Upotreba Android operativnog sistema i njegova popularnost su u svakodnevnom konstantnom porastu.Ukoliko ne koristite iPhone vaše mogućnosti su zaista više nego ograničene. Nokia modeli još uvek jedva nekako preživljavaju na račun stare slave i ustaljenih navika, Blackberry koji zapravo nikada i nije doživeo punu afirmaciju u Srbiji, Windows telefoni čiju je popularnost pomutio Android i iOs. Od ove četiri alternative Android je kod nas daleko najpopularniji. Ukoliko ste upravo ovih dana nabavili svoj prvi Android smartfon normalno je da imate i pitanja u vezi svakodnevnog korišćenja vaše nove igračke.

Android i najčešća pitanja u vezi androida

Moram priznati da i sam Android telefon koristim nekih godinu i po dana, kada mi je se po isteku ugovora ukazala prilika da nabavim potpuno novi Android telefon za jedan dinar. Kao i svaki početak i moj je bio naporan i pomalo frustrirajuć. Imao sam iskustva u korišćenju windows smartfon modela, što mi je donekle pomoglo u savladavanju android funkcija. Susretao sam se sa gomilom pitanja tipa: Kako da pošaljem MMS poruku ili  Gde da pronađem ovu ili onu funkciju? U daljem tekstu probaću da odgovorim na neka od čestih pitanja koje svi početnici u svetu androida imaju. Ukoliko vam je Android nepoznanica, odgovori na ova pitanja će vam pomoći da lakše prebrodite krizu prelaska na ovaj superiorni operativni sistem za smartfon uređaje.

Šta je Android?

Android je operativni sistem baziran na Linux platformi.Dizajniran je za upotrebu u mobilnim uređajima kao što su tablet računari i smartfon mobilni telefoni.Android je platforma otvorenog koda koju je započeo Google u saradnji sa Open Handset Alliance kompanijom zaduženom za razvoj i održavanje platformi i operativnih sistema za mobilne uređaje.

Zašto baš Android ?

Postoji veliki broj razloga zašto izabrati Android u odnosu na konkurentske operativne sisteme. Nabrojaćemo samo par njih:

  • Brojnost dostupnih uređaja. Android možete koristiti na hiljadama različitih modela tableta i smartfon uređaja.
  • Prilagođavanje ličnih podešavanja. Upravo zato što je open source platforma android i sam korisnik može modifikovati prema ličnim potrebama.Ukoliko imate potrebno znanje u programiranju vrlo lako možete prepraviti osnovne funkcije telefona kako bi odgovorile vašim svakodnevnim zahtevima i potrebama.
  • Google. Kompanija kao što je Google sama po sebi je dovoljan garant kvaliteta i postojanosti na tehnološkom tržištu planete.

Naravno postoji i gomila drugih razloga ali sam ovde namerno izdvojio samo par vodećih razloga koji kupci navode kao presudne. Nije mi cilj da androd proglasim najboljim operativnim sistemom već da ga predstavim iz korisničkog ugla gledanja.

Da li mi je potreban Google nalog za korišćenje Android telefona?

Tehnički Ne. Telefon može sasvim korektno readiti i bez Google naloga. Međutim, ukoliko želite iskoristiti sve prednosti androida i Google play skidanja aplikacija, onda vam je Google nalog svakako neophodan.

Uz pomoć Google naloga štitite i obezbeđujete podatke sa vašeg telefona. Svaki put kada sinhronizujete android telefon sa vašim google nalogom, vaši podaci opstaju arhivirani na nekom od mnogobrojnih Google servera. To vam obezbeđuje dodatnu sigurnost za slučaj da nehotice izbrišete kontakte ili važne poruke i mejlove. Preporuka je da imate google nalog i koristite ga sa vašim novim android telefonom.

Kako verzije androida dobijaju ime?

Sigurno ste primetili da sve verzije androida imaju imena popularnih slatkiša i poslastica. Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean su nazivi softverskih verzija androida. Tajna je da svaka nova verzija androida počinje sa sledećim slovom Engleske abecede.Android ili Apple

Za šta služe hardverski tasteri na slici?Android tasteri

 

Najveći broj android uređaja ima ugrađena ova 4 hardverska tastera. Ovi tasteri su za (s leva na desno):

  • Nazad. Vraćate se za jedan korak unazad u odnosu na vašu trenutnu akciju.
  • Meni. Ulazak u sitemski meni telefona ili meni podešavanja aplikacije u kojoj se trenutno nalazite.
  • Pretraga. Pretraga interneta ili određene fraze u okviru vašeg android uređaja.
  • Home(Početak). Kratak pritisak ovog tastera vas vraća na početni ekran, a dužim pritiskom dobijate listu otvorenih aplikacija koje zatim možete i zatvoriti ukoliko ih trenutno ne koristite.

Koliko je prilagodljiv Android?

Odgovor je prost. Vrlo je podesiv i prilagodljiv. Preko Googl play možete skinuti i instalirati sve potrebne aplikacije i podesiti njihovo ponašanje prema vašoj želji i potrebi. Igrice, vesti, teme, statistika su samo neke od velikog broja aplikacija koje su od velike pomoći u svakodnevno korišćenju vašeg android telefona.

Android vam pruža i mogućnost naprednog podešavanja i prilagođavanja telefona instaliranjem novog ROM-a za vaš model.ROM predstavlja drugačiju verziju Androida nego što je ona koju vi imate trenutno instaliranu na telefonu ili tabletu. Svaki ROM je jedinstven i unikatan i dizajniran je za različitu vrstu upotrebe. Neki od ROM-ova su dizajnirani dsa ubrzaju telefon, dok su drugi tu da vam pruže najveći broj aplikacija koje možete imati na vašem telefonu. Ukoliko ste dobar poznavalac Linuksa možete si vi upustiti u “kuvanje ROM-a” i napraviti najbolji do sada.

Kako prebaciti podatke sa računara na novi android telefon?

Najbrži i najjednostavniji način je povezivanje android telefona i računara USB kablom. Omogućite na telefonu mogućnost prenosa podataka i slobodno vršite prenos sa telefona na računar i obrnuto.

Moguće je prenos podataka izvršiti i putem bežične veze i Bluetooth-a, ali su to nešto složeniji načini koji zahtevaju dodatno detaljno uputstvo.

Kako da instaliram android aplikacije na novi telefon?

Postoje dva dačina instalacije novih aplikacija na vaš telefon. To su:

  • Preko Google Play-a na vašem telefonu
  • Preko Google Play-a sa internet pretraživača

Skoro svi android uređaji nam dolaze sa instaliranom Google Play aplikacijom na telefonu. Ukoliko otvorite ovu aplikaciju možete direktno na telefon instalirati željenu aplikaciju sa Google Play-a.Dovoljno je kliknuti na “Install”  i android će sve završiti za vas.

Ukoliko želite da preko internet pretraživača skinete instalaciju android aplikacije, morate se prijaviti na vaš Google nalog, otići do Google Play-a i odabrati i skinuti željenu aplikaciju. Zatim je preko internet pretraživača možete i direktno instalirati na internu memoriju vašeg android telefona. Vrlo zgodno i efektno zar ne?

Šta su to widžeti (widgets) ?

Widžeti su dinamički elementi koji deluju direktno sa početnog ekrana. Svaki widžet predstavlja svoju aplikaciju i izgleda jedinstveno.Najpopularniji widžet je svakako vremenska prognoza.On vam stoji na početnom ekranu i pokazuje trenutno tačno vreme, temperaturu, mnaziv grada i slikovit animirani prikaz trenutne vremenske situacije na vašoj lokaciji. Ažurira se automatski na određeni vremenski period koji mu vi u aplikaciji zadate.

Android dolazi sa nekoliko standardnih widžeta, a najveći broj widžeta možete skinuti sa Google Play-a.

Da li da sam instaliram novi Android ROM?

Instalacija android rom-a nije komplikovan proces ali svakako morate dobro znati šta radite i morate imati barem malo iskustva u radu sa računarima i telefonima. Ukoliko nešto zabrljate imaćete “brikovan” telefon. Narodski rečeno telefon vam više neće startovati i biće neupotrebljiv za bilo kakvu upotrebu i korišćenje. Naš savet je da ovaj korak prepustite nekom iskusnijem u ovoj oblasti ili da dobro proučite sam proces instalacije android Rom-a

Nadam se da sam odgovorima na ova najčešća pitanja korisnika, barem malo uspeo u približavanju android operativnog sistema novim korisnicima android smartfonova i android tableta. Ukoliko i vi imate neko pitanje ili odgovor na zanimljivo pitanje, slobodno se uključite u temu i pronađimo pravo rešenje za kvalitetno i sigurno korišćenje naših android telefona i tableta.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.