Android Telefon – Kako produžiti trajanje baterije?

Skoro sam nabavio novi android telefon. U pitanju je LG optimus L5 E610, verzija androida 4.0.3. Pored zadovoljstva koje mi kvalitetom LG L5 android telefon pruža u svakodnevnom radu, susreo sam se sa jednim izuzetno iritantnim problemom. Pošto sam ga koristio kao jedini GPS navigacioni uređaj na svom putovanju do Grčke, baterija mu je trajala svega par sati. Nešto bolja situacija je bila kada sam isključio GPS ali je baterija i dalje kratko trajala. Svega neki 12-15 sati bez nekog posebnog opterećenja po android telefon. Prvo što mi je palo napamet je da kupim dodatnu bateriju. Posle kupovine dobio sam samo još jednu glavobolju konstantnog,  naizmeničnog menjanja i punjenja dve baterije. Dugo sam pretraživao po internetu tražeći sva moguća rešenja dok na kraju nisam sklopio kockice i napravio sopstveni sistem potrošnje i ciklusa punjenja baterije.

Moram napomenuti da sam posle par meseci od pisanja ovog teksta uspešno ažurirao svoj LG optimus L5 na najnoviju veriziju androida za njega 4.1.2. Autonomija baterije se samo neznatno popravila.

Čuvar energije – Vrhunska funkcija štednje baterije na android telefonu

Fabrička android 4.0 aplikacija čija je glavna funkcija, kako joj i samo ime kaže, produžetak autonomije baterije na vašem android telefonu. Nalazi se u meniju “Postavke” i možete je isključiti ili uključiti po sopstvenom nahođenju i sopstvenim potrebama. Prema fabričkim postavkama projektovana je da se uključi kada nivo baterije vašeg android telefona padne ispod 30%. Ovu opciju možete i sami podešavati, menjajući nivo potrošenosti baterije od 50%-10%. Jedna od najznačajnijih opcija ove funkcije je i “Upotreba baterije” . Otvaranjem ove opcije dobijate potpuni uvid u aplikacije koje su najveći konzumenti energije na vašem android smartfonu.  Neka vam ova opcija bude početna tačka u borbi za duže trajanje vaše baterije. Videće te da je ekran osetljiv na dodir ubedljivo najveći potrošač baterije (kod mene na LG-u preko 40%) i krenite od njegovih finih podešavanja.

Smanjivanje osvetljenja ekrana android smartfona

Do podešavanja osvetljenosti ekrana će te doći tako što idete redom na “Postavke” zatim na “Ekran” pa “Osvetljenost“. Na LG L5 android telefonu fabrički postavljena vrednost osvetljenja ekrana je bila 40%. Smanjio sam ove vrednosti osvetljenja ekrana na 20%. Imajte u vidu da ovakvo podešavanje osvetljenosti ekrana možete imatu u kancelariji ili nekom zatvorenom prostoru. Ukoliko android telefon koristite kao navigaciju ili ste uglavnom na dnevnoj svetlosti povećajte osvetljenje na 28%. Opcija “Istek Ekrana” (isključivanje ekrana android telefona kada se ne upotrebljava) stavite na jedan minut. Probajte da isključite i svetlo prednjih tastera ukoliko nemate preke potrebe za njima.

Android telefon i trajanje baterije

Obavezno isključujte WI-FI

Sledeći najveći rasipnik moje baterije je bio Wi-Fi adapter sa potrošnjom energije baterije od 15%. Nemojte se zavaravati da Wi-Fi neće puno trošiti bateriju android telefona ukoliko nema neke wireless mreže oko vas ili vi niste spojili vaš androd telefon na neki obližnji hotspot. Upravo tada troši brutalno mnogo energije jer je u konstantnoj potrazi za kvalitetnim signalom. Savet je da lagano odete u “Postavke” pa u Wi-Fi i  lagano prevučete u levo, taster za isključivanje vašeg wireless adaptera. Budite sigurni, da Wi-Fi, jedino kada je potpuno isključen softverski, neće konzumirati vama preko potrebnu energiju vaše baterije.

GPS – Isključiti ga li ne?

GPS risiver se na android telefonima ne koristi isključivo za GPS navigaciju. Malo je poznato da veliki broj android aplikacija, uključujući i Google lokacijske servise koriste integrisani GPS risiver na android telefonu kako bi što bolje utvrdili vašu trenutnu lokaciju. Ukoliko koristite Facebook za android, neku od gomile aplikacija za vremensku prognozu, Twitter, Google Maps ili Google Earth znajte da je energija baterije izložena izuzetno velikoj potrošnji. U ovom slučaju isključite GPS risiver jer ovi lokacijski servisi mogu iskoristiti i vaš Wi-Fi adapter ali i GSM mrežnog operatera kako bi precizno utvrdili vašu trenutnu lokaciju i dobili potrebne informacije o vašem statusu.

Korišćenje GPS navigacije za android je posebna priča i tu je povećana potrošnja baterije neminovna jer tada GPS risiver nikako nemožete isključiti. U tom slučaju ponesite autopunjač za vaš android telefo i naoružajte se strpljenjem.

Obavezno Isključite i Bluetooth na vašem android telefonu

Bluetooth nije jedan od bezobzirnih proždirača baterije, ali je njegova potrošnja, kada nije u upotrebi već u modu pretrage za drugim uređajima oko 7%. Kako većina korisnika android telefona retko kada upotrebljava bluetooth, zaista nema nikakvog valjanog razloga da on bude stalno uključen. Zato ne gubite vreme već idite u “Postavke” pa odmah na “Bluetooth” i kliknite na opciju za isključivanje ove funkcije.

Operacija uspela – Punjenje baterije android telefona svaki drugi dan

Disciplinovanom primenom ovih jednostavnih mera postigao sam značajnu uštedu u potrošnji baterije. Moja procena je da mi baterija na android telefonu sada traje duže sigurno za nekih 25-30%. Jednostavno rečeno, ne punim android telefon svake večeri već jednom u dva dana. Priznaćete da nije puno ali morate priznati da i nije baš ni toliko loše. Nadam se da sam vam sa ovih nekoliko jednostavnih saveta pomogao u štednji i produžio trajanje baterije na vašem android telefonu. Ukoliko neko od vas ima sličnih iskustava ili neke još bolje metode, uštede baterije na android telefonima, neka to kroz komentar podeli sa čitaocima  portala Navigacija.

7 KOMENTARA

  1. Sinhonizacija i update umeju da troše puno baterije pa je savet da podesite Automatic Update tako da zadovoljava vaše minimalne zahteve. Ova podešavanja ćete naći Settings > Accounts & sync. Ja sam konkretno isključila Auto Sync ali sam ostavila uključen Background data. Na Home ekranu možete postaviti vidžet za sinhronizaciju i sinhronizovati po potrebi. Dobro je i to da mnoge third-party aplikacije imaju sopstvenu sinhronizaciju i sinhronizuju se po aktiviranju i paljenju telefona.

  2. […] u koji će te ići puni poverenja i bez bojazni od prevare pratite top deset saveta koje je portal Navigacija spremio za […]

  3. […] koji vam obezbeđuje vaš mobilni operater to će te  zaista skupo platiti. Zato podesite svoj anroid smartfon ili novi iPhone5 da navigaciju obavlja isključivo preko integrisanog GPS […]

  4. […] Android operativni sistem je već zauzeo primat među mobilnim telefonima i tablet računarima. Svoju funkcionalnost je pokazao i na novijim modelima televizora, kamerama pa čak i na vešmašinama i mikrotalasnim peđnicama.Najrasprostranjeniji je svakako na smartfonovima i tabletima ali se uveliko koristi kao glavni operativni sistem na televizorima nam a poznatijim kao smart TV. Glavni problem android smart TV uređaja je cena koja je za naše uslove zaista prevelika. Ukoliko ste zaista ljubitelj nove andoir smart tv tehnologije, a niste u mogućnosti da sebi priuštite jedan novi i skupi android smart TV ne očajavajte. Postoji rešenje da vaš stari televizor pretvorite u Android smart TV. Rešenje se zove android Mini PC ili popularno nazvan Android u stiku. […]

  5. […] Android kao besplatna softverska platforma je dostigla ogroman broj uređaja tako da pravu cifru neznamo, a verujemo da čak niko ni na svetu nemože sa preciznošću reći tačan broj Android uređaja. Trenutno imamo samo preko 150 Android uređaja koji su proizvedeni od strane velikih firmi kao što su Samsung,Htc,Motorola,LG,Sony Ericsson,Acer. Ukoliko ovoj družini dodamo i ogroman broj manjih kompanija kao što su Asus,Amazon, Toshiba dobićemo na stotine modela smartfonova koji su opremljeni Android platformom. […]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.