Automobil je stao – kako ga i gde popraviti?

Automobil kod svakoga od nas zauzima počasno mesto kako u srcu ali isto tako i u kućnom budžetu. Sve je dobro dok je automobil ispravan i dobro nas služi. Prava glavobolja nastupa kada dođe vreme redovnog servisiranja ili još gore u slučaju nekog kvara. Odlazimo po auto servisima i raspitujemo se o ceni popravke, ceni delova, brzini i kvalitetu.Svi majstori vas sa osmehom ubeđuju da baš jedino oni mogu kvalitetno izvršiti popravku i to po najnižoj ceni delova i ruku. Ali da li je to baš uvek tako idealno kako majstori žele da prikažu svojim mušterijama.

TOP 10 saveta: Kako popraviti automobil i kako pronaći pravog majstora za vaš automobil?

Svi smo ponekad imali onaj čudan i gorak osećaj prevare, kada smo na kraju svega plaćali popravku svog automobila.Svi mislimo da smo puno platili, da naš majstor nije baš sve uradio kako treba i da nije ugradio delove koji kvalitetom odgovaraju ceni koju smo platili. Ukoliko želite da konačno pronađete parvi servis automobila  i u koji će te ići puni poverenja i bez bojazni od prevare pratite top deset saveta koje je portal Navigacija spremio za vas.

Taktika zastrašivanja vlasnika pokvarenog automobila

Prvi savet koji su nam i sami automehaničari i eksperti za popravku automobila dali je da se čuvamo “zastrašujuće majstorske taktike“. To je ona čuvena rečenica kada automehaničar zabrinuto i zastrašujuće kaže: ” Da sam na vašem mestu ovaj automobil ne bih više vozio ni kilometar“. Ovo je situacija kada trebate otići dalje i potražiti   mišljenje drugog majstora. Naš savet je da ukoliko svoj automobil odvezete kod drugog majstora, budite mudri i nikako ne govorite drugom majstoru koja je bila prva dijagnoza i cena popravke. U pojedinim situacijama ova čuvena rečenica može biti i potpuno istinita ali je to nešto što samo vi možete proceniti u tom trenutku.

Stručan Autoservis

Drugi savet je da se dobro raspitate o autoservisu i majstorima koji tu rade. Diplome, sertifikati, iskustvo, godine rada i svakako reference i preporuke od nekoga kome verujete, su pravi način da dođete do pouzdanog auto servisa. Svaki kvalitetan automehaničar će vam detaljno i opširno objasniti opcije popravke vašeg automobila. Svakako je da će u okviru tog objašnjenja automehaničar dati i ponudu i konačnu cenu koštanja popravke automobila.

Čistoća je pola zdravlja za vaš automobil

Treći savet je da kada prvi put uđete u autoservis dobro osmotrite samo stanje servisa. Ukoliko je pod servisa isprljan uljem i raznim opiljcima ili ukoliko usred kanala vidite istrošene i otpadne gume, to nikako nije dobar znak za vas i vaš automobil. Važna stavka je i kvalitet i kvantitet alata koji se koristi u autoservisu kao i obučenost samih majstora da kvalitetan alat uspešno koriste pri popravkama.

Ekonomična nabavka autodelova

Četvrti savet je da automehaničare u autoservisu u kome ste se odlučili da popravite vaš automobil obavezno pitate da li možete vi nabaviti sve potrebne delove koji se menjaju. Na ovaj način možete uštedeti poveću sumu novca kupujući delove u različitim prodavnicama autodelova za koje smatrate da imaju najpovoljnije cene.

Uzmite stare delove vašeg automobila nazad

Peti savet je da pri preuzimanju automobila sa popravke obavezno tražite stare delove nazad. Jedino tako, mada ni to nije baš apsolutno najsigurniji način, donekle možete biti sigurni da su svi pokvareni delovi vašeg automobila kompletno zamenjeni novim i ispravnim delovima. Naš savet je i da pre preuzimanja automobila obavezno odradite test vožnju i sami se uverite da li su kvarovi koje ste vi primetili u potpunosti otkljonjeni.

Ne potpisujte blanko ovlašćenja popravke

Šesti savet je da pri konačnom pogađanju popravke vašeg automobila nikako ne potpisujete nikakve blanko formulare oko davanja apsolutnog ovlašćenja popravke majstorima. U tom slučaju će vam sigurno biti zamenjene sve moguće potrebne i bespotrebne tečnosti koje se nalaze u vašem automobilu i to po paprenoj ceni.

Za popravku odaberite radni dan pre podne

Sedmi savet je da automobil na popravku nikako ne vozite petkom popodne jer će vaš automehaničar posao samo otaljati ili odložiti jer je isplanirao slobodan vikend. Kako stara izreka kaže “Što je brzo to je i kuso”.

Mehanika bez autodijagnostike nikako

Osmi savet je da nikako ne poprvljate kvarove motora vašeg automobila kod autoservisa koji u isto vreme nemaju i kvalitetnu autodijagnostiku ili analizator motora. Svaki automehaničar koji vam kaže da se on ne razume u tu modernu tehniku ili je ne koristi je za apsolutno i momentalno izbegavanje.

Automobil i popravka automobila

Ovlašćeni servis i zvanični diler

Deveti savet je da ukoliko su kvarovi ozbiljniji prvo posetite ovlašćene servise ili direktno kontaktirate prodavca vaše marke automobila. Tom prilikom ga pitajte za preporuku ovlašćenog servisa i cenu potrebnih delova.

Testirajte majstora na sitnim popravkma

Deseti savet je da odabrani autoservis prvo testirate poveravanjem manjih i sitnijih kvarova i intervencija na vašem ljubimcu. Tako če te se na najbolji način uveriti u stručnost, brzinu, tačnost i bićete sigurni da vas neće “odrati” kada budete radili veliki servis ili neke ozbiljnije popravke.

Dobrog automehaničara za vaš automobil je teško naći, baš kao što je teško naći i dobru mušteriju za autoservis. Svi ovi saveti su nešto što vam može pomoći u odabiru pravog autoservisa. Imajte na umu da ma koliko poštovali ove savete uvek se može desiti da napravite propust i automobil odvedete u pogrešan autoservis i kod nestručnog automehaničara.Zato mudro i sa strpljenjem odaberite pravu opciju popravke za vas i vaš automobil.

Foto:© iStockphoto/Thinkstock

2 KOMENTARA

  1. […] ali ovoga puta u nekom drugom kontekstu. Predstavićemo vam Galaxy S III kao kontrolnu tablu vašeg automobila.Pitate se da li je to moguće? Naravno da jeste uz malo mašte i naravno dobre […]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.