10 načina kako unaprediti wi-fi kućni sistem

Wi-Fi kućni sistem je jedan od najvažnijih segmenata u savremenom korišćenju računara i mobilnih telefona.  Takođe je i jedan od najčešćih razloga frustracije i nerviranja zbog slabog prijema signala ili malog dometa.

Ukoliko ste izmoreni nerviranjem zbog male brzine, slabog prijema, malog dometa i ostalih svakodnevnih problema u korišćenju Wi-Fi kućnog sistema, probajte neki od narednih deset saveta o poboljšavanju rada Wi-Fi kućnog sistema.

10. Koristite najnovije Wi-Fi tehnologije

Najsigurniji način da vam Wi-Fi kućni sistem bude brz i pouzdan je korišćenje najnovijeg hardvera. Osnovna stvar koju morate znati je da su Wireless A,G,B stari i spori sistemi, a da je Wireless N najnoviji sistem koji će vam dati prekopotrebnu brzinu i pouzdanost. Važno je znati da će vam biti potreban i Wireless N ruter i wireless N kartica za računar kako bi vaš Wi-Fi kućni sistem dobio potrebno ubrzanje i sigurnost.

9. Pronađite savršeno mesto za vaš Wi-Fi kućni sistem

Ukoliko vam se ne sviđa dizajn vašeg rutera to nikako nije razlog da ga zavučete iza neke police kako vam ne bi narušavao izgled dnevne sobe. Ukoliko želite dobar signal, veći domet i brz protok vaš ruter mora biti na otvorenom prostoru bez ikakvih ometajućih faktora kao što su zidovi, pregrade i slični elementi.

Podignite antenu rutera vertikalno i ukoliko ste u mogućnosti uzdignite ruter pod manjim nagibom.  Postavite ruter u redišnji deo vašek doma kako bi cela kuća ili stan imali ravnomernu pokrivenost. Na taj način obezbeđujete da vaš Wi-Fi kućni sistem bude pravilno postavljeni da je wi-fi signal ravnomerno zastupljen u svim delovima vašeg doma.

Wi-Fi kućni sistem poboljšana upotrebljivost

8. Pronađite odgovarajući wireless kanal

Ukoliko živite u zgradi postoji velika mogućnost da će vam se wireless signali mešati sa signalima sa rutera vaših komšija i prouzrokovati degradaciju vašeg signala. bežični ruteri mogu funkcionisati na velikom broju kanala, a vi želite kanal sa što je moguće manjom interferencijom. Programi kao što su Wi-Fi Stumbler ili Wi-Fi Analyzer mogu pronaći pravi kanal za vaš Wi-Fi kućni sistem.

7. Otarasite se smetnji drugih kućnih aparata

Nisu samo komšijski ruteri uzrok smetnjama i degradaciji signala. Takav problem vam mogu napraviti i bežićni telefoni, mikrotalasne pećnice i mnogi drugi mali kućni aparati.

Kupovina dual band rutera rešava ovakve probleme. Ukoliko ne želite da menjate svoj hardver rešenje pronađite u udaljavanju rutera od kućnih aparata koji prave smetnje u prenosu signala i koji loše utiču na kvalitet radas vašeg wi-fi kućnog sistema.

6. Wi-Fi lopovi i poboljšanje bezbednosti wi-fi kućnog sistema

Čak i ako ste postavili kvalitetnu lozinku i zaštitili vaš ruter, vrlo je lako hakovati wi-fi kućni sistem. Takođe je vrlo lako moguće i utvrditi da li vas neko potkrada, ali je daleko najbolji način sprečavanja krađe wi-fi signala samo poboljšanje bezbednosti bežičnog rutera.Korišćenje WPA lozinke je apsolutno osnovna zaštita koju je moguće lako probiti.

Naš savet je svakako postavljanje WPA2 zaštite koja je daleko bolja i sigurnija ali svakako nije neranjiva.

5. Kontrola aplikacija koje “proždiru” protok kućne wi-fi mreže

Ukoliko neko u okviru vašeg wi-fi kućnog sistema  često koristi skype, gleda youtube video , koristi torente, igra online igrice na facebook-u, vaš protok će bukvalno biti zdobljen i pojeden za sve ostale korisnike wi-fi kućnog sistema. Srećom postoji nešto što se zove Quality of Service ili skraćeno QOS što će vam omogućiti da u potpunosti preuzmete kontrolu nad tim proždiračima vašeg dragocenog protoka.

Sa QOS-om možete utvrditi koje su vam prioritetne aplikacije i koje će aplikacije dobiti prednost u protoku u odnosu na ostale vama manje bitne aplikacije.

4. Povećajte domet bežičnog rutera

Ukoliko i dalje niste zadovoljni sa dometom signala koji ima vaš ruter, možete ga povećati sa trikom koji i sam često primenjujem i za koji vam je potrebno 5 minuta vremena i malo veštih ruku. Na parče kartona dimenzija 50×50 cm zalepite lepkom aluminijumsku foliju.

Po sredini takođe od kartona napravite valjkastu strukturu sa otvorenim krajevima i prilepite je na karton sa aluminijumskom folijom.

Po sredini valjka napravite dve rupice kroz koje će te pažljivo provući antenu rutera.

To je to. Dobili ste antenu koja nije vrhunac tehnologije ali će sigurno za barem desetak posto popraviti domet vašeg rutera i poboljšati prijem i kvalitet signala koji trenutno ima vaš wi-fi kućni sistem.

3. Poboljšajte signal bežičnog rutera uz malo hakovanja

Još jedan način na koji možete poboljšati domet i kvalitet signala vašeg rutera je fleširanje rutera sa DD-WRT firmverima. Ne samo što će te na ovaj način dobiti gomilu bezbedonosnih funkcija već će te i poboljšati stepen prenosa podataka.

Ova operacija može biti i opasna po vaš ruter, ali većina rutera koje imamo danas na tržištu podržava ovaj firmware i uz pravilnu upotrebu lako se flešira. Belkin ruter koji moja malenkost poseduje je ovaj proces prošao besšrekorno.

Ovde možete naći listu podržanih rutera i način na koji se oni fleširaju. Ukoliko sve prođe kako treba pretvorićete vaš bežični ruter koji košta nekih 30 e u ruter koi košta 500 e. Pa vredi probati zar ne?

2. Pretvorite stari ruter u Wi-Fi repetitor

Ukoliko vam ništa od ovoga nije pomoglo vreme je da nabavite pojačavač dometa za wireless mreže. On i nije preterano skup (30-40$) ali ako vam se ne daju pare za ovo parče hardvera možete iskoristiti neki od starih rutera koji imaju već pomenuti DD-WRT firmware u tu svrhu.

Važno je znati da na ovaj način nećete dobiti super brzu konekciju, ali ukoliko vam je cilj bio da vam vaš wi-fi kućni sistem bude  dostupan u celoj kući onda ste odradili pravi posao za vrlo malo novca.

1. Napravite stalan raspored resetovanja rutera

Ukoliko spadate u grupu ljudi koji imaju potrebu da konstantno resetuju svoj ruter ovo je rešenje za vas. Odradite dijagnostičke testove i uverite se da ruter nema problem sa pregrevanjem, starim firmverom… Zatim postavite opciju automatskog reseta jednom ili dvaputa dnevno.

To možete uraditi sa DD-WRT firmverom ili kupovinim tajmera koji se postavlja na utičnicu. Nakon ovoga neće više biti potrebe za višestrukim resetom wireless ruterašto je sjajno posebno za one kojim se ruter nalazi na tavanu ili drugim teško pristupačnim delovima kuće ili stana.

Ukoliko prođete kroz sve ove savete i ispoštujete ih do kraja za nekoliko dana imaćete brz, pouzdan, kvalitetan i nadasve siguran Wi-Fi kućni sistem.

2 KOMENTARA

  1. […] da zamenite stari analogni termostat sa android uređajem koji ima sve funkcije od interneta, wi-fi konekcije pa do značajno boljeg i preciznijeg merenja trenutne […]

  2. […] Navigacije u okviru svog GPS navigacionog softvera vam omogućuju povezivanje sa PC računarom i razmenu sadržaja i softvera između GPS navigacije i kompjutera. Ti sadržaji se korisniku […]

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.