Kada navigacija upadne u vodu, ne očajavajte postoji spasonosno rešenje.

Leto je na pomolu, a sa njim i vreme godišnjih odmora i morskih čarolija. Pripremili ste vašu GPS navigaciju za daleko putovanje i napokon ste pristigli na more.

Znam da većina nas svoje navigacione uređaje pažljivo čuva i brine o njima, ali jedan trenutak nepažnje je dovoljan da pokvasite navigacioni uređaj ili da ga skroz potopite u vodu.

Šta nam je činiti u takvoj situaciji kada navigacija upadne u vodu? GPS tehnologija je toliko napredovala ali još uvek nije u mogućnosti da korisnicima obezbedi potpuno vodootporne GPS navigacije.

Kako postupiti kada navigacija upadne u vodu

Ne gubite glavu nego pristupite problemu sa prave strane. Ekstremne situacije zahtevaju i ekstremne mere. U sledećih par koraka ćemo ukratko pojasniti šta treba urediti ukoliko vam vaša GPS navigacija padne u vodu. Prateći ove jednostavne savete možete spasiti vaš navigacioni uređaj u potpunosti ili bar značajno olakšati popravku istog u servisu po povratku sa letovanja.

10 spasonosnih koraka kada navigacija upadne u vodu

 • Reagujte brzo i GPS Navigaciju ODMAH izvadite iz vode, OBRIŠITE je suvom krpom ili peškirom. Najvažnija stvar je da NIKAKO NE POKUŠAVATE DA UKLJUČITE GPS NAVIGACIJU nakon vađenja iz vode. Uključivanje navigacionog uređaja dok je još vlažan i mokar može izazvati kratke spojeve na matičnoj ploči i zauvek uništiti vaš navigacioni uređaj. Navigaciju nemojte čistiti alkoholom ili bilo kojim drugim sredstvom za čišćenje jer će to samo proizvesti kontra efekat.
 • U automobilu sigurno imate nešto od alata, a u ovom trenutku nam je najpotrebniji što manji zvezdasti ili ravni srafciger.

Cilj ovog dela operacije je da GPS navigaciju rastavimo u što sitnije delove. Polako pristupite odvrtanju šrafova, koji se uglavnom nalaze sa zadnje strane navigacije. Pojedini navigacioni uređaji imaju gumice ili nalepnice na mestu gde se nalaze šrafovi.

Lagano ih skinite i odvrnite sve potrebne šrafove koji drže zadnji poklopac navigacije.Posebno obratite pažnju ukoliko vaš navigacioni uređaj ima plastične kopče koje povezuju zadnji i prednji deo navigacionog uređaja.

Ukoliko ste skinuli sve šrafove, a zadnji poklopac se ne skida u pitanju su plastične kopče. Pažljivo šrafciger podvucite  ispod plastike i vucite horizontalno po ivici zadnjeg poklopca.

Na taj način će te pronaći zaštitne plastične kopče i bezbedno bez lomljenja kućišta rasklopiti uređaj.

 • Sledeći vrlo važan korak je da otkačite bateriju sa matične ploče. Baterije su prepoznatljive i uglavnom su vezane za ploču sa dvopinskim konektorom.
 • Po isključivanju baterije isključite i zvučnik navigacije i kompletno oslobodite i skinite zadnji poklopac uređaja.
 • Prednji deo GPS navigacije je i najvažniji jer su tu smešteni svi vitalni delovi uređaja( ekran osetljiv na dodir, matična ploča, procesor, gps risiver…). Prvi korak je da odšrafite sve šrafove koji drže matičnu ploču.

Kada to završite videće te tanki flat kabal koji povezuje ekran osetljiv na dodir sa matičnom pločom. Lagano raskačite konekciju displeja i uklonite matičnu ploču navigacije. Sada vam je ostalo samo da uklonite ekran osetljiv na dodir.

 • Zapamtite raspored delova jer će vam to biti potrebno prilkom sklapanja uređaja. Dok je GPS navigacija rastavljena na delove,svaki deo morate pažljivo i detaljno prebrisati suvom krpom ili papirnim ubrusom. Počnite najpre od matične ploče jer je to upravo deo koji zahteva najhitniju intervenciju. Nastavite zatim sa ekranom osetljivim na dodir kod koga će te posebnu pažnju obratiti na flat kabal.
 • Ukoliko imate usisivač za automobil pri ruci, postavite ga na najače i sa odgovarajuče udaljenosti polako usisavajte matičnu ploču navigacije.Potrudite se da na matičnoj ploči ne ostane niti jedna  vidljiva kap vode.

Za ovu operaciju NIKAKO NE UPOTREBLJAVAJTE FEN, jer će toplota uništiti pinove i elektroniku matične ploče.

 • Ukoliko ste u mogućnosti kupite i tablete za isušivanje elektronskih uređaja. Tablete za isušivanje i uređaj stavite u zatvorenu plastičnu kutiju i ostavite nekoliko dana. Bateriju navigacije nikako ne sušite tabletama za isušivanje.

Ukoliko nemate tablete za isušivanje elektronskih uređaja, navigaciju možete staviti u posudu punu pirinča. Da pirinač, dobro ste pročitali. Pirinač izvanredno upija vlagu i budite sigurni da vlage i vode neće biti ni u najskrivenijim delovima matične ploče vaše navigacije.

Da bi se sve ovo i ostvarilo navigacioni uređaj u posudi sa pirinčem mora biti najmanje 10-12 sati, a po potrebi i više. Sami procenite situaciju.Kada sve ovo završite navigacioni uređaj ostavite na diskretnom toplom mestu par dana da se skroz osuši i proventilira.

Ovaj zadnji proces ventilacije nam osigurava da se nakon izvesnog vremena neće pojaviti oksidi na elektronskim delovima uređaja.

 • Ukoliko ste sve korake odradili kako treba vreme je da pažljivo sklopite vašu GPS navigaciju.

U prednji deo kućišta navigacije nazad prvo vraćate ekran osetljiv na dodir: Pažljivo vratite flat kabal u konektor. Zatim pričvrstite vezne šrafove matične ploče i proverite da li dobro naležu na kućište.

 Vratite konektor baterije i zvučnika i zašrafite zadnje kućište navigacionog uređaja.GPS Navigaciju startujte tek posle 4 dana od trenutka kada ste je sklopili.

 • GPS Navigaciju startujte tek posle 4 dana od trenutka kada ste je sklopili. Najverovatnije je da će sve biti u apsolutnom redu ali kod prodora vode u bilo koji elektronski uređaj postoji i mogućnost da uređaj neće prostartovati ili da će ispravni biti samo pojedini delovi uređaja.

To je situacija u kojoj vi više ništa nećete moći uraditi i jedino rešenje je nošenje GPS navigacije u servis. Velika verovatnoća je da čak ni iskusan serviser neće moći ništa više da uradi od konstatacije da je uređaj nemoguće popraviti.

Ovih 10 jednostavnih koraka vas mogu kada navigacija upadne u vodu i poštedeti vas velikh neprijatnosti na putu, nervoze zbog upropašćenog letovanja i gubitka finansijskih sredstava zbog kupovine novog navigacionog uređaja.

Zapamtite ove korake možete preduzeti prilkom prodora vode i u vaš telefon, fotoaparat ili tablet računar.

3 KOMENTARA

 1. […] GPS Navigacija je uređaj čija je glavna funkcija precizno i tačno sprovođenje korisnika od tačke A do tačke B. Kupili smo je kako bi nam olakšala život i kako bi smo u svakom trenutku na nama nepoznatom terenu znali gde se nalazimo i kako da stignemo do odredišta do koga smo naumili. Veliki broj korisnika GPS navigacija u tome i uspeva. Ali šta je sa onima kojima GPS navigacija predstavlja samo još jednu glavobolju više. […]

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.