Lanci za sneg – Da ili ne?

Iako zima još uvek kalendarski nije stigla, sneg koji ovih dana veje krupnim pahuljama, vozačima zadaje velike probleme i glavobolje. Pored sva četiri zimska pneumatika, koja ste u obavezi da imate, za vreme snežnih padavina i poledice standardni deo opreme svakog vozača moraju biti i lanci za sneg. Zakon o saobraćaju vozače ne obavezuje da koriste lance za sneg u gradskim uslovima već isključivo u vožnji van naseljenog mesta. Međutim kako se i gradske ulice, a posebno parking mesta,  za vreme obilnih snežnih padavina pretvore u manje ski staze, neminovnost su lanci za sneg i u gradskim uslovima. Ukoliko ste za predstojeće prazike, planirali put do neke planine ili obilazak nekog od zavejanih predela morate imati lance za sneg  , a ovaj članak je baš za vas jer ćemo vas u par koraka upoznati kako da najlakše i najbrže stavite lance za zneg na svoje vozilo.

Lanci za sneg se mogu kupiti u bilo kojoj bolje opremljenoj prodavnici auto delova. Čini nam se da su svi modeli sličnog kvaliteta i da zaista ne možete pogrešiti u kupovini. Koliko će vam komplet lanaca trajati zavisi od upotrebe, načina postavljanja, a i faktor sreće kao i u svakoj kupovini igra poveću ulogu. Lanci za sneg se mogu kupiti po ceni od 1900,00 – 2500,00 dinara. Osnovna stvar koju morate ispoštovati pri kupovini je dimenzija lanaca za sneg. Lanci za sneg moraju odgovarati dimenzijama vaše felne i gume. Pri kupovini obratite pažnju na spisak dimenzija koju lanac za sneg koji kupujete obuhvata. Ukoliko nema dimenzije vaših točkova tražite dalje dok ne pronađete odgovarajuće lance za sneg za vaše vozilo.

Postavljanje lanaca za sneg i nije neka viša matematika i prevelika mudrost. U skoro svakom kompletu koji smo mi imali prilike da testiramo nalazilo se i detaljno uputstvo za montažu. Međutim, ukoliko sve ovo radite prvi put i ukoliko lance za sneg montirate  po velikoj hladnoći, mraku, nepoznatom predelu  i u panici,  sve ovo postaje mala noćna mora. Sve ovo možete izbeći ukoliko pre putovanja probate montažu lanaca na vaše točkove, nekoliko puta. Kada usavršite i dobro provežbate postavljanje lanaca za sneg, spakujte ih u auto sa ostalom opremom i sa sigurmošću u sebe i svoje znanje možete krenuti u vašu zimsku avanturu.

Evo i šest detaljnih koraka o postavljanju lanaca za sneg na pogonske točkove vašeg automobila:

Lanci za sneg – Kako postaviti lance za sneg :

  1. Raspakujte komplet lanaca za sneg. Ispravite ih, razvucite i razvučene postavite ispred pogonskih točkova. Ukoliko vam je vozilo na zadnji pogon lance za sneg postavite baš na zadnje točkove.
  2. Lance za sneg prebacite sa unutarnje strane točkova, tako da središnji deo gumenog obruča lanca za sneg bude negde na sredini točka. Preostale lance za sneg rukama postavite po zemlji sa prednje strane točka.
  3. Zatim lagano i precizno podignite levu i desnu stranu gumenog obruča lanca za sneg i spojite ga na vrhu točka.
  4. Bočne lance za sneg povežite kružno. Svi lanci moraju biti podjednako dobro pričvršćeni i stegnuti kako se nebi otkačili sa točka.
  5. Po završetku postavljanja lanaca za sneg proverite da li su dobro stegnuti i izvršite probnu vožnju od par stotina metara.
  6. Zaustavite se i ponovo izvršite kontrolu lanaca za sneg. Ukoliko je sve na svom mestu i dobro pričvršćeno, nastavite vožnju.

Imajte u vidu da kada su lanci za sneg montirani na točkove vozila, morate voziti dosta sporije nego što inače vozite. Lance za sneg koristite samo kada je to zaista neophodno kolovozu sa većom količinom snežnog pokrivača. Iako su korisni, lanci za sneg mogu i naškoditi vašem vozilu. Prilikom pucanja, lanci za sneg vam mogu razbiti i oštetiti trap, pokriviti felnu i probušiti pneumatik. Zato lance za sneg obavezno skinite sa pogonskih točkova kada uslovi vožnje budu povoljni za to i kada deonica kojom se krećete ima malu količinu snežnog pokrivača.

Lanci za sneg i kako ih postaviti?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.