Priprema GPS Navigacije za putovanje

Sezona zimskih odmora je u toku i veliki broj ljubitelja skijanja i planina su užurbani i grozničavo uzbuđeni pred svoje zimsko putovanje. Pored svih neophodnih rekvizita koje će vam biti potrebne da upotpunite vašu zimsku čaroliju, i samo putovanje do planine predstavlja nezaboravnu avanturu.

Veliki broj putnika se odlučuje za odlazak sopstvenim automobilom, a kao glavnog asistenta na tom putovanju koriste neki od modela GPS navigacija. Kako bi vam zimska avantura ostala u najlepšem sećanju potrudite se da pre polaska posvetite malo vremena vašem automobilu i vašoj GPS navigaciji. Evo nekoliko korisnih saveta o pripremi vaše GPS navigacije pred zimovanje i zimsko putovanje.

Kako učiniti putovanje bezbednim i kako uz pomoć GPS navigacije stići bez nervoze do ski staze?

Nećemo pričati previše o pripremi automobila koja je svakako osnovna polazna tačka za svako putovanje, već ćemo se bazirati na pripremu GPS navigacije i navigacione rute.

Ono što najveći broj vozača zaboravlja je da nije dovoljno samo staviti GPS navigaciju u automobil i očekivati od nje čudo.

Preporuka svim korisnicima navigacija je da se najpre upoznaju sa svojim navigacionim uređajem i njegovim mogućnostima i karakteristikama tako što će pročitati detaljno uputsvo za rukovanje koje su dobili uz navigacioni uređaj.

Isprobajte sve funkcije vašeg navigatora, kako bi ste tačno znali gde se koja opcija nalazi i za šta konkretno i služi. Pre nego li bilo šta počnete dobro napunite bateriju vaše navigacije. Autonomija baterije zavisi od samog kvaliteta navigacionog uređaja i obično se kreće od nekih 30 minuta pa do 90 minuta.

Testiranje navigacije i GPS Signala

Izađite na otvoreno i proverite kvalitet GPS signala vašeg uređaja. Posebno obratite pažnju na brzinu kojom vaša GPS navigacija fiksira (hvata) GPS signal i koliko joj je vremena potrebno za takvu operaciju.Obično je to nekih 3-5 minuta, a najnoviji modeli signal fiksiraju i za 90 sekundi.

Brzina fiksiranja GPS signala zavisi i od vremenskih uslova, stanja baterije i trenutne pozicije.  To vam može biti značajan podatak za predstojeće putovanje jer će te na osnovu njega sami proceniti koliko je potrebno vremena da dobijete određenu informaciju od vašeg navigacionog uređaja.

Posebno obratite pažnju na resetovanje uređaja( pronađite reset taster -mala rupica koja je uglavnom na donjem delu uređaja), jer je ovo vrlo bitno u slučaju da vam uređaj u toku vožnje izgubi signal i softverski zablokira.

Ukoliko navigacija nema sopstvenu olovčicu ponesite drugu odgovarajuću ili ispravite tanku spajalicu i stavite je da vam uvek bude pri ruci u toku vožnje.

Veliki broj novijih navigacionih uređaja se resetuje tasterom uključivanje/isključivanje i oni ne poseduju poseban reset taster.

Instalirajte najnoviji navigacioni softver i GPS Mape

Najvažniji segment pripreme GPS navigacije za zimovanje je posedovanje najnovijeg navigacionog softvera i najnovijih GPS mapa za zemlju u koju idete. Instalacijom najnovijeg navigacionog softvera vašoj GPS navigaciji ulivate potrebnu sigurnost i brzinu.

Potrudite se da uvek imate sveže ažurirane i najnovije GPS navigacione mape (ne starije od šest meseci), jer je upravo ovo glavni faktor za sigurno i bezbedno putovanje.

Posebno obratite pažnju na jezik korisničkog menija navigacije i jezik glasovnog navođenja. Sve GPS navigacije (sem starijih TomTom modela koji nemaju srpski meni), poseduju srpski meni i glasovno navođenje na srpskom jeziku(muški i ženski glas).

Ukoliko ste GPS navigaciju kupili negde u inostranstvu i nemate srpski jezik obavezno ga instalirajte jer se prilikom vožnje svakako najbolje snalazite na maternjem jeziku.

POI Tačke

Pored najnovijih GPS mapa morate imati i najnovije POI tačke, pomoću kojih će te sa lakoćom pronaći sve što vam je potrebno na zimovanju.

POI tačke su vam bitne i u pešačkom modu jer pomoću njih možete pronaći bilo koji hotel, poznati restoran koji vam je prijatelj preporučio, a nije znao tačnu adresu, najbližu benzinsku pumpu, prvu najbližu bolnicu ili ambulantu, policijsku ili vatrogasnu stanicu.

Pored tačne adrese, najnovije POI tačke imaju i kontakt telefon i internet adresu lokacije koja vam je potrebna. Uz POI tačke se mogu instalirati i 3D prikazi važnijih zgrada koji se nalaze u blizini vaše lokacije. Ova opcija će vam svakako dodatno olakšati snalaženje u nepozbatom gradu.

Kada ste konačno instalirali sav potreban navigacioni softver i najnovije GPS Mape i POI tačke vreme je da se pozabavite pravljenjem rute.

Podešavanje navigacije i pravljenje navigacione rute

Pre svega je poželjno ubaciti vašu kućnu adresu i memorisati je u navigaciju kao početnu tačku svih vaših budućih putovanja. Ova opcija je značajna i u povratku jer ne morate stalno ukucavati sopstvenu kućnu adresu već je dovoljno kliknuti na opciju KUĆA i navigaciona ruta povratka će se automatski sama napraviti na osnovu već zadatih parametara rute.

Nakon toga, ukucajte tačnu adresu odredišta i postavite navigacionu rutu. Savet je da iz tipova puteva koji ulaze u kalkulaciju rute izbacite makadam,  neasvaltirane puteve i trajekte jer će te ubrzati sam proces rutovanja i izbeći će te najveću noćnu moru svih vozača, a to je da vas vaša navigacija zavlači po lokalnim putevima i troši vaše dragoceno vreme i novac. Obavezno pregledajte i iterner (tekstualni plan puta) koji će vas detaljno tekstualnim putem provesti duž cele navigacione rute.

Eksperimentišite i sa tipovima navigacione rute. Uglavnom postoje tri tipa navigacione rute: ekonomičan, najbrži i najkraći tip rutovanja. iGO primo navigacioni softver će vam dati i mogućnost zelene navigacione rute(ekološka ruta sa najmanjim emitovanjem izduvnih gasova) i velikog broja alternativnih ruta koje možete iskoristiti kako vama odgovara i u skladu sa vašim zahtevima i potrebama.

Ukoliko niste apsolutno ubeđeni i siguni u podatke o ruti koju vam daje vaša GPS navigacija, na sajtu viamichelin možete napraviti detaljnu rutu do vašeg oderdišta, odštampati je i uporediti sa detaljima navigacione rute koju vam daje vaš navigacioni uređaj.

Navigator je spreman za zimsku avanturu

Kada ste napokon napravili rutu do željene destinacije i koja je po vašoj meri, snimi te napravljenu rutu, kako bi ste rutu u toku puta mogli učitati bez ponovnog napornog podešavanja i nepotrebnog gubljenja dragocenog vremena. Google maps je takođe moćna alatka u pripremi navigacione rute i možete je maksimalno iskoristiti.

Nakon svega konačno ste spremni za zimovanje i uživanje . Ukoliko ste u mogućnosti kupite i veću memorijsku karticu za navigaciju na  koju možete instalirati i dodatne aplikacije koje vam mogu poslužiti u trenucima odmora i dokolice. Obavezno ponesite kućni punjač, auto punjač i nosač GPS navigacije.

Kako je zimi vetrobransko staklo hladno i vlažno, zagrejte automobil i dobro obrišite staklo pre nego postavite nosač navigacije.  Naš savet je da kada stignete na planinu, skinete nosač  i navigaciju i ponesete ih sa sobom. Tako ćete vaše navigacije sačuvati od krađe i lopova, ali i od velike hladnoće ukoliko vam je automobil parkiran napolju.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.