Mio Navigacija – Legendarne GPS Navigacije

Mio Navigacija – Mitac Mio DigiWalker C520 –  Serijom članaka koje portal Navigacija priprema za svoje čitaoce, vratićemo se malo u nazad i podsetiti se na neke starije modele GPS Navigacija. Neki od njih su još uvek atraktivni kako cenom tako i kvalitetom. Prvi u nizu GPS Legendi  je čuvena Mio Navigacija Mitac Mio DigiWalker C520 .

Mio navigacija-Mitac Digi Walker C520

Jedan od najprodavanjijih i legendarnih modela GPS navigacija na teritoriji Balkana i šire. Povučen je iz proizvodnje 2008 godine,ali se još uvek može naći u ponudama kao polovnjak ali i u automobilima velikog broja korisnika i fanova. Široko rasprostranjen i izuzetno cenjen i voljen među taksistima i profesiionalnim vozačima. Ova MIO Navigacija se otključava i reprogramira sa iGO 8.3  softverom. Mogu se instalirati  i najnovije mape Srbije i Evrope 2011.07, srpski meni i srpski glas. Posle testova obavljenih u GPS Techno Team-u došli smo do zaključaka koje iznosimo u daljem tekstu. Nakon otključavanja i reprogramiranja ona poseduje dipli softverski paket, sopstveni originalni fabrički i iGO8.3 koji smo mi reprogramirali.

 

Mio navigacija-Mitac Digi Walker C520 – Recenzija GPS Navigacije

Mio Navigacija - Mitac Mio DigiWalker C520
Mio Navigacija – Mitac Mio DigiWalker C520

Mio Navigacija Mitac Mio DigiWalker C520 ima dobar dizajn i kvalitetno i izdržljivo kućište i nosač sa držačem za staklo. Estetski, Mio će se lepo uklapa u kokpit automobila i daje mu osvežavajuću crtu.

Mio Navigacija Mitac Mio DigiWalker C520 se krajnje jednostavno i lako  montira sa vakuum držačem, a nosač omogućava lako postavljanje displeja u različite položaje. Nosač ujedno postaje i izvor napajanja, priključenjem sa 12 V auto-punjačem (upaljač za cigarete). Postoji i interna litijumska baterija od 1300 mAh. Baterija traje od 4.5 do 8.5 sati, u zavisnosti od režima rada.

U standardni pribor (hardver) ulaze i 100-240 V kućni punjač sa adapterima za UK i EU standarde utičnica, USB kabl za konekciju sa PC-jem i futrola za Mio kada se nalazi van automobila. Na samom uređaju se nalaze on/off taster, USB 2.0 port, slot za SD/MMC kartice, port za eksternu antenu (nije deo standardnog pribora, a nismo ni primetili potrebu za dodatnom antenom), port za slušalice i 18-pinski konektor za nosač.

Mio Navigacija Mitac Mio DigiWalker C520 ima integrisanu antenu i 20-kanalni SiRFStar III GPS prijemnik, koji je postao standard za sve ozbiljnije komercijalne uređaje za navigaciju. Procesor je Samsung od 400 MHz, a tu je i 1 GB ROM i 64 MB SDRAM memorije. Posebnu pogodnost daje i integrisana Bluetooth konekcija, tako da je omogućen transfer podataka iz mobilnog telefona ili PDA sa Bluetooth-om i Mia. Takođe je omogućeno i Hands Free pozivanje broja na telefonu koji je konektovan sa Miom.

Touch Screen ekran od 4.3 inča omogućava dobru vidljivost informacija na C520, bez mnogo skretanja pogleda sa puta.

Pored izuzetnog dizajna, Mio Navigacija Mitac Mio DigiWalker C520 poseduje prijatan i intuitivan korisnički interfejs. Operativni sistem je MS Windows CE.Net 5.0, dok Mio Navigacija Mitac Mio DigiWalker C520  ima svoje aplikacije za rukovanje fajlovima i transfer iz PC-a/PDA u Mio i obratno. Ceo korisnički interfejs je veoma lak za korišćenje i nije potrebno neko posebno iskustvo sa sličnim uređajima da bi korisnik brzo stekao osećaj komfornosti. U glavnom meniju se nalaze ikone za različite aplikacije, pa će korisnik tu naći „Picture Viewer“, MP3 player, kalkulator sa konverterom valuta i jedinica itd.

Veličina tastera je različita, a naš utisak je da su tasteri za komande koje neki put moraju da se koriste u toku vožnje dovoljno veliki da korisnik ne mora mnogo da cilja, što bi moglo suviše da mu skrene pažnju sa puta. Sa druge strane, ostali tasteri su dosta manji, a možda je razlog u tome da se vozači nateraju da pre puta odrade sve što je potrebno za početak vožnje, ili da takve radnje prepuste suvozaču.
Pored lepog izgleda, Mio Navigacija Mitac Mio DigiWalker C520 je i jako korisna alatka. Ono što je najbitnije za vožnju – GPS Mape, su izuzetne. Imali smo prilike da isprobamo Mio van Srbije, i tačnost karte u gradu kao i na svim putevima bila iznad očekivanog. Primetili smo da je ažurnost ucrtanih ulica na najnovijim 2011.07 GPS Mapama izuzetna jer su prisutne  neke relativno skoro izgrađene saobraćajnice, tako da je Mio Navigacija Mitac Mio DigiWalker C520  zaista dobar asistent i saputnik u vožnji. Baza POI lokacija je ogromna i dozvoljava unos sopstvenih lokacija od značaja, tako da korisnik može sam da dopuni bazu ukoliko njemu potrebne lokacije nema u postojećoj bazi.
Preglednost karte u toku vožnje je odlična, a omogućen je 2D i 3D pregled. Pored toga, korisnik može da izabere istovremeni prikaz karte na jednom delu displeja, a na drugom prikaz trip computer-a, narednih skretanja (po ruti) i sl.  Definisanje rute do željene lokacije se izvodi jednostavno, biranjem prvo grada, pa ulice i na kraju broja. Ukoliko korisnik želi navođenje do neke POI lokacije, ući će u odlično osmišljen meni sa posebnim ikonicama za pretragu objekata sa hranom, smeštajem, za kupovinu itd.

Posebna pogodnost je što je definisanje rute omogućeno u toku same navigacije. Tako korisnik ne mora da izlazi iz prikaza karte za ovu proceduru, već odabere opciju za rutiranje koja se nalazi pored karte i bira lokaciju. Tasteri za ove potrebe su dovoljno veliki da vozač može bez većih teškoća da se snađe u toku vožnje. Čim se željena lokacija odabere, prikaz se automatski vraća na kartu. Trip computer pored karte prikazuje parametre kao što su brzina, preostalo vreme putovanja i slično. Preračunavanje rute u slučaju promašenog skretanja je dosta brzo, a omogućeno je i izbegavanje neželjenih trasa. Naravno, ovo su samo neke od mogućnosti koje Mio Navigacija Mitac Mio DigiWalker C520  nudi.

Sa prvim sumrakom, Mio Navigacija Mitac Mio DigiWalker C520  automatski prelazi na noćni mod prikaza karte. Za one kojima ne odgovara noćni mod prikaza, ostavljena je opcija ostanka na dnevnom modu i preko noći.

Mio Navigacija Mitac Mio DigiWalker C520  ima i dobru glasovnu navigaciju, sa pravovremenim upozorenjima na predstojeća skretanja. U ponudu su meni i glasovna navigacija na srpskom jeziku.  Osim toga, tokom navigacije je uvek prisutan uočljiv znak za pravac na sledećoj raskrsnici ili kružnom toku, a u 3D prikazu je lako uočiti koliko je još ostalo do sledećeg skretanja. Nazivi ulica i objekata na karti su na srpskoj latinici.

Mio Navigacija – Mitac Mio DigiWalker C520 je zaista opravdala sve ono što se dugi niz godina od nje očekivalo. Mio Navigacija – Mitac Mio DigiWalker C520 je zaista pravi biser među Windows 4.2 CE GPS uređajima. Slava i kvalitet koju je Mio Navigacija – Mitac Mio DigiWalker C520 imala biće zaista teško dostižna novo nastupajućim modelima Mio Navigacija.

Mio Navigacija – Mitac Mio DigiWalker C520

7 KOMENTARA

  1. […] softvera koji se instalira naknadno posle procedure otključavanja navigacije. Priču o Legendarnim GPS Navigacijama nastavljamo sa jednim od modela Blueberry Navigacija koji nas i nije toliko impresionirao, ali je […]

  2. […] hardvera i softvera koji se instalira naknadno posle procedure otključavanja navigacije. Priču o Legendarnim GPS Navigacijama nastavljamo sa jednim od najprodavanijih modela Mio Navigacija. To je  Mio Navigacija – […]

  3. […] i atraktivni modeli kako svojom cenom tako i vrhunskim kvalitetom hardvera i softvera. Priču o Legendarnim GPS Navigacijama nastavljamo sa pravom legendom i šampionom među modelima Mio Navigacija. To je Mio Navigacija […]

  4. […] Mio Navigacija – Mitac Mio DigiWalker C520 – 4 нов. 2011 … Neki od njih su još uvek atraktivni kako cenom tako i kvalitetom. Prvi u nizu GPS Legendi je čuvena Mio Navigacija Mitac Mio DigiWalker C520 … […]

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.