Ukoliko želite da vaš android telefon ili android tablet uvek ima vrhunske performanse i brz rad morate se potruditi da android uređaj uvek ima i najnoviju verziju operativnog sistema trenutno dostupnu za njega.

Android telefon i ažuriranje android operativnog sistema

Android telefoni i ostali android gedžeti su danas u selom svetu, nesumnjivo najprodavaniji i najpopularniji tehnološki uređaji. Google je nedavno izneo podatak da svakog dana aktivira preko 1.3 miliona android uređaja.

Različiti proizvođački brendovi i različite verzije Android operativnog sistema svakako mogu zbuniti prosečnog korisnika, pogotovu kada na red dođe i ažuriranje telefona najnovijom verzijom android operativnog sistema.

Problem korisnicima android telefona i tableta predstavlja retko i nestalno pojavljivanje najnovijih ažuriranja android operativnog sistema koji nije vezan samo za proizvođače telefona već i za mobilne operatere, koji na ovaj način pokušavaju da svoju mobilnu GSM mrežu drže rasterećenom.

Kako sam i ja svoj Huawei P8 skoro ažurirao najnovijom Android 6.0 Marshmallow verzijom, rešio sam da sa čitaocima portala Navigacija podelim svoja iskustva iz tog procesa.

Prvi korak

Pre početka ažuriranja obavezno proverite koja je trenutna verzija operativnog sistema vašeg uređaja. Možda već imate najnoviju dostupnu verziju softvera za vaš android uređaj pa bi traženje novije verzije bilo puko gubljenje vremena i živaca. Proveru android verzije tako što ćete otići na opciju Postavke pa na opciju Osnovni podaci o telefonu. Nakon toga ćete videti i polje Verzija OS Android sa oznakom trenutne verzije operativnog sistema.

Najnovija verzija android operativnog sistema nosi oznaku Android 6.0 Marshmallow i još uvek nije dostupna za sve android uređaje na našem tržištu.

U narednim mesecima će postepeno sve veći broj uređaja dobijati mogućnost ažuriranja sa Android 6.0 Marshmallow verzijom operativnog sistema.

Ukoliko je verzija android softvera na vašem telefonu ili tabletu manja od 4.xx postoji velika verovatnoća da vaš uređaj nikada nećete ni moći da ažurirate sa najnovijim verzijama android operativnog sistema jer proizvođači više ne pružaju podršku za takve uređaje.

Drugi korak

Kao posebnu meru opreza moj savet je da pre nego što odradite ažuriranje sistema, bekapujete i sačuvate sve podatke koji su vam bitni (kontakti, muzika, slike, dokumente). Generalno, prilikom ažuriranja nisam primetio da mi je izbrisana niti jedna slika, niti jedan kontakt ili bilo koji drugi podatak ili dokument, ali su sve aplikacije koje su instalirane sa memorijske kartice morale biti naknadno instalirane.

Ovo je posebno bitno korisnicima koji imaju instaliran iGO Primo za android na memorijskoj kartici jer će nakon ažuriranja iGO Primo sasvim sigurno prestati sa radom i zahtevaće novo instaliranje.

Bekapovanje sistema radite ili preko posebnih android aplikacija, ili jednostavno potražite opciju Rezervna kopija podataka na vašem telefonu. Huawei je izuzetno dobro odradio ovu bekap funkciju uz pomoću koje bez problema možete napraviti rezervnu kopiju svih podataka koje vi izaberete, a kasnije ih, ukoliko je to iz bilo kog razloga vama potrebno, možete vratiti na vaš sndroid uređaj.

Treći korak

Ukoliko ste saznali da postoji najnovija verzija android operativnog sistema za vaš android telefon, ažuriranje( update) možete izvesti tako što će te otići na opciju “Podešavanje” zatim se kratko spustite na opciju ” O telefonu” kliknete na opciju “Ažuriranje” i kliknete na “Proveri nova ažuriranja“.

Uređaj če sada vršiti pretragu i proveriti da li postoji dostupno novo ažuriranje. Ukoliko uređaj pronađe novo ažuriranje biće van ponuđena opcija da li želite da ga instalirate odmah. Ako potvrdno odgovorite novi softver se automatski “skida” na vaš uređaj i započinje ažuriranje sistema. Ceo proses instalacije traje nekih 45 minuta.

Obavezno uključite WiFi i sve potrebne fajlove skinite preko WiFI jer su izuzetno veliki pa njihovo prenošenje na vaš uređaj može poprilično da potraje.

Sa ovim metodom ćete imati problem upravo zbog retkog i razređenog pojavljivanja novih verzija operativnog sistema.

Čak i ako za vaš android uređaj postoji najnovija verzija operativnog sistema, ukoliko vaš mobilni operater nije stavio vaš uređaj na listu čekanja za ažuriranje, nikako nećete uspeti pronaći novo ažuriranje i naterati telefon da izvrši novi update.

Četvrti korak

Kako bi smo popravili uspešnost pronalaženja i instaliranja najnovije verzije android operativnog sistema Marshmallow 6.0,  probajte nekoliko sledećih saveta. Moramo vam napomenuti da i ovi trikovi ne uspevaju baš iz prvog puta pa čak možda i ne uspete da ažurirate vaš android smartfon. Ništa vas ne košta da probate.

Meni je to uspelo čak iz četvrtog pokušaja, a neki čitaoci portala Navigacija su me uveravali da su na ovaj nači ažurirali svoj android operativni sistem iz prvog puta.

Android telefon Samsung Galaxy S3

Pre nego što ponovo pokušamo sa ažuriranjem idite na opciju “Podešavanja” pa na “Aplikacije”  i odaberite “Sve“.

Spuštajte se kroz aplikacije dok ne pronađete aplikaciju “Okvir za Google usluge“.

Kliknite na nju.

Zatim pritisnite opciju “Obriši podatke” pa “OK“. Onda kliknite na opciju “Prinudno zaustavljanje”  i opet naravno “OK“.

Sada možete ponovo odraditi gore pomenute korake za ažuriranje operativnog sistema vašeg telefona ili nekog drugog android gedžeta.

Ukoliko vam se posreći i ažuriranje bude uspešno, nemojte se uplašiti ukoliko vam se na strani za ažuriranje pojavi neki davni datum ( meni je npr. stajala 1994 godina) zadnje provere ažuriranja.

Ukoliko ne vidite neki stariji datum proces je neuspešan i probajte ažuriranje ponovo, korak po korak.

Dok korisnici iPhone-a i Windows Phone-a nemaju problema sa svojim ažuriranjima, android korisnici su navikli na ovakva “štapom i kanapom” rešenja.

Pravim korisnicima androida ovo svakako i ne smeta jer su prednosti androida mnogo veće nego što je slučaj za pomenutim sistemima.

Uostalom, učenje i primena novih trikova je postao deo svakodnevnog života jednog android korisnika.

Ukoliko imate neki od ovih uređaja i nemate sreće sa pronalaženjem najnovijih ažuriranja, probajte sa ovim savetima, nemožete ništa izgubiti.

Ukoliko ste jedan od srećnika koji je napokon uspeo da ažurira svoj android telefon podelite sa čitaocima portala Navigacija svoja iskustva i znanje.

11 KOMENTARA

  1. Kada udjem u podesavanja i idem na aplikacije, stisnem SVE i udjem u okvir za google usluge i stinem obrisi podatke i on mi automatski sam ode na zatvori prinudno. I posle uradim one korake za azuriranje i ista. Tako mogu po 100% i opet nece moci. Da li postoji neko resenje ili drugi nacin? Odgovorite, hvala…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.