GPS Mape, su u današnje vreme kada su navigacioni uređaji i GPS Navigacije  sve popularniji i prestićniji deo opreme svakog automobila, kamiona i autobusa, postale neophodni asistenti vozačima i veoma cenjeni delovi navigacionih softverskih paketa. Jednostavno bez kvalitetnih i detaljnih mapa se nemože.

Različiti proizvođači GPS Navigacija, koriste i različite maping provajdere i njihove navigacione GPS Mape.

GPS giganti i lideri na prezasićenom tržištu navigacija, kompanije  Garmin  i TomTom, samostalno razvijaju svoje softverske platforme pri tom koristeći svoje verzije GPS Mapa za navigacije.

Garmin kotisti HERE (bivši Navteg) GPS Mape, dok se TomTom bazirao na TomTom (bivši TeleAtlas) GPS Mape.

GPS Mape HERE  VS  TomTom VS TopMap ( lokalni maping provajderi )

HERE-Najnovije GPS Mape zaSvi modeli GPS Navigacija kompanije Navigon koristili su  isključivo Navteg, a sada koriste HERE GPS Mape prilagođene Navigon softverskoj platformi.

Ostali poznati proizvođači GPS Navigacija  ( Becker, Prestigio, Blueberry, Mio ….) se uglavnom oslanjaju na iGO Primo navigacioni softverski paket tako da su i GPS Mape u ovim modelima GPS Navigacija prilagođene iGO Primo navigacionom softveru. Upravo o ovim paketima GPS Mape ćemo nešto detaljnije reći u ovom tekstu.

Najpoznatije GPS Mape  koje koriste većina GPS Navigacija na našem tržištu su HERE i TomTom.

Za korisnike GPS Navigacija u našim krajevima  značajne su i TopoMap GPS mape  lokalnih provajdera GPS Mapa kao što su Contrast D.O.O. za Srbiju, Navigo sistem d.o.o za Hrvatsku, Bosnu i Makedoniju, Monolit za Sloveniju.

Mana ovih mapa lokalnih provajdera su retka izdanja između kojih prolazi po više meseci, a u slučaju Srbije i nekoliko godina.

Poslednje izdanje Contrast mape za Srbiju je verzija 2014.12 iz novembra 2014-te godine. Ostale zemlje SFRJ imaju sličan tempo pojavljivanja mapa lokalnih provajdera.

Najveće pitanje i dilema koje sve korisnike GPS Navigacija muči koje su GPS Mape zaista najbolje. Mnogi korisnici GPS Navigacija(među kojima sam svakako i ja ) su skloni da favorizuju HERE mape u odnosu na TomTom i obrnuto. Posle višegodišnjeg iskustva u radu sa GPS Navigacijama mogu reći da mape svih proizvođača imaju svoje mane i vrline.

 

GPS Mape i rezultati testiranja mapa iz novembra 2011-te godine

Postoje i razlike o obradi samih informacija ali definitivno značajnih razlika NEMA ili su zanemarljive. Testove koje smo izvodili pokazali su da sve GPS mape imaju greške bilo ko da je proizvođač. Te greške su u odnosu na kvalitet navigacionih mapa zaista zanemarljive ali su prisutne.

Ono što se nametnulo u testovima koje smo radili krajem 2012-te godine je da su tada navigacione mape TopMap (Lokalnih provajdera) bile dosta bolje nego mape Navteqa i TeleAtlasa(u to vreme) za određene zemlje izuzimajući mapu Grčke koju je Navteq fenomenalno odradio.U praksi pojednostavljeno, svaka GPS Navigacija otključana i reprogramirana u GPS TECHNO TEAM-u u tom periodu, imala je  najkvalitetniju mešavinu navigacionih mapa i to onih za koje sam smatrao da su najbolje.

Kriterijum je bio zaista jednostavan i svrsishodan. Što je više informacija na mapi  to je GPS mapa bolja, a to pokazuje i sama veličina fajla GPS Mape.

GPS Mape i rezultati testiranja mapa iz novembra 2014-te godine

Situacija na kraju 2014-te godine je potpuno drugačija. Jedine navigacione mape koje sada instaliram u sve modele portabl navigacija i android navigacija su HERE navigacione mape.

Razlog tome je kvalitet mapa i POI tačaka, nivo detalja i  brzina grafike, rutabilnost do nivoa kućnog broja, savršen kamionski mod i veliki broj specijalizovanih dodataka kao što su pametne rute, 3d zgrade, precizna obaveštenja za vozače, precizne lokacije brzinskih tačaka.

Još jedan ogroman razlok zbog kojih HERE mape smatram trenutno najboljim su i tempo pojavljivanja najnovijih izdanja. HERE mape izlaze kvartalno sa primetnim unapređenjima. 

Ističem i prisustvo najnovijih HERE navigacionih mapa u najvećem broju fabričkih navigacija, a posebnu pažnju i pohvalu zaslužuje najnovija detaljna mapa Evrope 2014 v.2   (u okviru koje se nalaze detaljne i rutabilne mape Srbije i zemalja bivše SFRJ) za Peugeot i Citroen vozila.

Trenutno aktuelne i najnovije verzije GPS mapa Srbije i Evrope su verzije HERE 2014.q4 i TomTom 2014.09 iz septembra 2014-te godine, a to su ujedno i najbolje GPS mape od svih pomenutih proizvođača ako se porede sa njihovim prethodnim verzijama, izdanjima i brojem instalacija.

Pobednik je …

Ono što je pre tri godine bilo sigurno je da su navigacione mape lokalnih provajdera TopMap u Istočnoj Evopi za nijansu odskakale kvalitetom i kvantitetom informacija. To više nije slučaj. HERE i TomTom mape kvalitetom ali i kvantitetom i veličinom sada drastično prevazilaze TOPMAP navigacione mape, barem kada su Srbija i Balkan u pitanju.

Što se tiče mapa Zapadne Evrope, Kanade, USA, Australije  GPS Mape kvalitet je poprilično ujednačen. Razlike su zaista minimalne i zanemarljive.

U svakom slučaju bilo da su  TomTom ili HERE navigacione GPS Mape na vašim navigacionim uređajima sigurno je da će te imaćete pouzdanog partnera u vožnji do željene destinacije.

Na pitanje “Koje su mape trenutno najbolje ?”sada sa sigurnošću tvrdim da su to i definitivno HERE GPS navigacione mape.

10 KOMENTARA

  1. […] vreme ograniči ili potpuno ukine proizvodnja svih uređaja koje vrše ometanje rada GPS sistema i GPS Navigacija. U ovoj studiji o Globalnom Pozicionom Sistemu, naučnici su apelovali i na razvoj barem još dva […]

  2. […] ovaj softverski paket  i funkcionalnosti prije nego se odluče za kupovinu kompletnih GPS Mapa . GPS Mape svih evropskih zemalja se kupuju posebno iz Navigacija za Android Mireo DON’T PANIC , a cene […]

  3. […] ste, kupili neki od jeftinijih modela GPS NAVIGACIJA, na njoj nemate audio ili video plejer (iako sam Windows CE podržava različite plejere). Ako je […]

  4. […] svim modelima portabl Garmin navigacija koji su zastupljeni na tržištu Srbije. Kao i prethodne GPS mape i ova Garmin GPS mapa Srbije SCG Route 2.7 NT je detaljna i potpuno rutabilna do kućnog broja. […]

  5. […] Mio Moov S568 ima ugrađenu i TruMap tehnologiju, koja čini da mape izgledaju jasno i pregledno. GPS Mape imaju manje grafike i boja, pozadina je crno-bela, pa je i fokus na najbitnijom stvari, a to je […]

  6. […] instaliran navigacioni softver sa najnovijim Navteq GPS mapama takođe iz juna 2012-te godine. GPS Mape koje smo koristili na putovanju su bile najnovije junske GPS Mape Srbije (Navteq 2012.q1), […]

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.