GPS Week Number Rollover (WNRO) problem kod Renault TomTom Carminat fabričkih navigacija

GPS Week Rollover prouzrokuje gubitak prijema satelita i prestanak rada navigacionog uređaja

0
53

Renault Carminat fabričke navigacije koje pokreće TomTom navigacioni softver je pogođen sa GPS Week Number Rollover (WNRO) problemom. Slična situacija je i sa Peugeot RNEG WipNav uređajima sa memorijskom karticom.

Ukoliko ste nakon 06.19.2019 primetili probleme u fiksiranju satelita, nepravilnom radu i čudnom ponašanju Renault Carminat fabričke navigacije ili nemogućnost podešavanja sata samog uređaja, Vaš Carminat navigacioni uređaj je definitivno pogođen ovim problemom.

Šta je to GPS Week Number Rollover (WNRO) ?

GPS Week Number Rollover problem nastaje u načinu na koji GPS prijemnik upravlja nedeljnim elementima podataka koji čine sastavni element fiksiranog GPS signala. U pitanju su posebno CNAV i MNAV tipovi poruka.

Broj nedelja se kodira u tok podataka pomoću 10-bitnog polja. Binarna 10-to bitna reč može predstavljati najviše 1024 nedelje što je približno 19.7 godina. Svaki period od 19.7 godina u stručnoj GPS terminologiji naziva Epoha.

Na kraju svake Epohe, GPS prijemnik resetuje broj proteklih nedelja na nulu i ponovo počinje odbrojavanje. Na taj način počinje nova GPS Epoha.

Prva GPS Epoha je počela u januaru 1980-te godine kada je i GPS sistem prvi put pušten u aktivan rad. Prva GPS Epoha se završila nakon 19,7 godina tačno 21 avgusta 1999-te godine.

Druga GPS Epoha se završila 06.04.2019-te godine i 07.04.2019-te godine je počela treća GPS Epoha.

Završetkom druge GPS epohe moguće je da će veliki broj GPS risivera biti pogođen ovim problemom i da neće biti u stanju da sa uspehom vrši funkciju prijema i fiksiranja GPS satelita kao što je to do sada bio slučaj.

Koji GPS risiveri će biti pogođeni GPS Week Number Rollover problemom ?

Spisak GPS risivera koji će biti pogođen ovim problemom je zaista dugačak i veoma je nezahvalno davati bilo kakve procene o broju i vrsti problema koje će korisnici ovih uređaja imati.

Problemi će se sigurno javiti kod GPS prijemnika koji su stariji od 10-15 godina i kod kojih firmware GPS prijemnika nije dugo ili uopšte ažuriran.

Za sada imamo prijavljene probleme kod starijih modela Renault Carminat DVD, Renault Carminat uređaja sa SD memorijskom karticom i Peugeot RNEG fabričkih navigacionih uređaja.

Problemi koji se javljaju su uglavnom nemogućnost podešavanja datuma i vremena, nepravilan prikaz datuma, gubitak prijema GPS signala i povremeni prekidi u nestabilnost primljenih GPS podataka.

Renault Carminat uređaji sa memorijskom karticom

Ukoliko je Vaš Renault Carminat TomTom navigacioni uređaj pogođen
GPS Week Number Rollover problemom, to ćete primetiti tako što će navigacioni uređaj potpuno izgubiti prijem satelita, prestati sa radom i pozicija vozila će biti fiksirana za poslednju lokaciju koju je GPS prijemnik fiksirao dok je ispravno funkcionisao.

GPS Week Number RollOver

Rešenje za Renault Carminat navigacione uređaje sa memorijskom karticom je ažuriranje firmwera i navigacionih mapa sa najnovijom zvaničnom verzijom 8.843 koju je TomTom pre nepunih godinu dana ponudio svojim korisnicima.

Ažuriranje najnovije verzije firmwera je moguće izvršiti i preko online aplikacije TomTom Home ali će se tom prilikom izgubiti aktivacioni kod za navigacione mape i mape Više neće biti dostupne za upotrebu. Bićete prinuđeni da kupite najnovije mape za Vaš Carminat uređaj.

Savet je da ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma, kontaktirate mailom GPS Techno Team podršku kako bi smo Vam dali savet u vezi rešenja problema i načinu instalacije najnovijeg firmwera Carminat uređaja i navigacionih mapa.

Veliki broj Renault Carminat TomTom navigacionih uređaja je do sada uspešno ažurirano najnovijim firmwerom i navigacionim mapama Evrope 2019 i nakon ažuriranja svi navigacioni uređaji su radili apsolutno korektno i bez ikakvih problema sa prijemom i fiksiranjem GPS satelita.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.