Na koje osobine posebno obratiti pažnju prilikom kupovine novog android smartfona ili android tableta?

Ukoliko vam je ugovor sa vašim mobilnim operaterom istekao ili ukoliko vam je stari android smartfon ili android tablet dosadio vreme je da razmislite o nabavci ili kupovini novog android smartfona. Mnogo puta su me prijatelji pitali koji smartfon je najbolji za njih, koji ima najbolji procesor, koji je najbolji za navigaciju, a koji za muziku  i video … Monogo pitanja i mnogo odgovora ali nijedan potpun i kompletan.

Svaki android smartfon koji je danas na tržištu poseduje kvalitete koji ispunjavaju zahteve većine korisnika. Izuzetno je teško pratiti smartfon tržište ukoliko znamo da se novi poboljšani modeli android smartfonova i android tableta pojavljuju bukvalno svaki dan.

Ne postoji zaista čarobna formula pomoću koje će te pronaći najbolji android smartfon ili tablet. Ono što možete primeniti prilikom kupovine nekog android uređaja je pažljivo tumačenje specifikacija i karakteristika koje ima uređaj koji vam je privukao pažnju.

Podeliću sa vama moj način kupovine i nabavke tehničkih uređaja koji se bez problema može primeniti i na android tablete i smartfonove. Pokušaću da u ovom kratkom vodiču o kupovini android uređaja, koristeći njihove specifikacije,  budem što jasniji i precizniji bez korišćenja teško razumljivih tehničkih fraza.

Saveti za kupovinu novih android telefona ili android tableta

RAM memorija (Minimum 1 GB, što više to bolje- preporuka 2 GB)

Osnovi specifikacioni parametar koji morate pogledati i ispoštovati ukoliko želite da vaš android smartfon ili tablet radi glatko i bez “zakucavanja” i prekida u radu.Moja topla preporuka je minimum od 1 GB RAM (LG L70 ili LG L80 )memorije ukoliko zaista želite da vaš smartfon ima besprekorne performanse.

Naravno pošto nam je budžet sve tanji i tanji preporuka je i kupovina polovnog, a  dobro optimizovanog telefona sa 512 MB ( kao što je LG E610 optimus L5). Ukoliko ste spremni da odvojite nešto više novca za polovan android telefon potražite dobar LG G2, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy Note 2.

Na tržištu su trenutno dostupni smartfonovi sa verzijama modela od 2GB i 3GB RAM memorije ( LG G3, LG Nexus 5Samsung Galaxy  S5, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy Note 4 i Samsung Galaxy Note 3  sa rasponom cena od 350e-750e.

Procesor – Minimum Dual Core 1,2 GHZ, što brži to bolji – preporuka Quad Core 2.5 GHZ 

Posle RAM memorije procesor je po meni specifikacioni parametar i karakteristika koja je zapravo i srce android telefona ili tableta.

Najnoviji modeli smartfonova trenutno imaju trend upotrebe Quad Core Snapdragon procesora (Galaxy S5, LG G3), mada je za dobre performanse i komforno korišćenje uređaja dovoljan pristojan Dual Core procesor sa radnim taktom od 1.2 GHZ-a( LG L70, LG L80).

Napominjem da što je radni takt prosesora veći i brzina procesora raste, a samim tim i performanse telefona ili android tableta. Trenutno najpopularniji android smartfon Samsung Galaxy S5 koristi Quad-core Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801 procesor sa radnim taktom od 2.5 GHZ.

GPU – Grafički procesor

Ukoliko se odlučite za kupovinu android telefona sa bržim procesorima, obavezno se uverite da taj aparat ima i grafički procesor (GPU) koji će samo dodatno unaprediti performanse i rad grafike telefona prilikom renderinga zahtevnih igrica i aplikacija.

Trenutno najpopularniji grafički procesor na tržištu android uređaja je Adreno 330 koje koriste Samsung Galaxy S5 i LG G3.

Samsung Galaxy Note 4 kao GPU ima unapređenu verziju Adreno 330 grafičkog procesora koji nosi oznaku Adreno 420.

Interna Memorija (Minimum 4 GB, što više interne memorije to bolje-preporuka 16 GB)

Na prvi pogled interna memorija telefona kao specifikacioni parametar deluje samo kao informacija  koja i nije toliko bitna. Problemi nastaju prilikom dužeg korišćenja telefona ili tableta i instalacije većeg broja aplikacija ili ažuriranja aplikacija, kada mali broj gigabajta vaše interne memorije postaje iritirajući i ograničavajući faktor u svakodnevnom korišćenju uređaja.
Ukoliko kupujete android uređaj sa KitKat 4.4.2 verzijom androida, minimum je interna memorija od 8 GB, zbog ograničenja instalacije aplikacija sa memorijske karticeu koju je Google uveo upravo u KitKat verziji android operativnog sistema.

Preporuka prilikom kupovine android smartfonova ili tableta je da se obavezno uverite da vaš željeni telefon ima mogućnost proširenja eksterne memorije memorijskom karticom veličine od nakmanje 32GB.  Najveći broj trenutno aktuelnih modela android smartfonova ima internu memoriju veličine od 4-16GB.

Samsung Note 4 poseduje internu memoriju veličine 32GB, a modeli poput LG Nexus 5LG G3 i Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S4 imaju verzije uređaja sa 16 i 32 GB interne memorije.

Verzija Android-a (Minimum 4.4.2 što novija verzija to bolje – preporuka KitKat 4.4.2)

Najnovija trenutna verzija androida  je KitKat 4.4.2 i to samo za android uređaje određenih brendova.
Android je operativni sistem koji se stalno razvija i može se ažurirati na noviju verziju.Prilikom kupovine najbolje je da odaberete android uređaj sa 4.4.2 verzijom i uverite se da proizvođač brine o svojim korisnicima tako što konstantno izrađuje nove ažurirane verzije androida za sve modele svojih smartfonova i tableta.

Bez obzira što postoji veliki broj prilagođenih ROM-ova za vaše uređaje(operativni sistem telefona ili tableta), uvek je originalna fabrička verzija android operativnog sistema i najbolja.

Početkom sledeće 2015- te godine očekuje se izlazak najnovije verzije androida 5.0.

Kamera(Minimum 5MP, što više megapiksela to bolje-preporuka 16 MP).

Vaš novi android smartfon mora imati kameru sa najmanje 5MP i nekim osnovnim funkcijama kao što su autofokus, LED blic, video zapis, panorama mod…

Ukoliko želite da koristite i video razgovor vaš aparat mora imati prednju kameru. Ukoliko ste u mogućnosti probajte da izbegnete prednje VGA kamere, već gledajte da to bude kamera od minimum 1.3 megapiksela.

Najnoviji android smartfonovi kao što su LG G3 ili Samsung Galaxy S5 imaju zadnje kamere rezolucije 16 megapiksela sa rezolucijim video zapisa od 1920×1080 piksela, prednje od su od 2.1 megapiksela. Samsung Galaxy Note 4 ima moćnu prednju kameru od 3.7 MP

GPS risiver(Neophodan za korišćenje navigacije za android).

Skoro svi modeli android telefona koji su danas dostupni na tržištu sadrže GPS risiver i mogućnost instalacije raznih navigacionih aplikacija i android navigacija.

Najpoznatija komercijalna navigaciona aplikacija danas je iGO primo. Postoji veliki broj kvalitetnih, a besplatnih navigacija za android. Po meni ovo je jedna od bitnih karakteristika koje morate gledati prilikom kupovine.

Definitivno najbolje GPS risivere imaju Samsung i LG uređaji. U pitanju je instant fix GPS risiver koji satelitski GPS signal hvata u roku od tridesetak sekundi.

Garancija(Minimum 1 godina, idealna dve godine)

Nikako ne kupujte android uređaje sa ograničenom ili nikakvom garancijom. Uvek utvrdite trajanje i uslove garancije. Minimalna garancija je godinu dana, a pojedini prodavci će vam ponuditi i proširenu garanciju uz nešto veću osnovnu cenu uređaja.

Obično proširena garancija podrazumeva pokrivanje svih problema koji mogu nastati na matičnoj ploči tokom ažuriranja najnovijim verzijama androida i obično je daje proizvođač, a ne prodavac. Na ovaj način će te mirno moći koristiti prednosti najnovijih verzija operativnog sistema i u potpunosti uživati u novom smartfonu.

Baterija(Minimum 24 sata, što više to bolje)

Autonomija baterije je vrlo bitna hardverska karakteristika savremenih telefona i tableta. Ekrani velikih rezolucija i dimenzija, gps risiver, procesor i drugi delovi su ogromni potrošači i vrlo brzo troše bateriju.

Današnji telefoni imaju autonomiju baterije od svega 24h-36h što u poređenju sa starijim modelima izgleda smešno, baš kao što je smešno poređenje specifikacija, mogućnosti i kvaliteta današnjih smartfonova sa prvim generacijama mobilnih telefona.

Dužina trajanja baterije zavisi od velikog broja faktora, pa ukoliko vam je ovo bitna karakteristika dobro se informišite o svemu pre kupovine. Razmotrite i kupovinu dodatne baterije što će vam sigurno olakšati život posebno ukoliko ste konstantno na putu ili van kuće.

Testirajte android telefon(Pre kupovine obavezno probajte smartfon)

Poželjno je da pre nego što donesete konačnu odluku i kupite smartfon ili tablet u prodavnici malo istetirate uređaj. Tako će te steći iskustvo korišćenja željenog uređaja iz prve ruke.

Probajte display, osvetljenje displeya, pozivanje, oštrinu i kvalitet zvuka, kameru, blic. Probajte i detaljno sami ocenite sve što vam tog trenutka padne na pamet, a da će vam koristiti prilikom svakodnevne upotrebe telefona.

Ovo su moji predlozi i način na koji ja kupujem i biram android smartfon uređaje i android tablet. Nadam se da će vam barem malo olakšati odabir vašeg novog telefona. Ukoliko i vi imate svoj način odabira prilikom kupovine novih ili polovnih android uređaja podelite ga sa nama.

5 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.