Polovni Automobili i efikasna prodaja

Polovni automobili se u današnje vreme sasvim drugačije prodaju nego što je to bio slučaj pre deset ili petnaest godina. Sasvim drugačije iskustvo prodaje polovnih automobila imamo zahvaljujući internetu i velikom broju online alata za prodaju. Internet nam nudi veliki broj sajtova koji imaju alate za procenu vrednosti vašeg polovnjaka. Možemo pronaći i veliki broj internet sajtova na kojima su izloženi polovni automobili sa slikama i komentarima prodavaca. Sve ovo proces prodaje polovnjaka čini znatno bržim i efikasnijim. Ovim tekstom vam želimo pomoći da uz pomoć pet jednostavnih koraka vaš polovni automobil najbrže pretvorite u neophodni keš.

Istražite tržište i postavite pravu cenu vašem polovnjaku

Pravi odabir početne cene za polovni automobil može vam odmah dati vetar u leđa tako što će te u prvom danu prodaje već imati veliki broj potencijalnih kupaca. Da bi ste ovo sproveli u praksi i odredili pravu efektivnu cenu morate odrediti pravu vrednost vašeg polovnjaka i proceniti koliko je tražen na tržištu polovnih automobila. Parametri koji određuju vrednost automobila su pre svega opšte stanje polovnjaka, pređena kilometraža, opcije i nivo opreme koje poseduje i zemlja porekla.

Polovni automobili i kako ih efikasno prodati

Potražite kakvi se polovni automobili prodaju po specijalizovanim sajtovima kao što su sajt mojauto ili polovni automobili. Na taj mačin će te svakako dobiti bolju predstavu o pravoj i tržišnoj ceni vašeg polovnjaka. Budite mudri i iskoristite neke od marketinških trikova koje komercijala primenjuje u velikim trgovinskim lancima. Ukratko, ukoliko cenite vaš polovni automobil 5000e na oglasima stavite 4990e.

Vodite računa i o cenkanju i pri formiranju cene mislite i o tome. Mada ima retkih izuzetaka da se kupci ne cenjkaju sa prodavcem oko konačne cene vi morate biti spremni i na tu mogućnost. Postavite cenu vašeg ljubimca nešto većom da bi ste je kasnije prilikom završnog cenjkanja spustili na stvarnu vrednost na koju ste vi procenili za vaš polovni automobil.

Ukoliko nemate puno vremena za prodaju koju polovni automobili zahtevaju, razmislite o zameni ili direktnoj prodaji vlasniku nekog auto placa kojih ima gomila u celoj Srbiji. Ovakva prodaja svakako nije maksimalna, jer će te izgubiti par stotina evra od vrednosti vašeg automobila. Na ovaj način će te najbrže ali i ubedljivo najjeftinije i skoro bez zarade prodati svog polovnjaka.

Reklamirajte svoj polovni automobil

Najbolji vid reklamiranja polovnog automobila je postavljanja internet oglasa sa slikama automobila na neke od gore pomenutih  specijalizovanih automobilskih sajtova. Uglavnom su postavljanje oglasa sa slikama besplatni za registrovanog korisnika sajta. Naš savet je da postavite gomilu slika, i iz svih mogućih uglova. Ukoliko na automobilu postoji neko oštećenje obavezno ga slikajte u krupnom planu i postavite tu sliku sa kratkim objašnjenjem. Detaljnije opišite auto i vaše namere oko prodaje. Ukoliko ste spremni za zamenu ili pregovaranje oko cene, obavezno to naglasite u propratnom komentaru.

Noviji trend prodaje polovnih automobila obuhvata i postavljanje video snimaka na YouTube. Na snimcima se nalaze polovni automobili koji se prodaju. Snimljeni su iz svih mogućih uglova, kako u pokretu i u vožnji, tako i parkirani. I ovde imate mogućnost davanja sopstvenih opisa i komentara o automobilu koji prodajete. Napredniji korisnici interneta mogu postaviti i link tj, povezati video zapis sa youtuba sa oglasom koji su postavili na neki od specijalizovanih oglasnih sajtova. Na taj način ćete kupcu pružiti kompletan uvid u stanje polovnog automobila koji vi prodajete.

Razmislite i o davanju malih oglasa u dnevnim i lokalim novinama. Veliki broj prodavaca polovnih automobila svoje ljubimce proda tako što na bočno staklo postave specifikaciju kola sa prodajnom cenom i kontakt informacijama. Polovni automobili se sve manje prodaju na ovaj način ali vi svakako probajte i to jer tako upotpunjuje te vaš prodajni arsenal.

Pokažite kupcu polovni automobil

Ukoliko ste prethodne korake uspešno odradili, do sada bi ste trebali imati veliki broj poziva od strane zainteresovanih kupaca.Neki od njih će svakako tražiti da vide vaš polovnjak uživo. Operite kompletno automobil, sklonite sve lične stvari i pripremite dokumentaciju o održavanju (servisna knjižica).Imajte na umu da neće samo vaš automobil biti procenjivan od strane kupca nego će te i vi lično biti meta procene. Kupac će se osećati mnogo prijatnije i spremnije za kupovinu, ukoliko mu vi detaljno i iskreno  odgovorite na pitanja o redovnom održavanju, kilometraži, istoriji  i samom stanju automobila.

Potencijalni kupac će želeti da proba vaš auto. Odobrite mu to i sedite sa njim kako bi ste mu u toku probne vožnje odgovorili na pitanja o automobili.Neki od kupaca će zahtevati i da vaš polovni automobil odvezu kod svog automehaničara na detaljnu proveru. To je zaista razuman zahtev na koji svakako morate pristati.

Cenjkanje oko konačne cene

Polovni automobili i njihova prodajaNije neuobičajeno da vas kupac pita za zadnju “cenu” čak i pre nego je video automobil. Ukoliko se tada izletite sa cifrom onda će potencijalni kupac posle viđenja kola i test vožnje probati da značajno snizi cenu vašeg auta. Zato probajte da izbegnete ovakvu situaciju, ne govoreći poslednju cenu pre konačnog dogovora o kupovini i detaljnog pregleda vozila od strane kupca.

Kada kupac pregleda i proba auto možete očekivati  i njegovu  ponudu. Ukoliko je ponuda daleko ispod vaših očekivanja, vi napravite kontra ponudu. Kontra ponuda bi trebalo da bude negde malo više iznad polovine vaše i njegove procene automobila. Proces pregovaranja pripremite unapred kako vas kupac ne bi uhvatio nespremne za trgovinu. Naš savet je da izbegavate pogodbe koje uključuju raznepopravke automobila sa vaše strane. Najbolje je napraviti i manji ustupak oko cene, a sve potrebne popravke prepustiti kupcu automobila.

Polovni automobili – Završetak prodaje

Kada se postigne konačan dogovor oko cene i izvrši isplata automobila, preostaju vam tehničke formalnosti oko kupopodajnog ugovora,prenosa vlasništva i preregistrovanja automobila. Najbolje je odmah sve završiti kako kasnije ne bi nastale komplikacije. Najveći broj prodaja polovnih automobila se završi u najboljem mogućem redu i po prodavca i po kupca. Ponekad postoje i male nejasnoće u procesu prodaje ali ukoliko asu osobe razumne sve je lako rešiti.

Koristite svoje iskustvo i intuiciju u proceni kupca. Ukoliko vam se kupac nameće, dosađuje, zahteva nemoguće najbolje je sačekati drugog kupca. Polovni automobili se ne prodaju svaki dan, ali uz pravog kupca i prodaja polovnog automobila će vam biti jednostavan, lak pa čak i pomalo zabavan posao.

3 KOMENTARA

  1. […] kompanija Hyundai Motors predviđa da će vozači do 2015 godine biti u mogućnosti da svoje  automobile otključavaju i startuju pametnim telefonima. Dovoljno će biti smartfonom preći preko […]

  2. […] slučaj je i sa nama kad god da se odlučimo na neko putovanje sa automobilom. Svi smo se mi pri kupovini automobila dobro raspitali o potrošnji goriva, koliko troši u gradskoj vožnji, koliko na otvorenom, […]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.