GPS – Globalni Pozicioni Sistem

Global Positioning System (GPS) je Globalni Pozicioni Sistem. U vlasništvu je vlade Sjedinjenih Američkih Država i svojim korisnicima obezbeđuje uvid u trenutnu poziciju, satelitsku navigaciju  i vremenske (PNT) usluge. GPS se sastoji od tri usko povezana segmenta. To su: Svemirski segment, Kontrolni segment i Korisničkisegment.

  • GPS –  Svemirski segment

Svemirski segment  GPS-a se sastoji od 24 operativna i nominalno konstelirana satelita koji u svakom trenutku šalju signale u jednom pravcu na osnovu kojih se mogu odrediti trenutna pozicija i trenutno tačno vreme na datoj poziciji.

  • GPS – Kontrolni segment

Kontrolni segment GPS-a se sastoji od kontrolne mreže širom sveta koja vrši monitoring satelita i  kontroliše,  održava satelite u pravilnoj orbiti putem određenih komandnih manevara i podešava tačno vreme  na satelitima.Kontrolni segment takođe ima zadatak da prati satelite, ažurira ih sa najnovijim navigacionim podacima,prati njihovu ispravnost i funkcionalnost i održava pravilnu i taćnu orbitu.

  • GPS – Korisnički segment

Korisnički segment Globalnog Poziciong Sistema obuhvata GPS navigacione uređaje i opremu koja prima signale od GPS satelita i koristi primljene informacije za izračunavanje trenutne trodimenzionalne pozicije i tačnog vremena na lokaciji na kojoj se korisnik nalazi.

GPS Usluge

GPS sateliti pružaju usluge kako  vojsci tako i civilnim korisnicima. Civilne GPS usluge su besplatne i konstantno se pružaju velikom broju korisnika širom čitave planete. Vojska Sjedinjenih Američkih Država i snage NATO vojne alijanse su jedini korisnici vojnih usluga Globalnog pozicionog sistema. Korišćenje vojnih usluga GPS-a su omogućene i pojedinim vladinim agencijama odobrenim od strane vlade SAD-a.

  • Dodatno poboljšane GPS usluge

Trenutno postoji i veliki broj dodatno poboljšanih usluga koje Globalni Pozicioni Sistem može pružiti svojim korisnicima sa specijalnim zahtevima. Ova dodatna poboljšanja GPS usluga se ogledaju u značajnom poboljšanju dostupnosti,  izuzetnog kvaliteta i integriteta GPS signala. Ova poboljšanja omogućavaju znatno bolje performanse pri korišćenju Globalnog Pozicionog Sistema nego što je slučaj pri korišćenjuGPS-a u civilnom sektoru.

  • Performanse Globalnog Pozicionog sistema

Izuzetne performanse GPS-a, koje su nam dostupne zadnjih desetak godina, potvrđene su i poverenjem miliona civilnih korisnika širom sveta.GPS je u prošlosti potvrdio svoju pouzdanost i upotrebnu vrednost, čini nam se da će u skorijoj budućnosti potvrditi i svoju apsolutnu neophodnost.

Budućnost Globalnog Pozicionog Sistema

Modernizacija GPS-a se uveliko obavlja i u toku je ubrzano uvođenje drugog i trećeg GPS signala za civilne korisnike. Drugi GPS signal  za civilne korisnike će značajno poboljšati preciznost i tačnost GPS signala za civilne korisnike i omogućiće korišćenje aplikacija koje direktno mogu spasiti  život korisnicima GPS civilnih usluga. Treči signal će još više poboljšati kvalitet signala i apsolutno omogućiti koriščenje bezbedonosnih aplikacija pre svega u avijaciji.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.