelitski sistem  i zemaljska stanica za Evropski kontinent.

Uključivanjem ove opcije uključuje se i dodatni sloj korekcije standardnom satelitkom GPS signalu, što će sigurno doprineti povećavanju preciznosti vaših GPS Navigacija.

Budite u mestu dok se vrši pozicioniranje vaših GPS Navigacija

GPS Signal Kod GPS Navigacija

Pri samom vršenju pozicioniranja i fiksiranja GPS Signala preporučljivo je da za par minuta stanete i sačekate da vaša navigacija pravilno snimi trenutnu poziciju. Ovakvo pozicioniranje je u praksi dalo bolje rezultate u prijemu i preciznosti prijema GPS signala.

Mnogi faktori i okolnosti utiču na prijem i preciznost satelitskog GPS Signala kod GPS Navigacija. Nismo u mogućnosti da vam tačno kažemo koji se od ovih načina poboljšavanja signala najbole pokazao u praksi i na terenu.

Na vama je da u zavisnosti od situacije u kojoj se nalazite, probate sve ove načine poboljšanja preciznosti koje poseduje vaš GPS Signal kod vaših GPS Navigacija i koristite onaj koji je za vas zaista najbolji.

9 KOMENTARA

  1. […] GPS Navigacija su zaista mnogostruke. Navešćemo samo osam najvažnijih prednosti GPS […]

  2. […] i za stariju decu.Moramo vas upozoriti da ovakav GPS sati može često gubiti prijem satelitskog GPS signala kada je dete u zatvorenom prostoru i obično su ovakvi uređaji za GPS Praćenje najbolje rešenje […]

  3. […] Izađite napolje i dozvolite vašoj navigacije povezivanje sa satelitima. Na ovaj način će navigacija skinuti najnovije podatke o satelitima. Ovaj korak nije neophodan ali je značajan pogotovo ukoliko često koristite vaš GPS ili ukoliko vaš navigacioni uređaj nema najbolji i najprecizniji satelitski prijem. Učitavanje novih podataka o satelitima će sigurno popraviti situaciju i prijem satelitskog signala. […]

  4. […] bi najbolje bilo bezbedno zaustaviti automobil i sačekati od 3-5 minuta da GPS Navigacija odradi fiksiranje satelita i utvrdi svoj trenutni položaj. Stavite vašu GPS navigaciju na instrument tablu tako da ima […]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.