Renault Carminat TomTom Live fabrička navigacija

Renault Carminat TomTom Live fabrička navigacija je osnovni fabrički multimedijalni navigacioni uređaj za veliki broj Renault vozila proizvedenih posle 2011-te godine. TomTom Carminat Live fabrička navigacija je instalirana kao prva fabrička ugradnja u veliki broj Renault automobila proizvedenih od februara 2011-te godine pa sve do Renault modela iz 2015-te godine koji imaju ugrađenu Carminat TomTom Live 2.0 fabričku navigaciju.

Svi kupci novih Renault automobila sa fabrički ugrađenom Carminat TomTom Live fabričkom navigacijom imaju mogućnost besplatnog prvog ažuriranja navigacionih mapa za svoj navigacioni uređaj u roku od 90 dana od kupovine automobila.

Svako sledeće ažuriranje navigacionih mapa se deodatno naplaćuje. Ažuriranje navigacionog softvera navigacionog uređaja je besplatno.

Ukoliko ste kupili polovan Renault automobil sa Carminat TomTom Live navigacionim uređajem svaka instalacija najnovijih navigacionih mapa se naplaćuje.

Carminat TomTom Live fabričke navigacije nije moguće ažurirati ni na jedan drugi način sem kupovinom zvaničnih najnovijih navigacionih mapa preko zvaničnog TomTom Map Update servisa koji je ujedno i zvanični proizvođač i distributer ovih navigacionih mapa.

Pošto postoji ogromno interesovanje za kupovinu i instalaciju najnovijih navigacionih mapa Srbije i Evrope preko zvaničnog TomTom Update Servisa, web portal Navigacija.net je za svoje verne čitaoce pripremio vodič kroz proceduru kupovine, instalacije i ažuriranja najnovijih navigacionih mapa.

Sva Renault vozila proizvedena posle februara 2011-te godine, u kojima se nalazi Carminat navigacioni uređaj sa memorijskom karticom, imaju Carminat TomTom Live fabričku navigaciju. TomTom u toku godine ima četiri izdanja svojih navigacionih mapa.

Jedino moguće rešenje ažuriranja najnovijih navigacionih mapa Srbije i Evrope za Carminat TomTom Live fabričke navigacije je ažuriranje preko zvaničnog TomTom Map update servisa.

Renault Carminat TomTom Live fabrička navigacija
Kupovina i ažuriranje Renault Carminat TomTom Live navigacije najnovijim navigacionim mapama i navigacionim softverom preko TomTom Update Servisa

Pratite sledeće korake kako biste uspešno kupili najnovije navigacione mape i ažurirali vašu Carminat TomTom Live fabričku navigaciju najnovijim navigacionim mapama:

 1. Iz glavnog menija vaše Renault Carminat TomTom Live navigacije odaberite opciju “Remove SD card”.
 2. Sačekajte dok se na ekranu navigacionog uređaja ne pojavi porukaYou can now safely remove your SD card”.
 3. Izvadite originalnu memorijsku karticu iz slota vašeg navigacionog uređaja.
 4. Ubacite originalnu memorijsku karticu u čitač memorijskih kartica koji je povezan sa vašim PC računarom.
 5. Prekopirajte ceo sadržaj originalne memorijske kartice iz Renault Carminat TomTom Live navigacionog uređaja na neko sigurno mesto na hard disku vašeg PC računara.
 6. Za ažuriranje će vam biti potreban program TomTom Home. Ukoliko ga već nemate instaliranog možete ga skinuti ovde.
 7. Pokrenite TomTom Home aplikaciju i kliknite na opciju LOG IN koja se nalazi u gornjem desnom uglu prozora aplikacije TomTom Home.
 8. Kliknite na opciju “Create account” kako biste kreirali vaš TomTom nalog koji će te koristiti za ažuriranje navigacione mape i softvera
 9. Pažljivo i precizno popunite sva tražena polja i zapamtite lozinku naloga koji ste upravo kreirali.
 10. Vratite se na početni ekran aplikacije TomTom Home i kliknite na opciju Update my Carminat TomTom LIVE.
 11. Ukoliko postoji novija verzija TomTom application fo Car and Motor Navigation navigacionog softvera od verzije koju vi imate instaliranu na memorijskoj kartici ona će biti prikazana na prvom mestu u okviru Update prozora, a check box će biti štikliran.
 12. Kliknite na Update and install, zatim na Backup and install pa OK i sačekajte da se instalacija najnovije verzije TomTom navigacionog softvera za Carminat TomTom Live fabričke navigacije završi do kraja.
 13. Kliknite na opciju Done i izvadite memorijsku karticu iz čitača kartice.
 14. Vratite memorijsku karticu i kliknite na opciju Continue. Nakon isčitavanja kartice kliknite na opciju Back.
 15. Odaberite opciju Purchase Maps.
 16. Iz padajućeg menija View umesto opcije Recommended items odaberite opciju All.
 17. Sada će biti prikazane sve dostupne navigacione mape i dodaci navigacionim mapama koji su dostupni za kupovinu i kompatibilni sa Carminat TomTom Live fabričkom navigacijom.
 18. Odaberite region za koji želite da kupite najnoviju navigacionu mapu za vaš fabrički navigacioni uređaj.
 19. Srbija, zemlje bivše SFRJ i Balkana se nalaze u tri TomTom navigacione mape. To su: Europe, Eastern Europe, Central and Eastern Europe. Klikom na opciju More info dobijate detaljan prikaz pokrivanja odabrane navigacione mape, veličinu mape u MB i njenu cenu u dolarima ili evrima u zavisnosti koju ste zemlju odabrali prilikom otvaranja vašeg TomTom Home naloga.
 20. Najnovija verzija navigacione mape za Renault Carminat TomTom Live fabričke navigacije nosi oznaku 1050.XXX
 21. Minimalna veličina memorijske kartice koja vam je potrebna za instalaciju je 4 GB, a maksimalna 32 GB. Preporučuje se brza memorijska kartica klase 10 od 16 GB.
 22. Klikom na opciju Buy započinjete proces kupovine navigacione mape koja vam je potrebna. Kupljena navigaciona mapa se “skida” online sa TomTom servera pa je potrebno proceduru “skidanja” navigacione mape obaviti putem brzog kablovskog interneta. Troškovi isporuke mapa ne postoje jer se navigaciona mapa nakon uspešno obavljenog plaćanja “skida” direktno online sa TomTom servera.
 23. Kliknite na opciju CheckOut. Na ovaj način će vam biti prosleđen predračun na vašu mail adresu koju ste postavili kao primarnu prilikom pravljenja naloga za TomTom Home aplikaciju.
 24. Čekirajte opciju I agree with TomTom terms and conditions kojom potvrđujete da se slažete sa generalnim uslovima online kupovine navigacione mape.
 25. Kliknite na opciju Confirm order, čime ste potvrdili narudžbinu nove navigacione mape.
 26. U sledećem prozoru Billing adress pažljivo popunite sve vaše kontakt podatke koji su potrebni. Neophodna polja su označena zvezdicom. U okviru ovog dela, pored vaše zemlje koju ste registrovali prilikom registracije naloga, obavezno iz padajućeg menija potvrdite i zemlju u kojoj se trenutno nalazite. To može biti bilo koja zemlja (Slovenija, Hrvatska, USA, UK) bitno je da vam se opcija Proceed to payment zacrni i bude vam omogućen nastavak kupovine navigacionih mapa.
 27. Ukoliko su tačno uneti svi potrebni i traženi kontakt podaci, opcija Proceed to payment će se zacrneti i biće omogućeno kliktanje na dugme Proceed to payment.
 28. U prozoru Payment odaberite način plaćanja preko kreditne kartice (Visa, Master Card, American Express…) ili putem PayPal naloga. Preporuka je plaćanje kreditnom ili platnom karticom jer se finansijska transakcija plaćanja realizuje za manje od desetak minuta.
 29. Kada pažljivo i precizno popunite sve potrebne detalje za plaćanje vašom platnom karticom kliknite na opciju Pay.
 30. Nakon potvrde plaćanja, ubrzo će vam biti prosleđeno obaveštenje o uspešnoj kupovini na vašu e-mail adresu koju ste postavili kao primarnu prilikom pravljenja naloga za TomTom Home aplikaciju.
 31. U aplikaciji TomTom Home ponovo kliknite na opciju Update my Carminat TomTom. 
 32. U prozoru Updates štiklirajte naziv navigacione mape koju ste upravo kupili preko TomTom Update servisa.
 33. Kliknite na Update and install. Na obaveštenju Do not remove the SD card kliknite OK.
 34. Strpljivo sačekajte da se procedura skidanja i instalacija navigacione mape završi do kraja. Nikako ne vadite memorijsku karticu iz čitača koji je povezan sa vašim PC računarom.
 35. Nakon završene procedure instalacije kliknite na Done.
 36. Kliknite na dugme Disconnect device koje se nalazi u donjem desnom uglu prozora TomTom Home aplikacije odmah pored naziva Carminat TomTom Live.
 37. Izvadite memorijsku karticu iz čitača i odmah je ponovo vratite u čitač memorijskih kartica.
 38. Kliknite na opciju Continue.
 39. Izvadite memorijsku karticu iz čitača kartica i ubacite je u Renault Carminat TomTom Live navigaciju u vašem automobilu koji mora biti ugašen i bez kontakta.
 40. Dajte kontakt na vozilu i uključite Renault Carminat TomTom Live fabričku navigaciju u vašem automobilu i strpljivo sačekajte da se navigacioni softver učita. Instalacija traje nekih 2-5 minuta.
 41. Nakon završetka instalacije fabrička navigacija Carminat TomTom Live će se resetovati.
 42. Nakon dvadesetak sekundi od reseta pojaviće se ekran za osnovna podešavanja navigacionog uređaja čime je procedura ažuriranja i instalacije najnovije verzije navigacionog softvera i navigacionih mapa uspešno završena.
 43. Cena pojedinačne navigacione mape kompletne Evrope je oko 80 eura (uključuje samo kjednu kupovinu trenutno najnovije mape Evrope). Ukoliko želite da kupite godinu dana korišćenja Map Update Servisa (uključuje četiri izdanja navigacione mape u toku sledećih 365 dana) cena je oko 90 eura , a ukoliko se odlučite za godinu i po dana korišćenja TomTom Map Update servisa cena najnovije navigacione mape kompletne Evrope je 100e (uključuje ažuriranje šest novih izdanja navigacionih mapa Evrope).
 44. Sve cene navigacionih mapa ostalih evropskih regiona možete pronaći ovde.

Ukoliko imate bilo kakav problem prilikom kupovine i instalacije navigacionih mapa možete se obratiti TomTom podršci čije kontakt podatke možete pronaći na zvaničnom TomTom web sajtu.

Nadamo se da vam je ovaj vodič za kupovinu i instalaciju najnovijih navigacionih mapa za Carminat TomTom Live fabričke navigacije bio od pomoći i da ste uspešno ažurirali svoje Renault navigacione sisteme.

32 KOMENTARA

 1. Posto imam Renaul Megana iz 2011. godine sa ugradjenom fabrickom navigaciom, interesuje me da li memorijska kartica mora biti original Renaultova ili moze bila kakva SD memorijska kartica?

  • Ukoliko je Renault Carminat Live fabrička navigacija u pitanju, za ažuriranje navigacionih mapa preko TomTom map update servisa morate koristiti isključivo originalnu Renault memorijsku karticu iz Vašeg navigacionog uređaja.

 2. Jeste ta je navigacija u pitanju. Ali imam jedan problem. Vozilo je uvezeno iz Belgije i u navigaciji je bila Renaultova kartica od 2GB sa mapom Francuske. Posto bih hteo da imam mapu Evrope, za koju treba kartica od 4GB, gde moze da se nabavi Renaultova karica odgovarajuce memorije i koja bi bila njena cena?

 3. Kupio sam polovan Reno Megan karavan 2014 god. sa fabričkom navigacijom ali prodavac tvrdi da mu je neko ukrao original sd karticu. Šta da radim gde da nabavim karticu kako bi navigacija proradila. Jel moguće da kupim sd karticu i da na nju nabacim softver i mape preko tom tom servera?

 4. Pozdrav,
  Slucaj problem kao kod Vlade samo sto sam ja kasnije dobio SD karticu ali kad je ubacimo u navigaciju uredjaj je ne prepoznaje.
  Molio bih vas za savjet….
  Lp

 5. Pozdrav,
  imam Scenic 2014/15 sa carminat TomTom Live ugrađenim u vozilo. Također nisam imao karticu jer je netko maznuo od dealera. Tako sam na e-bay kupio karticu Kingston 8 gb Class 10. Smatram da je puno 8 gb, može komotno i od 4gb ako nađete, jer Map of Central and Eastern Europe je svega 1.3 gb + sitno nešto+poi- zanemarivo, ali takva je bila preporuka, samo da je class 10. / 5 dolara.

  1. Inicijalizacija u Renault-u nakon davanja kontakta. (Prva inicijalizacija_ malo potraje). Ugasiti vozilo i izvaditi karticu.
  2. Kupio Map of Central and Eastern Europe za 65 Eura, nisam trebao full. Važno: idite na Irski dio, dakle ako u zaglavlju piše en_gb ili en_hr ili en_sr, stavite ie, dakle en_ie. (https://www.tomtom.com/en_ie/drive/maps-services/shop/travel-map/)
  treba se i registrirati na en_ie, moja preporuka.
  Kad se kupi mapa ili usluga preko Vise ili Americana ili PayPal, odmah je aktivna nakon prispjeća računa na e-mail.
  3. Tutnuti karticu u TomTom Home (naravno računalo), skinuti mape, poi-e (https://poiplaza.com/index.php?p=co)
  On će odraditi sve, obavezno backupirati na računalo, bar na dva mjesta, jer se više nakon skidanja na karticu, mape ne mogu sa TomTom sajta skinuti. Možda Help desk služba da ih ponovno aktivira. Meni je updejtovao na noviju verziju Carminata Live, 88 mb.
  4. Vratiti karticu u vozilo. pokrenuti motor i updejt traje 15 minuta +-.
  Nema weather-a ono što mi još treba je Live services koje ipak nisu dostupne za jug i istok Europe uključujući i Sloveniju. Valda međudržavni ugovori, koncesije…. bla bla….49 Eura koštaju, ako idete van regije ap vam treba.
  Pozdrav

 6. Kad se ulogujem na svoj profil stoji mi zemlja United Kingdom, ne mogu da izaberem Srbiju jer je nema u listi zemalja. Samim tim ne mogu da ukucam i adresu i ostale podatke da bih kupio mapu. Sta da radim?

 7. Imam reno megan 2014god.i fabričku navig.ali sam primetio da mi blokira po nekad i samo kružić vrti na sredini ekrana kao da ažurira a nekad radi sve normalno.savet neki molim.hvala.

 8. Kupio sam polovnog Reno clia 2014 god i pošto je uvežen iz Francuske imam samo mapu te zemlje . Kad uradim update on mi samo ažurira software a ne ubaci i mapu. Koliko košta da se ubaci npr mapa Evrope i kako ?

 9. Interesuju me mape za Lagunu 2006. Mape moraju biti na CD/DVD posto nema citac za karticu. Mogu li da se nabave i gde? Odg na mail. Hvala

  • Za Carminat uređaje sa DVD čitačem ne postoje detaljne navigacione mape Srbije i regiona bivše SFRJ. Poslednje izdanje navigacionih mapa Evrope je izašlo davne -te godine i ove mape su trenutno praktično neupotrebljive.

 10. Pozdrav,

  Kupio sam skoro Renault Megane 3(godina proizvodnje decembar 2010), medjutim niti znam koja mi je navigacija u njemu, niti imam sd karticu, a menu multimedije mi je na francuskom, jer je vozilo uvezeno. Kako da ubacim mape u njega?

 11. Vozilo je uvezeno iz Belgije, u pitanju je Renault Clio iz 2012. godine sa ugrađenom TomTom navigacijom.U navigaciji je bila Renaultova kartica od 3GB sa mapom zemalja Beneluxa. Želim da imam mapu Evrope, za koju treba kartica od 4GB, pa me zanima gde moze da se nabavi Renaultova karica odgovarajuce memorije.

 12. Pozdrav , imam reno lagunu 2009 , kad sam ga kupio u njemu nije bilo kartice , de mogu da nabavim ili kupim original ili neku drugu karticu , znaci treba mi tom tom navigacija.

 13. Postovani,
  Kupio sam Megane 2014. godiste sa fabrickom multimediom sa navigacijom. Uz auto je stigla i original Renault kartica ali kada se ubaci sistem je ne prepoznaje (no maps poruka). Da li sa tom karticom mogu online kupiti i instalirati na nju mape za svoj automobil?

 14. Poštovani ,
  Kupio sam megane 2015. godiste .Uz auto je stigla original renault kartica od 8 gb .Ubacio sam karticu u citac ali kartica je prazna.
  Molim Vas za savet sta da radim dalje .

  • Preko TomTom Home aplikacije instalirajte najnoviji navigacioni softver. Nakon toga ga aktivirajte u vozilu tako što ćete ubaciti karticu u slot i sačekati da se pojavi poruka “No Map Found”. Nakon toga kupite najnovije mape koje su Vam potrebne i instalirajte ih na karticu po uputstvu iz ovog teksta.

 15. Pozdrav,.. imam Renault Grand Scenic iz 2011.g…. radio sam update preko TOMTOM softwarea i kartica je zablokirala i prestala je raditi, formatirao sam je i ponovo instalirao ali više nema mapa….auto izbacuje poruku “No maps found”… šta mogu uraditi da popravim to? Da li je moguće dobiti tvorničku mapu po broju šasije auta ili moram kupiti novu mapu?
  Hvala

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.