24 sata bez satelita – Dan D za čovečanstvo

Svakoga dana koristimo raznorazne pogodnosti kojih nismo ni svesni. Jedna od njih su i sateliti koji se nalze u orbiti planete Zemlje. Ljudi ni ne shvataju veliki značaj satelita sa kojima smo okruženi i koliko je velika naša zavisnost od informacija koju nam sateliti pružaju.

Međunarodna konferencija čija tema su bile “pretnje iz svemira” i razni “svemirski rizici” kojima smo kao stanovnici planete Zemlje izloženi, postavili su temu zavisnosti čovečanstva od raznih tipova satelita u Zemljinoj orbiti. Naučnici iz različitih delova sveta na konferenciji su predstavili razne modele sudnjeg dana bez satelita. Pretnje po našu planetu Zemlju nisu više samo predmet fikcije autora naučno-fantastičnih filmova i romana već su apsolutno realne i potpuno stvarne.

Najveće pretnje za bezbednost satelita su solarne oluje velikog intenziteta koje mogu ometati satelitsku komunikaciju.Na drugom mestu su cyber napadi upereni ka ometanju i uništavanju GPS sistema i svemirski otpad i odroni koji potencijalno mogu da „nokautiraju“ i sruše satelite za nadzor Zemlje.

Naučni tim BBC-a, na čelu sa Ričardom Holinghamom je izvršio analizu jednog dana našeg život bez satelita. Evo kako bi izgledalo 24 sata bez satelita:

08:00h 

Otkazuju međunarodni komunikacioni sistemi. U jutarnjim programima bismo primetili odsustvo stranih dopisnika, i pomanjkanje svih informacija vezanih za dešavanja van domaćeg regiona. Iako bi u ovoj fazi moglo da prođe neopaženo, svet je već doveden u globalnu opasnost. Propala satelitska komunikacija ostavila bi avione u vazduhu bez veze sa kontrolom leta, pomorci u Kineskom moru i radnici u pustinjama bi bili odsečeni od sveta.

Vojne baze bi izgubile vezu sa oružanim snagama u misijama širom planete, a poslovna komunikacija multinacionalnih kompanija bi bila blokirana. U trenutku, Zemlja bi „postala ogromna“ a neki njeni delovi van domašaja čoveka. Svetski lideri ne bi mogli da sarađuju u rešavanju ove krize, jer bi komunikacija između njih bila nemoguća.

11:00 h

Predsednici i premijeri država bi okupili svoje timove, ali njihove mere i odluke ne bi stigle dalje od sale za sastanke. Globalni sistem pozicioniranja (GPS) je, shvatili bismo tada, mnogo više od preciznog atomskog sata u svemiru. Pomoć u snalaženju u saobraćaju je mala i sporedna funkcija GPS-a.Za “običnog čoveka”, GPS je pomoć da dođe od tačke A do tačke B, a da se usput ne izgubi. GPS je iz korena izmenio funkcionisanje kompanija koje se bave isporukama, hitnim službama pomaže da što brže dođu na mesto gde su potrebni, avionima da se bezbedno prinudno spuste na dalekim pistama…

Ovaj sistem šalje vremenske signale na Zemlju, što se odražava na dinamiku finansijskih transakcija, vremenske žigove i najbitnije, protokole koji održavaju internet. Bez GPS-a došlo bi do haotičnog slanja podataka i svaki umreženi sistem bi jednostavno pao. Danas, to znači da bi sve na svetu stalo.

Podrška sigurnosnih (back-up) sistema je nešto na šta se svet teško može osloniti. Nesinhronizovani sistemi između kontinenata, čak i ako se radi o svega nekoliko sekundi, za par sati bi doveli do velikog usporavanja protoka paketa podataka, i ponovnog pada mreže. U ovom trenutku bi bilo jasno da će do večeri biti uvedene restrikcije struje, pijaće vode, prestanka rada saobraćajne signalizacije i konačnog pada sistema mobilne telefonije.

GPS Praćenje Novi GPS Sistem

16:00 h

Svi avioni bi bili prizemljeni, a vremensku prognozu koja se danas oslanja prvenstveno na satelitska praćenja bi bilo nemoguće predvideti. Nabavke hrane za naredne dane u trgovinskim lancima odvijale bi se u nezamislivom haosu. Javila bi se potreba za višestruko povećanim intenzitetom rada hitnih službi, zbog neminovnovnog povećanja broja povreda na radu i u transportu.

22:00h

Ukoliko bi pad satelita potrajao do tada, bile bi uvedene vanredne mere na globalnom nivou. Postojala bi velika opasnost od urušavanja javnog reda i mira u svim državama, i opšteg haosa u kritičnim područjima. U slučaju da ova situacija traje danima, transnacionalni kriminal bi bio u opasnom porastu.

Bilo bi nemoguće kontrolisati ilegalnu seču šuma u Amazoniji, bezbednost radnika i vojnika u zabačenim područjima, stanje ledenog omotača na Arktiku i Antartiku, rast useva i sl.

Da li je ovaj scenario zaista i moguć? Jeste samo ukoliko svi sateliti prestanu sa radom odjedanputa ili padnu u isto vreme. Stručnjaci smatraju da je opasnost stvarna ali i da postoji vrlo mala verovatnoća da se to desi i da stvarno ostanemo 24 sata bez satelita. Jedno je sigurno, svet bez satelita ne bi bio isto mesto kao što je u ovom trenutku.

izvor: BBC

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.