Uvod u Borbe smartfonova

Kako mi se uskoro bliži završetak ugovora i predstoji mi nabavka novog mobilnog telefona rešio sam da malo podrobnije istražim ovo interesantno tržište. Ukoliko prvi put kupujete neki smartfon ili ste kao i ja iskusan korisnik smartfona koji želi da pređe na drugi telefon i drugu softversku platformu sigurno ste radoznali da saznate kakvo je stanje na ovom polju. Sigrurno ste već čuli za iPhone ili iPad a posve sam siguran da ste čuli za “Droide”( Android je operativni sistem, a droid je specifičan brend ili model). Često se u poslednje vreme malo zapostavlja i treći velikan, koji je doduše i najnoviji igrač na tržištu smartfonova, a to je Windows Phone. Ko je glavni ovde i kakve pozicije imaju ova tri smartfon giganta?

Kako bi nam bilo lakše u razumevanju ključnih razlika između ove tri platforme i konačnom donošenju odluke, podelio sam ovu oblast na više vitalnih segmenata ili  borbi smartfonova u našoj Smartfon areni. Pogledajmo ih sada zajedno:

Smartfon Arena Borba Prva – Ukupan Broj Uređaja

Pre nego se upustite u detalje svakog od ovih operativnih sistema za smartfonove, pogledajmo prvo jednu od najvažnijih činjenica, a to je koliko smartfonova imamo u mogućnosti da odaberemo u svakoj od ovih fenomenalnih softverskih platformi.

Android kao besplatna softverska platforma je dostigla ogroman broj uređaja tako da pravu cifru neznamo, a verujemo da čak niko ni na svetu nemože sa preciznošću reći tačan broj Android uređaja. Trenutno imamo samo preko 150 Android uređaja koji su proizvedeni od strane velikih firmi kao što su Samsung,Htc,Motorola,LG,Sony Ericsson,Acer. Ukoliko ovoj družini dodamo i ogroman broj manjih kompanija kao što su Asus,Amazon, Toshiba dobićemo na stotine modela smartfonova koji su opremljeni Android platformom.

iOs u svom repertoaru ima svega 11 modela raznih iPhone,iPad i iPod touch uređaja, dok najmlađi takmac u ovoj borbi Windows Phone 7 ima 20 uređaja, za doduše mnogo manje vremena provedenog u ovoj Smartfon Areni.

Samsung Galaxy S3 Konačno
Samsung Galaxy S3

Smartfon Arena Borba Druga – Ukupan broj aplikacija

Još jedna kategorija koja mi je vrlo bitna jer šta bih radio sa dobrim smartfonom ukoliko nemam i dobre aplikacije za njega. iOs je u ovoj kategoriji ubedljivo prvi i App market raspolaže sa preko 500000 aplikacija. Android ga poprilično dobro prati  sa preko 400000 aplikacija na svom Android Marketu. Windows Phone Marketplace u svom arsenalu aplikacija poseduje nekih 45000 stavki što nije zanemarljiv broj ukoliko uzmemo u obzir da se Windows Phone tek od skora uključio u trku i u Smartfon arenu. Gledano i kvantitativno i kvalitativno iOS je u prednosti jer sem brojnosti za sada  ioS podržavaju i nešto kvalitetnije i za korisnika korisnije aplikacije. Android se veoma brzo kreće u tom pravcu tako da već u toku 2012 godine lično očekujem potpunu izjednačenost između Androida i iOs i u kvalitetu i u kvantitetu.

Smartfon Arena Borba Treća-GPS Navigacija

Sve tri softverske platforme nam nude veliki broj izvanrednih GPS navigacionih aplikacija. Navigacija za Android je u ogromnoj prednosti kako po kvalitetu postojećih navigacija za android tako i po brojnosti beplatnih navigacionih aplikacija. Najpoznatija besplatna navigacija za android je Google Maps koja je fenomenalno integrisana sa Android glasovnim komandama. Velika konkurencija u kategoriji navigacija za smartfonove, kod sve tri softverske platforme, će nam sigurno doneti još veći broj kvalitetnih rešenja i tako borbu u platformi u Smartfon Areni učiniti vrlo zanimljivom za kranje korisnike.

Smartfon Arena Borba Četvrta-Glasovne komande

iOs je ovde apsolutni vladar i sa svojom SIRI platformom glasovnih komandi koju je predstavio u modelima iPhone 4S nema pravu konkurenciju. Android i Windows Phone 7 imaju veliki broj modela sa glasovnim komandama, ali su oni ograničenih mogućnosti ine mogu ni prići SIRI platformi. Pažljivo ćemo pratiti novoizašli Samsung Galaxy S3 koji je sebe najavio kao novog ozbiljnog konkurenta iPhone 4S modelu u segmentu glasovnih komandi .

Smartfon Arena Borba Peta-Korišćenje aplikacija bez ograničenja

iPhone 4S nije GPS navigacija za mene

Možda vam ovo i nije presudno za kupovinu novog smartfona. Međutim ukoliko želite potpunu slobodu u korišćenju vašeg telefona i softvera koji želite instalirati onda bi valjalo obratiti pažnju i na mogućnost korišćenja svih aplikacija koje su vam potrebne, a da za to ne morate čekati na odobrenje od kompanije čiji ste model smartfona kupili.Upravo ovakav pristup odobravanja određenih aplikacija zastupaju Apple(iOs) i Microsoft(Windows Phone 7).

Da bi ste instalirali svea aplikacije koje vi poželite na iOs i Windows Phone 7, prvo će te morati hakovati svoj smartfon odnosno odraditi operaciju jailbreak. Ni ovo nije toliko komplikovano ali ako se uzme potpuna sloboda koju vam pruža Android po ovom pitanju, deluje apsolutno besmisleno. Android Market dozvoljava integraciju svake aplikacije ( sem virusa i malvera) i na android smartfon možete instalirati šta god skinete sa interneta. U ovoj kategoriji borbi u Smartfon Areni je apsolutni pobednik Android, jer smatram da je vreme zatvorenog koda i dozvoljavanja korišćenja softvera davno prošlo vreme.

Smartfon Arena Borba Šesta – 4G

Smartfon arena

I ovaj segment borbe u Smartfon Areni je dobio Android. Prvi je uspeo da integriše 4G sa fenomenalnim modelima kao što su HTC EVO 4G i sada imamo veliki broj android telefona koji koriste ovu naprednu opciju. iOs ima samo jednu veriju iPhone 4S sa 4G dok windows phone 7 ima za sada tri 4G modela. Smatram da će se ovo vrlo brzo promeniti i da će integracija 4g biti apsolutno standardna opcija.

 Smartfon Arena Proglašenje Podednika – Rezime

Postoje i mnoge druge velike borbe koje se konstantno vode na Smartfon Areni. Ja sam izneo samo nekoliko koje smatram sebi najvažnim i koje ću postaviti kao prioritet prilikom skorašnjeg odabira novog smartfona. Neke od funkcija kao što su Dual Core procesori, veličina interne memorije, Multitasking, kastomizacija firmvera su takođe bitne i važne karakteristike koje morate pogledati i prilagoditi kupovinu vašim portebama. Zaista smatram da na osnovu ovih par borbi koje smo izanalizirali možete kupiti telefon ali nikako nemožemo proglasiti konačnog pobednika. Jedno je pročitati nešto o nekom smartfonu i platformi, a totalno je drugo isto to videti u akciji. Potrudite se da svakog predstavnika ove tri platforme vidite i osetite pa kasnije polako donesite odluku. Samsung Galaxy S3(Android), iPhone 4S(iOs) i Lumia 900( Windows Phone 7) su perjanice i predvodnici u svojim kategorijama. Oni vam mogu biti dobri reperi i odličan start za početak vaše potrage. Prema  njihovim karakteristikama ali i prema kućnom budžetu siguran sam da će te uspeti pronaći model koji će biti vaš verni pratilac u narednih godinu ili dve.

 

3 KOMENTARA

  1. […] prethodnom članku smo približili korisnicima navigacija za android softverski paket Navigacija za Android CoPilot Live. Evo još jednog interesantnog softvera za […]

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.