GPS mapa je uz navigacioni softver najbitniji faktor u kvalitetnom navođenju uz pomoć navigacionog uređaja.

Sigurno ste se barem jednom iznervirali u toku vožnje kada vas je GPS navigacija odvela dužim putem ili je pogrešila skretanje ili vas možda je čak uvela u neku usku jednosmernu ulicu iz koje ste se teškom mukom iskobeljali.

Ukoliko imate ovakve probleme ili probleme sa pogrešnim adresama, kućnim brojevima, nepostojećim adresama, znajte da problem nije u GPS navigaciji ili GPS sistemu, već problem postoji sa GPS mapama i navigacionom softveru koje koristi vaš navigacioni uređaj.

GPS sateliti imaju mnogo jednostavniji način rada nego što većina korisnika Globalnog Pozicionog Sistema to misli. Sateliti vas nikako ne mogu pratiti ili špijunirati. GPS sateliti nemaju sveobuhvatnu i kvalitetnu bazu GPS mapa kao što je ima Google Earth. Jednom rečju GPS sateliti nemaju nikakva saznanja o onome šta se odvija i nalazi na zemlji ispod njih.

Najlakše bi nam bilo ukoliko GPS satelite uporedite sa svetionicima, koji vam pomažu da se orijentišete u prostoru i utvrdite gde se nalazite u odnosu na svetionik. GPS sateliti neznaju i ne govore nam gde se trenutno nalazimo.

Taj teži posao odrađuje gps navigacija. Navigacioni uređaji koriste GPS satelite kao početne referentne tačke prilikom određivanje tačnih koordinata naše trenutne lokacije odnosno longitudu, latitudu i visinu.

Kao što znate sirove brojke i koordinate nam ne bi bile od nikakve koristi da nemamo preciznu GPS mapu. Prvi modeli navigacija nisu imali instalirane GPS mape pa su korisnici dobijene koordinate morali da iscrtavaju na papirnim kartrama ili su pravili sopstvene skice trenutne lokacije.

Napretkom tehnologije u poslednjih nekoliko godina, dobili smo pristupačne navigacione uređaje sa digitalnim GPS mapama koje su instalirane na njima. I danas postoje navigacioni uređaji koji nemaju instalirane digitalne mape i služe za praćenje zatvorenika(GPS narukvica) ili kućnih ljubimaca i životinja uopšte.

Ko obezbeđuje najnovije verzije GPS mapa?

GPS mape i informacije o putevima, adrese, POI tačke i zgrade koje su instalirane u komercijalne modele navigacionih uređaja, su napravljene i proizvedene od strane komercijalnih kompanija koje su lideri u maping biznisu.

Moramo napomenuti da GPS sistem američke vlade nema nikakve veze sa proizvodnjom i distribucijom najnovijih GPS Mapa.

Najveći broj proizvođača GPS navigacija svoje u nove uređaje instalira digitalne GPS mape koje dobije od komercijalnih kompanija koje se bave proizvodnjom i distribucijom GPS mapa.

Dve najveće kompanije na maping tržištu su HERE i TomTom.

Najbolje i najdetaljnije navigacione mape Istočne Evrope ( Balkan) je  pravio TopMap, u okviru koga izdvajamo  Contrast D.o.o GPS mapu Srbije koja je po nama bila najbolja i najdetaljnija mapa Srbije do 2016-te godine. Ova mapa je u ovom trenutku potpuno zastarela i nepostoje novija izdanja.

Trenutno aktuelna i poslednja verzija mape Srbije je 2014.12 iz sredine 2015-te godine dok se navigacoione mape ostalih zemalja TopMap maping provajdera redovno ažuriraju. Poslednja izdanja su izašla krajem 2018-te godine.

U poslednjih par godina navigacione mape Istočne Evrope i Srbije su značajno uznapredovale i ističu se kvalitetom, detaljnošću i rutabilnošću do nivoa kućnog broja.

Trenutno aktuelne navigacione mape Srbije su HERE 2018.Q4 februar 2019 i TomTom 2018.06 iz novembra 2018-te godine.

Eminentni proizvođači GPS navigacija kao dodatak GPS mapama konstantno poboljšavaju svoje navigacione uređaje dodajući im najnovije funkcije koje značajno korisniku olakšavaju upotrebu i korišćenje GPS navigacija u svakodnevnom životu.

Zašto su rute i GPS mape na mojoj navigaciji pogrešne?

Ukoliko vozite auto putem, a navigacija taj put vidi kao neki sporedni put, moguće je da su vam koordinate tačne ali da vaša navigacija neiscrtava pravilno put na digitalnoj GPS mapi.

Rešnje za ovo je vrlo jednostavno. Proverite datum kada je mapa napravljena i zamenite je sa najnovijom GPS mapom za potrebnu zemlju ili region.

Ažuriranje GPS mapa je najsigurniji način da uvek pred sobom imate tačne i precizne podatke koji će pomoći vašoj navigaciji da uvek odabere pravi put za vas.

Jedan od čestih uzročnika pogrešnog rutovanja je i navigacioni softver koji procenjuje lokaciju adrese koja nam je potrebna.

Problem nastaje kada navigacioni softver u nedostatku tačne kućne adrese procenjuje mesto gde se vaše odredište nalazi i odvede vas na totalno pogrešnu adresu.

Iz ovog primera vidimo da je GPS navigacija kompleksan sistem i mora imati ažuriran kako navigacioni softver tako i najnovije navigacione GPS mape.

GPS Mapa

Šta možemo učiniti kako bismo popravili loše verzije GPS Mapa?

Prva stvar je da pronađemo i instaliramo najnovije verzije GPS Mapa i navigacionog softvera za naše GPS navigacione uređaje. Najveći broj proizvođača debelo naplaćuje svoje usluge ali se GPS mape mogu obezbediti i po nešto jeftinijim cenama.

Ukoliko ste sve ovo pravilno odradili i idalje imate problem sa pogrešnim rutama možete se obratiti direktno proizvođačima GPS mapa kako bi oni to ispravili u svojim najnovijim izdanjima mapa. Ukoliko želite direktan kontak sa liderima maping industrije evo linkova:

Pojedini modeli GPS navigacija nam omogućavaju direktan unos ispravki na GPS mapi i slanje proizvođaču ispravljenih mapa putem interneta.

Kada vaša primedba stigne do proizvođača ona se razmatra i verifikuje ukoliko se proizvođač mape složi sa podnetom molbom za korekciju mape.

Nakon toga on je inplementira u svoje sledeće izdanje najnovijih mapa. Ceo proces je dosta dug i može trajati nedeljama, pa čak i mesecima u zavisnosti od proizvođača GPS mapa. Ovu promenu nećete primetiti ukoliko ne ažurirate svoje GPS mape najnovijim izdanjima za vašu zemlju ili region.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.