Android operativni sistem je već zauzeo primat među mobilnim telefonima i tablet računarima. Svoju funkcionalnost je pokazao i na novijim modelima televizora, kamerama pa čak i na vešmašinama i mikrotalasnim peđnicama.Najrasprostranjeniji je svakako na smartfonovima i tabletima ali se android uveliko koristi kao glavni operativni sistem na televizorima nam a poznatijim kao smart TV.

Glavni problem android smart TV uređaja je cena koja je za naše uslove zaista prevelika. Ukoliko ste zaista ljubitelj nove andoir smart tv tehnologije, a niste u mogućnosti da sebi priuštite jedan novi i skupi android smart TV ne očajavajte. Postoji rešenje da vaš stari televizor pretvorite u Android smart TV. Rešenje se zove android Mini PC ili popularno nazvan Android u stiku.

Cena Android Mini Pc-a se kreće od nekih 35e pa do 120e. Cena naravno zavisi od kvaliteta i hardverskih specifikacija android Mini PC-a. Najveći broj ovih android uređaja imaju oblik stika dok nešto skuplji modeli imaju oblik klasičnih media plejera. Upravo taj oblik im omogućava i veći broj USB ulaza, a pojedini imaju čak i LAN ulaze. Specifikacija se uglavnom kreču u sličnim okvirima i male su razlike od modela do modela.

Android Mini PC
Android Mini PC

Android Mini PC -Specifikacija i performanse

Specifikacije android mini pc uređaja se uglavnom kreću u sličnim okvirima i male su razlike od modela do modela. Specifikacija Android Mini PC-a koji smo testirali su :

 • Full HD ili HD izlaz na TV preko HDMI-a
 • Cortex A8 single core CPU 1GHz
 • Mali 400
 • 512RAM,
 • 4GB interne,
 • microSD slot
 • micro USB za spajanje s PC-om
 • WiFi
 • USB OTG za tastaturu
 • miš, HDD, HUB
 • OS: Android Ice Cream Sandwich 4.0.3
 • Kamera ne postoji

Hardverska specifikacija uređaja koji smo testirali trenutno spadaju u nižu srednju klasu android uređaja ali ukoliko ga uporedimo sa nekim od starijih android telefona, ova  specifikacija je mala bolja od specifikacije Galaxy S-a koji je u svoje vreme bio vrhunski android uređaj koji je i dans cenjen i upotrebljavan na ovim našim prostorima. Ukoliko malo zanemarimo specifikacije i hardver videćete da za nekih 50-60e dobijate  potpuno funkcionalni PC na kojem možete bez problema gledati full HD filmove, slušati muziku s Youtube-a ili bilo kojeg drugog servisa.

Dizajn android Mini PC uređaja je svakako nebitan jer je priključen na HDMI ulaz vašeg Televizora i neće biti mesta estetskom kriticizmu vas i vaših prijatelja.

MINI pc je instaliran  sa čistim Androidom 4.0.3 koji radi u “tablet modu” čime je automatski prikaz na velikom ekranu bolji. U postavkama imate mogućnost odabira HD ili full HD prikaza što direktno zavisi od rezolucije Televizora ili monitora na koji ste spojili android mini PC. Mini PC podržava kombinaciju “tablet moda” i full HD rezolucije što vam pruža pun ugođaj i nećete imati nikakvih problema sa čitanjem teksta na internet stranicama ili prikazom slika i video zapisa.

Sigurno se pitate kako se upravlja ovim uređajem (bez brige ne treba vam touch TV XD).Upotreba i korišćenje je vrlo jednostavno. Biće vam potrebna bežična tastatura i miš sa zajedničkim prijemnikom ili manji USB hub na koji možete spojiti posebno miš i tastaturu. Android Mini PC je bez problema prepoznao različite tastature i  odgovaraće bilo koja tastatura i miš.

Korišćenje miša i tastature  je isto kao i na svakom PC-u. Preporuka je kupovina USB huba sa vlastitim napajanjem jer ste tada u mogućnosti da spojite i eksterne diskove koje uređaj takođe bez problema prepoznaje i instalira. Ja sam spojio eksterni WD 500GB i nije bilo nikakvih problema s prepoznavanjem ili pokretanjem bilo čega s diska.

Android mini PC – kvalitetna smart tv spravica

Android Mini PC ima 4GB interne memorije i što je sasvim dovoljno za bilo koju aplikaciju. Uređaj je proširiv sa maksimalno 32GB microSD karticom tako da vam prostora za skladištenje podataka neće nedostajati. Android Mini PC koji smo mi testirali ima instaliran Google Play store (ukoliko vam je to bitno pripazite na to jer neki uređaji dolaze bez Google Play Store-a), pa samim time možete instalirati sve vaše omiljene aplikacije i igre i koristiti ih na velikom ekranu. Isto tako postoji mogućnost spajanja nekih USB gamepada, pa vam može poslužiti i kao konzola (naravno ne može vam zameniti Xbox ili PS3).

Android 4.0.3 odlično radi u kombinaciji sa procesorom od 1GHz ali ne očekujte savršenstvo jer se ponekad desi zastoj prilikom otvaranja menija ili neke zahtevnije aplikacije. To se ne događa često (malo češće ako je Mini PC bio duže uključen, a nije se koristio ). Ukoliko vam to pravi problem odvojite malo više novca i kupite neki od boljih modela sa dvojezgrenim procesorom, više RAM-a i Androidom 4.1. Instalirate neki launcher poput Nove ili Apexa jer su odlično prilagodljivi za velike ekrane i puno vama bitnih informacija stane na ekran.

Veliki nedostatak ovog uređaja je nedostatak AV-izlaza pa ne možete spojiti zvučnike vašeg kućnog bioskopa preko njega.Ukoliko televizor ima audio spojite Android Mini PC preko njega na vaš kućni bioskop. Ukoliko ste u mogućnosti toplo preporučujem kupovinu Android Mini PC-a  i samo pripazite da ima instalirani Google Play Store.

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.