Google GPS navigacioni softverski paket GOOGLE Maps sa srpskom glasovnom podrškom je od 13 decembra 2013-te godine, moguće koristiti i u Srbiji. Nakon popriličnog čekanja stigla je napokon i kod nas u Srbiju, Beta verzija besplatne android GPS navigacije Google Maps Navigation (Beta), a koja je sastavni deo dobro poznate aplikacije Google Maps.

Google je u leto 2012-te godine je kupio izraelsku kompaniju Waze, nama dobro poznatu po revolucionarnoj besplatnoj navigaciji WAZE za mobilne platforme, čime su se stekli uslovi da i Google Maps Navigation konačno postane prava “turn by turn” besplatna navigaciona aplikacija.

Google Maps Navigation (Beta) nije preterano zahtevna navigaciona aplikacija i radiće na svakom Android telefonu  sa verzijom firmvera većom od 1.6. Google Maps aplikacija je sastavni je deo svih najnovijih verzija Android operativnog sistema  počevši od verzije 3.2 preko čuvene verzije 4.4 pa do najnovijeg izdanja 9.xx.

Google Maps Navigation (Beta) možete koristiti u svojim android telefonima i tablet računarima ukoliko imate omogućenu internet vezu koja je neophodna za učitavanje najnovijih GPS Mapa. Pored korisnika u Srbiji nove mogućnosti besplatne Google Maps navigacije za android će imati i korisnici u još 24 zemlje među kojma su i naše komšije iz Hrvatske i Slovenije.

Željeno odredište više ne morate kucati već sopstvenim glasom možete zadati traženu destinaciju nakoju želite da vas navigacija dovede. Sistem pretrage koju koristimo u besplatnoj navigacionoj aplikaciji Google Maps Navigation, funkcioniše na istom principu kao i Google-ov sistem za pretragu. Tako da u većini slučajeva nije potrebno unositi tačnu adresu željene destinacije, već je dovoljno koristiti osnovne pojmove.

Pošto GPS mape nisu rutabilne do nivoa kućnog broja izgovorite naziv ulice i grada i ubrzo će te dobiti vrlo precizna i jasna uputstva kako najlakše možete stići do vašeg odredišta. Uz detaljne grafičke instrukcije bićete navođeni i ženskim glasom na srpskom jeziku.

Google Maps Navigation (Beta) je predviđena za vozače automobila ali poseduje i podršku za pešački mod, kao i mogućnost korišćenja prilikom vožnje bicikla ili u toku vožnje gradskim prevozom. Informacije o saobraćaju kao i navigacija za biklistički mod za sada ne rade, ali se nadamo da će u sledećem izdanju i to biti rešeno. Info o javnom prevozu je dobra zamisao ali je još uvek vrlo siromašan sa informacijama koje su potrebne za svakodnevno korišćenje ove usluge. Obavezno probajte i navigaciju u Satelitskom prikazu koja funkcioniše sasvim korektno.

Kako je Google Maps Navigation još uvek u svojoj beta fazi, Google je preporučio(mi se u potpunosti slažemo) da Google Maps navigacionu aplikaciju koristite sa puno pažnje i opreza i pre svega dobro povedete računa o svojoj bezbednosti u toku vožnje.

6 KOMENTARA

  1. Mene zanima da li moze da se podesi serbian voices,kod izgovora levo, desno i slicno. Ako me razumete,da govori na srpskom ne na engleskom 🙂

    • Najnovije beta izdanje Google Maps Navigation pored mogućnosti rutovanja i navigacije “turn by turn”(skretanje po skretanje), ima i mogućnost glasovnog navođenja na srpskom jeziku. U pitanju je ženski glas koji sasvim precizno najavljuje skretanja i ostale saobraćajne događaje koje prati Google Maps Navigation.Iniciranje glasovnog navođenja je moguće samo ukoliko zadate željenu rutu i započnete korišćenje navigacionog softvera Google Maps Navigation bilo u realnom vremenu ili vršite samo simulaciju navođenja po ruti koju ste zadali.

    • Ukoliko je softver vašeg telefona ili tablet računara na srpskom jeziku i ukoliko koristite Google Maps Navigation koji lokalizovan za Srbiju, kompletan i meni glasovno navođenje će biti takođe na srpskom.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.