Tablet PC Računari u 2012-oj godini

2011 godina je bila fenomenalna godina za Tablet PC računare. Apple je nastavio dominaciju sa svojim iPad tabletom, veliki prodavci elektronskih knjiga kao što su Amazon, Barnes&Noble zahtevali su svoj deo kolača i uključili se u velikom stilu na tržište tablet PC računara, što je ostale proizvođače sa zvučnim imenima ostavilo u velikom problemu.

HP-ov Tablet PC TouchPad i  RIM-ov Tablet PC BlackBerry PlayBook su bili veliki promašaji koji su prinudili ove renomirane proizvođače na veliko  i masovno snižavanje cena. RIM će zameniti Tablet PC PlayBook sa nekim od drugih proizvoda, najverovatnije smartfonovima koji su u razvoju, a Dell i drugi proizvođači polako odustaju i izlaze sa Android Marketa.

Ukoliko mislite da je ovakvo kretanje tržišta Tablet PC računara dosta uzbudljivo, znajte da još niste videli sve.  Evo šta možete da očekujete od Tablet PC računara u 2012-oj godini.

Quad-core Tablet PC ( Tablet PC sa četiri jezgra)

2010 godina je bila godina single-core tablet PC računara, 2011-e su najbolji tablet PC bili dual-core, a u 2012-oj će tablet PC računari biti Quad-core. Prvi quad-core tablet PC sa Tegra  3 procesorom je Asusov Transformer Prime i on je već u procesu proizvodnje. Apple najavljuje svoj novi A6 procesor koji će najverovatnije biti Quad-core.

Značenje Quad -core procesora je mnogo veće od prostog hvalisanja u stilu ” moj tablet ima više corova od tvog”. Quad-core Tablet PC računaru daje mnogo bolji i brži multitasking, jednostavnost u svakodnevnom radu, glatko igranje nanovijih igara i poboljšanje autonomije baterije.

Sve ovo vam zvuči ovako – Što više jezgara (core) to više snage? Najnoviji procesori kao što je Nvidia Tegra 3 ne rade punom snagom za svo vreme upotrebe. Naime ovi quad-core procesori za Tablet PC imaju i peto jezgro ili jezgro niskih perormansi koje obavlja relativno jednostavne i manje bitne zadatke. Korišćenjem Quad-Core procesora jednostavno ubrizgavate nov život u aplikacije koje ste do sada koristili i ubrzavate i sam operativni sistem. To je najizraženije i naročito dobro pri gledanju najnovijih HD filmova.

Windows 8 Tablet PC

Microsoft će se ovoj tablet PC žurci pridružiti u 2012-oj godini sa svojim najavljivanim Windows 8 operativnim sistemom. Mnogi analitičari smatraju da je veliki gigant stigao na tržište Tablet PC računara sa velikim zakašnjenjem i da će mu od ovog velikog kolača ostati samo po koja mrvica. Windows 8 tablet PC će svakako morati biti perfektan i izuzetan u svakom pogledu ukoliko Microsoft želi da prodaja bude velika.

Windows 8 Tablet PC
Windows 8

Svakako nas raduje priključivanje Windows 8 tableta velikoj porodici tablet PC računara. Velika podrška proizvođača kao što su Dell, Nokia, Samsung nam garantuje i ogroman boj novih i raznovrsnih modela kako po performansama tako i po ceni.

Pomisao da će Nokia proizvoditi tablet PC  sa Windows 8 operativnim sistemom je zaista uzbudljiva. Biće to svakako modeli koji će biti fokusirani kako na poslovnog korisnika tako i na običnog entuzijastu korisnika. U kombinaciji sa Intelovim ARM procesorima dobićemo zaista kvalitetne uređaje sa malom potrošnjom i velikom autonomijom baterije.

Svakako dosta toga je još uvek nejasno oko korišćenja Microsoftovog FAT sistema fajlova i cene licence za Windows 8 koja je četiri puta skuplja od licence koju Apple traži za svoj iOS.

iPad tablet PC
iPad

Apple iPAD 3

iPAD ostaje tablet PC koji je na tronu i koga ostali konkurenti treba da pobede i prestignu u 2012-oj godini. Nestrpljivo očekujemo pojavljivanje novog iPad 3 sa retina ekranom, bržim procesorom i SIRI ličnim asistentom.

Kao i uvek kada su novi modeli u pitanju Apple je sve obavio velom tajne i postavio veliki zid tišine, tako da svaka informacija o novom modelu iPAD 3 predstavlja samo nagađanje.

Jedno je sigurno da će iPAD 3 kada se pojavi biti jedan od najkvalitetnijih uređaja koji se ikada pojavio.

Android tablet PC

Ukoliko volite Android 2012 godina će vam biti godina dobre zabave.  Android 4.0 Ice Cream Sandwich se pojavio na velika vrata i na prvi pogled izgleda dosta “ukusno”. Asus  Tablet PC Eee Pad Transformer Prime je naročito u žiži interesovanja i svi željno isčekujemo premijeru ovog quad-core tablet PC računara. Veliki broj Android Tablet PC računara je na putu do korisnika, neki od njih imaju i Intelove procesore. Google i Intel ujedinjenim snagama rade na tome da Android radi perfektno i na Intelovoj platformi. U ovome vidimo korake kojima bi se napravila ravnoteža sa ARM procesorima koje Microsoft planira za svoje Windows 8 tablet PC računare.

Asus Eee Pad Transformer Tablet PC
Asus Eee Pad Transformer

Velika opasnost po Android tablet PC u 2012-oj godini je da ne završe kao najgori PC računari. Slične specifikacije, nediferencirani brendovi i kvalitet, napunjeni sa dosadnim i neinventivnim softverom sa margina softverske industrije.

Velike firme kao što je Dell usled razočaravajuće prodaje svojih Android Tablet PC računara napustile su Android tržište zauvek. Sve nam se čini da će i u 2012-oj godini takođe biti veliki broj neprodatih tablet PC računara pokretanih Androidom.

 Tablet PC Računari u 2012: Šta možemo očekivati?

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.