Legendarna Mio Navigacija – Mio Moov S505

Mio Navigacija – Mio Moov S505 – U nastavku serijala ” Legendarne GPS Navigacije”  koji smo pripremili samo za fanove i verne čitaoce portala Navigacija. Vraćamo  malo u nazad vreme i podsetićemo se modela  Mio Navigacija – Mio Moov S505.

Ova izuzetno popularna Legendarna GPS Navigacija je još uvek prisutna na našim prostorima  u svakodnevnom životu i atraktivan je model svojom cenom tako i vrhunskim kvalitetom hardvera i softvera koji se instalira naknadno posle procedure otključavanja navigacije.

Priču o Legendarnim GPS Navigacijama nastavljamo sa jednim od najprodavanijih modela Mio Navigacija. To je  Mio Navigacija – Mio Moov S505 .

Mio Navigacija – Mio Moov S505 je uspešno otključana i reprogramirana sa najnovijom verzijom iGo Primo 1.2 navigacionog softvera i u ovaj model mio navigacije su uspešno ubačene najnovije mape kompletne Evrope – Navteq 2011.q2 i TopMap 2011.07.

Mio Navigacija - Mio Moov S505
Mio Moov S505

 Mio Navigacija  Mio Moov S505 – Recenzija

Mio Navigacija Mio Moov S505 je na tržištu gps navigacija predstavljen kao začetnik nove generacije GPS  Mio Navigacija koje imaju veoma dobru reputaciju na ovim Balkanskim prostorima. Nove gerneracije Mio Navigacija  došle su tada  u tri varijante, S300, S500 i S700 serije, koje su se razlikovale po veličini displeja i podržanim softverskim opcijama.

Mi smo testirali model sredinjeg ranga kvaliteta ,model Mio Navigacija Mio Moov S505 koji ima dijagonalu ekrana na dodir 4.7″ i osnovni nivo funkcija (opcija Bluetootha nije podržana) sa kompletnim GPS Mapama Evrope. Mio Navigacija Mio Moov S505 se već na prvi pogled dosta razlikuje od svojih prethodnika.

Izmene nisu bile primetne samo u dizajnu pošto je softverski korisnički interfejs kompletno reprogramiran i maksimalno osvežen, novim prikazom mapa i nekim dodatnim funkcijama koje nam nisu bile dostupne do Mio S serije Mio Navigacija.

Viši platni razred  modela Mio Navigacija poseduje i Bluetooth modul, čime je na jednostavan način rešeno  pitanje Handsfree-ja ali i  pristup Internetu preko mobilnog telefona.

Mio Navigacija Mio Moov S505 nije mala GPS Navigacija zahvaljujući LCD ekranu dijagonale od 4.7″. Ovo defintivno nikako nemože biti mana jer je prikaz GPS mapa veći, a tako i funkcionalnost navigacije daleko bolja.

Iako su kod pojedinih modela novijih GPS navigacija usled veličine ekrana performanse nešto slabije, Mio Navigacija Mio Moov S505 sa procesorom na 400MHz (identičan kao kod većine GPS navigacija sličnih performansi) ipak ima dosta bolje performanse, što je rezultat novog poboljšanog korisničkog interfejsa.

Mio Navigacija Mio Moov S505 deluje prilično jednostavno, bez nekih fensi detalja koji skreću pažnju.Sa gornje strane  navigacije postoji klizni taster za ukljičivanje, a sa donje Mini USB priključak (za napajanje i povezivanje sa računarom) i MicroSD slot za Micro SD memorijske kartice.

Sa prednje strane pravilno su raspoređeni jedan multifunkijski taster i statusna LED dioda.

Mio Navigacija Mio Moov S505

Mio Navigacija Mio Moov S505, u originalnom pakovanju nema  stylus olovčicu, jer su sve kontrole na ekranu osetljivom na dodir nešto većih dimenzija i vrlo zgodne za korišćenje.

U originalnoj kutiji se pored auto punjača, USB kabla i CD-a sa softverom dobija i cradle, odnosno postolje za vetrobransko staklo automobila kojim se vrlo jednostavno Mio Navigacija Mio Moov S505  fiksira za šoferšajbnu.

Postolje navigacije se izuzetno lako postavlja i fiksira, a ni postavljanje u odgovarajući ugao definitivno neće biti problem. Mana koju primećujemo je da  ne postoji  3.5mm konektor za slušalice, što može biti elegantno rešenje za putovanje noću dok saputnici spavaju, pa tada zvučnik ne predstavlja baš najidealnije rešenje. Pri samom startu ,vrlo brzo nailazimo na osnovni ekran koji sadrži prečice ka osnovnim navigacionim funkcijama, a navigacija je moguća na klasičan način ili u Slide Touch režimu (nešto slično skrolovanju na touchpadu notebooka).

Nakon odabira jezika menija i glasovnog navođenja, bira se željena GPS mapa (sve mape dolaze sa visokim nivoom detalja) i pretraživanje i navigacija može da počne.

Prikaz GPS mapa je, korektan i praktičniji od onoga što možemo videti na drugim modelima gps navigacija. Razlog tome je što su sve suvišne i nepotrebne informacije izbačene kako bi se maksimizovao korisnički prostor. Mio  je ovo nazvao TruMap pošto najviše podseća na klasične geografske mape.

Novitet je i prikaz raskrsnica, gde se raskrsnice prikazuju u 3D formatu (inače i celu mapu je naravno moguće tako gledati) sa jasnim oznakama. Novina  je da je pored standardnih POI tačaka (koje se inače lako mogu upgrade-ovati) tu i pravi Travel Guide sa vrlo korisnim i detaljnim informacijama  zemalja kojima ste u poseti. Još jedna korisna funkcija je i  NavPix koji omogućava pregled Geo-Tagged slika sa lokacija koje se posećuju (potrebno je povezati sa računarom da bi se preuzele slike).

Mio Navigacija – Mio Moov S505 – Tehnički detalji

  • Procesor: Samsung 2450, 400Mhz
  • GPS Chipset: 20-channel SiRFstarIII, InstantFixII, TMC
  • Memorija: 128MB (RAM), 1GB (ROM), slot za MicroSD memorijske kartice
  • Ekran: 4.7″ Touchscreen TFT, rezolucije 480×272 piksela
  • Baterija: 720mAh Lithium (2.5h autonomije)
  • Konektori: USB
  • Dimenzije: 132x85x13.95mm
  • Težina: 160g

Mio Navigacija – Mio Moov S505 – Zaključak

Mio Navigacija Mio Moov S505 se na terenu i u praksi pokazala veoma izuzetno dobro. Veoma brz start navigacije i inicijalizacija softvera, brzo računanje i rekalkulacija ruta (koristi se inače dobro poznati SiRFstarIII GPS prijemnik), tako da nam se nikada neće desiti ono dosadno čekanje da navigacija nešto preračuna.

Prikaz GPS mapa je vrlo kvalitetan, danju i u noćnim uslovima, i praktično nemamo šta da prigovorimo ili navedemo kao manu. Možda jedino nepostojanje  Bluetootha, koji mnogim kupcima i nije potreban. Sve u svemu u skladu sa svojom reputacijom  Mio je ponudio veoma konkurentan i kvalitetan model Mio Navigacija Mio Moov S505  koji zavređuje i apsolutno zaslužuje vašu pažnju.

4 KOMENTARA

  1. […] se u neke od njihovih mogućnosti. Slobodno nam svojim komentarima pomozite u otkrivanju nekih GPS aplikacija koje ovde nismo pomenuli i ukažite ma one koje zavređuju […]

  2. […] pionir u oblasti GPS Navigacija sa 16 godina iskustva u ovoj oblasti MIO nas neprekidno raduje i u isto vreme iznenađuje sve boljim i kvalitetnijim modelima MIO GPS […]

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.