Kako u par jednostavnih koraka postaviti ime firme na POI tačke (Tačke interesovanja)?

Dok ste bezbrižno uživali u vožnji  i pretraživali vašu GPS navigaciju slučajno ste naleteli i na opciju POI tačke.

Svima nama dobro poznate POI tačke ili Tačke interesovanja su veoma bitan faktor u pravljenju rute pogotovo u trenutcima kada nemate previše vremena za ukucavanje pune adrese ili kada neznate tačnu adresu, a prisećate se naziva firme ili ustanove koju tražite.

Sigurno ste se tada i zapitali kako su se te firme i ustanove našle tu kao i na koji način se vi i vaš biznis možete naći na listingu POI tačaka koji svi korisnici GPS navigacija vide?

Postoji veliki broj načina na koji se listinzi POI tačaka pojedinih GPS navigacionih softvera prave. Pojedine firme i ustanove od opšteg značaja se ubacuju automatski od strane proizvođača navigacionog softvera.

Ostali podaci za POI tačke se naknadno ažuriraju preko mnogobrojnih izvora i kanala.Najčešće su ti izvori upravo direktno kompanije koje prave GPS mape, a listing sa kontakt podacima vaše firme šaljete direktno njima.

POI Tačke velika pomoć u marketingu

Vlasnici firmi u velikim gradovima velikih svetskih država će sigurno biti uprednosti jer kompanije koje prave GPS Mape upravo u tim oblastima konstantno tragaju za novootvorenim preduzećima kako bim liste i POI tačke bile što novije i preciznije.

Mi koji živimo u malim zemljama i malim gradovima moramo biti poprilično aktivni i uložiti dosta truda kako bi se ime našeg biznisa i firme našlo na listi POI tačaka za našu zemlju.

Na planeti postoji veliki broj proizvođača GPS Navigacija i par velikih kompanija koji se profesionalno bave izradom GPS mapa.

Ne postoji neki trik ili čarobni štapić koji će svakog putnika pomoću POI tačke sigurno dovesti do vaše firme koja se nalazi negde gde je ni vi ne biste sa sigurnošću mogli pronaći na karti Srbije.

Da bi ste to postigli morate se malo i potruditi. Dovoljno je poslati vaše POI informacije vlasniku POI baze,  to su obično kompanije koje i izrađuju GPS mape.

Kada listing sa vašim POI informacijama bude odobren od strane proizvođača GPS mapa, POI tačka sa imenom i kompletnim podacima vaše firme biće dodata na ažuriranu bazu POI tačaka koja će tada biti na raspolaganju svim proizvođačima GPS navigacija za sve nove modele koji koriste

Poi tačke navigacija.netGPS Mape proizvođača kod koga ste poslali informacije o vašem biznisu. Na taj način će se i vaša firma videti i svi koji je budu tražili moći će je naći u pretrazi POI tačaka.

Korisnici koji su ranije kupili i već koriste GPS Navigacije, neće odmah moći naći vašu novododatu POI tačku, sve dok ne ažuriraju POI tačke i ne instaliraju najnovije GPS Mape na svom uređaju.

Ponekada je cena ažuriranja GPS Mapa i POI tačaka uključena u cenu GPS Navigacije, ali u većini slučajeva korisnici moraju naknadno platiti za instalaciju novih GPS Mapa i POI tačaka.

U praksi i na terenu to znači da će proći više meseci od unosa vaše POI tačke do široke distribucije kod korisnika koji redovno ažuriraju svoje POI tačke i GPS mape, kao i u novim modelima GPS Navigacija.

Nije baš sve tako crno po vas i vašu firmu kao što trenutno u tekstu izgleda. Ne zaboravite da su danas najpopularnije navigacije za smartfonove kod kojih je ažuriranje baza POI tačaka drastično brže, lakše i jednostavnije.

Samim tim, kako je tehnologija napredovala i  korišćenje navigacija za android i  iPhone je postalo široko rasprostranjeno, od neprocenjivog značaja je i dodavanje vaše firme i informacija o njoj na listinge POI tačaka kod svih vodećih kompanija koje se bave izradom GPS Mapa.

Najveći broj korisnika GPS navigacija kao i korisnika navigacija za android i navigacija za iPhone danas koristi GPS mape dve najveće svetske kompanije kada je izrada GPS mapa u pitanju. To su HERE i TomTom.

Za sve one koji su spremni da naprave korak napred i iskorače u online svet bez kompromisa, web portal Navigacija je pripremila uputstva kako da pošaljete informacije o vašoj firmi i postavite biznis u obliku POI tačke koju će videti svaki korisnik GPS navigacija na planeti.

Ukoliko već posedujete sopstvene POI tačke u nekoj od ovih baza POI tačaka pomoću ovih uputstava možete izvršiti izmene i dodati najnovije podatke o vašoj firmi.

Uputsvo za postavljanje POI tačke na HERE Map Creator – Here POI bazu POI tačaka

 

HERE-Najnovije GPS Mape zaHERE : Koristi online formular za dodavanje informacija o novoj POI tački

 • Posetite adresu

https://mapcreator.here.com/mapcreator/

 • Registrujte se na sajt i potvrdite registraciju
 • Kliknite na opciju How to add place on the map  i pregledajte vido tutorial o ubacivanju nove POI tačke
 • Ukucajte ime POI tačke koju tražite, a znate da se sigurno ne nalazi u listingu
 • Ukoliko se traženi pojam ne pojavi na listi, pronađite lokaciju mesta na mapi pa zatim kliknite na opciju Add a New Place i kliknite na lokaciju gde se mesto nalazi na mapi.
 • Zatim odaberite kategoriju pod kojom će se vaša POI tačka nalaziti u HERE bazi
 • Kompletirajte sve podatke o budućoj POI tački i kada uspešno završite kliknite na opciju Save
 • Proverite tačnost podataka koje ste uneli, dodajte logo firme i kliknite na opciju Submit
 • Dobićete tracking number kojim možete pratiti šta se trenutno događa sa vašom novounetom POI tačkoma. Sačuvajte ga.

Uputstvo za postavljanje POI tačke na TomTom POI bazu – Map Reporter

Navigacija - Instalacija TOMTOM GPS Navigacija
Instalacija TOMTOM GPS Navigacija

TomTom: Vrlo sličan način postavljanja POI tačka kao i kod Here maping provajdera

 • Posetite web adresu: http://mycompany.places.tomtom.com/,               odaberite Single Company (jedna poslovna jedinica) ili Multiple branches (ukoliko imate kompaniju sa većim brojem poslovnica)
 • Napravite zvanični TomTom nalog i registrujte se na TomTom servis MapReporter
 • Sa leve strane ekrana kliknite na ikonicu Point of interest i iz padajućeg menija odaberite opciju Add point of interest.
 • Prevucite zelenu pin ikonicu na lokaciju vaše POI tačke na mapi
 • U poljima koja su se otvorila unesite precizno sve informacije koje opisuju vašu POI tačku
 • Kada ste precizno uneli sve potrebne informacije kliknite na opciju Submit
 • Dobićete tracking number kojim možete pratiti šta se trenutno događa sa vašom novounetom POI tačkom. Sačuvajte ga. Ukoliko želite da vam se tracking number pošalje putem e-maila upišite vaš aktuelni e-mail u polje predviđeno za to.

Nadamo se da će te u potpunosti iskoristiti ova uputstva za unapređenje vidljivosti vaše firme i vašeg biznisa.

Jedno od mojih omiljenih marketinških postulata je da ukoliko niko nije čuo za vas to je isto kao i da ne postojite.

Razmislite o tome i krenite u akciju.

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.