Koja je prava navigacija za smartfon za mene?

GPS Navigacione aplikacije za sve modele smartfonova su u poslednjih nekoliko meseci doživele pravu ekspanziju i eksplodirale su na svim tržištima. Bilo da je u pitanju Android, iPhone, Symbian ili Windows Mobile korisnici uvek traže bolju i bržu varijantu navigacija za smartfon. Kako se onda u svoj toj ponudi snaći i odabrati model navigacija za smartfon koji je baš kao stvoren za nas?

Navigacija za smartfon – “kompletna navigacija” ili navigacija “u letu”

Navigon iPhone Navigacija za Smartfon
Navigon navigacija za smartfon

Jedan od najboljih načina je da nekako suzite pretragu. To možete uraditi tako što će te odlučiti da li ste za model navigacija za smartfon koji će imati kompletnu navigacionu aplikaciju i set GPS mapa na memoriji telefona ili možda želite da memorija vašeg telefona i dalje ostane slobodna, a da navigacija za smartfon koristi GPS mape “u letu” odnosno direktno sa interneta.

I za jednu i za drugu varijantu uvek imate razloge “za” kao i razloge “protiv”.Najveće “za” navigacija za smartfon koja koristi GPS mape u letu je ogromna uštedaprostora  u memoriji vašeg telefona ili memorijske kartice . Naime navigacija za smartfon koja koristi set GPS mapa na memoriji telefona iskoristiće nekih 1,6GB prostora dok će navigacijia za smartfon “u letu” iskoistiti svega 15 MB koliko je potrebno za instalaciju navigacione aplikacije. Aplikaciji koja zauzima toliki prostor na vašem telefonu će svakako biti potrebno i dosta vremena da se, kada to bude bilo potrebno, i ažurira na noviju verziju.

Nasuprot svim prednostima koje smo naveli za navigacione aplikacije    “u letu” veliki broj korisnika se upravo opredeljuje za robusnije rešenje kompletnih setova GPS Mapa na memoriji telefona. Jedan od razloga je i apsolutna sigurnost da vam se nikada nemože dogoditi da ostanete bez GPS mapa usred neke nedođije samo zato što trenutno nemate 3g signal, gprs ili mrežu na mobilnom telefonu.

Ovo je pogotovo slučaj u našim krajevima gde čak i ako imate GSM signal nećete imati dovoljno jak 3G ili 4G signal koji je neophodan za brzo i kvalitetno skidanje GPS Mapa “u letu”.

Ovo se može donekle preduprediti jer neke GPS navigacione aplikacije dozvoljavaju skidanje GPS mapa određenih zona vaše rute pre nego što ste na putu. Dobro otvorite oči pre kupovine i razmotrite svaki detalj koji vi smatrate važnim za vaše navike putovanja.

Glasovno navođenje kod navigacija za smartfon

Jedna od glavnih i najvažnijih karakteristika je i glasovno navođenje. Najveća prednost svih modela auto GPS navigacija je upravo ta što ne morate konstantno gledati u ekran navigacije i skretati pogled sa puta, već je dovoljno da pažljivo slušate i pratite glasovna uputstva.Zbog toga je vrlo važno da navigacija ima tu mogućnost i da glasovno navođenje bude na jeziku koji dobro govorite i naravno još bolje razumete.

Jedna od naprednijih karakteristika, koja nažalost kod nas nije podržana u velikom broju svih tipova GPS Navigacija je “tekst u govor“. Tekst u govor je funkcija naprednih modela GPS navigacija koja prevodi digitalne reči teksta u ljudima razumljiv mašinsko sintetizovani govor. Evo i primera: svakako postoji drastična razlika između ” skrenite desno za 300 metara” i “skrenite desno u Karađorđevu ulicu za 300 metara”.

Očigledno je bolje i efektnije kada čujete i tačan naziv ulice i nazive mesta duž vaše rute, zato se uverite da vaša navigacija za smartfon ima mogućnost “tekst u govor” pre nego što je instalirate.

Glasovne komande

Što više možete uraditi bez korišćenja ruku i bez skretanja pogleda sa puta, to će vaše putovanje biti bezbednije i sigurnije. Sve veći broj navigacija za smartfon uključuje funkcije glasovnog ubacivanja adrese željene destinacije, pojačavanja jačine glasovnog navođenja i mnogih drugih funkcija u kojima su glasovne komande primarne.

Lane Guidance kod navigacija za smartfon

Lane Guidance je funkcija novijeg datuma i zaista je predstavljena kao premium osobina kod najnovijih i najskupljih portabl modela GPS Navigacija. Najbolja primena ove premium funkcije je pri vožnji na prebukiranim i nepoznatim autoputevima sa velikim brojem traka na kojima se dosta brzo vozi. Strelicama sa brojevima su označene trake auto puta, a navigacija za smartfon vam nudi najbolji izbor ukazujući vam na traku koju je najbolje da koristite.

Odabir trake se vrši na osnovu trenutne brzine, i na osnovu informacija o nastupajućem delu puta( prednost u redu na prvoj sledećoj naplatnoj rampi). Ovo je jedna od mojih najomiljenijih funkcija kod portabl GPS navigacija, a veliki broj proizvođača navigacija za smartfon uključuje ovu funkciju u najnovije verzije svojih aplikacija.

Detekcija i izbegavanje saobraćajnih gužvi

Ovo je jedna od funkcija koju nećete moći koristiti u Srbiji za sada, ali je zaista funkcija koju bi trebalo posedovati u bilo kom tipu i modelu GPS navigacija. Proizvođači i razvojni timovi svih navigacionih brendova su uložili dosta truda da bi ova funkcija zaživela i bila korisna i interesantna krajnim korisnicima.

Dovoljno je da vas samo jednom spase velikog saobraćajnog kolapsa i zavole će te je na “prvi pogled”.

Evo još nekih od funkcija koje su meni bitne u korišćenju navigacija za smartfon:

  • Integracija muzičkih fajlova i video zapisa.
  • Mogućnost direktnog telefoniranja iz navigacione aplikacije
  • Povezivanje i deljenje informacija o putovanju preko socijalnih mreža(facebook ili twiter)
  • Korišćenje adresa iz telefonskog imenika i direktno rutovanje na osnovu postojećih adresa

Kada bi smo sve što smo naveli spojilo u jednu navigacionu aplikaciju imali bi smo jedan perfektan i upotrebljiv model GPS navigacija za smartfon.

2 KOMENTARA

  1. […] trenutnu lokaciju i lako pronađete željeno odredište. Uz GPS navigacione aplikacije koje koriste android GPS, u većini smartfonova koji su danas na tržištu, možete u potpunosti zameniti svoju portabl […]

  2. […] Što je više informacija na njoj to je GPS mapa bolja, a to pokazuje i sama veličina fajla GPS Mape.  Trenutno aktuelne verzije mapa  2012.07  ( novembar 2012) su ujedno i najbolje GPS mape svih […]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.