Audi fabričke navigacije na prvi pogled deluju poprilično identične, ali su razlike između modela poprilično velike. Zabuna među korisnicima je još veća pošto najveći broj Audi fabričkih navigacija kao početni ekran ima dobro poznati logo “Audi Multi Media Interface” i vrlo sličan korisnički interfejs.

Audi fabričke navigacije – BNS vs RNS vs MMI

Audi fabričke navigacije su podeljene u tri grupe modela potpuno različitih po obliku, specifikacijama i funkcionalnosti. To su: BNS, RNS i MMI Audi navigacioni uređaji.

BNS (Basic Navigation System) – Osnovni navigacioni sistem

BNS (Basic Navigation System) je jednostavan CD navigacioni sistem sa crvenim monohromatskim ekranom. Postoje dva tipa nadogradnje BNS uređaja. To su: BNS 4x i BNS 5x.

Basic Navigation System – BNS 4.x vs BNS 5.x

BNS 4x je dodatni uređaj za standardni stereo sistem. Prepoznatljiv je po tome što koristi DIS tip ekrana u instrument tabli i ima instalirane dodatne tastere odmah pored ručne kočnice.

BNS 5x je poseban uređaj koji je zamenio standardne stereo sisteme. Prepoznatljiv je po velikom crvenom monohromatskom ekranu i nosi oznaku “Audi Navigation”.

RNS (Radio Navigation System)- Radio navigacioni sistem

RNS (Radio Navigation System) je samostalni navigacioni uređaj sa kolor LCD ekranom i mnogo većim brojem opcija i poboljšanom funkcionalnošću u odnosu na BNS navigacioni sistem. Bio je opciona fabrička ugradnja koja je menjala ugradne fabričke stereo sisteme  Chorus, Concert i Symphony. Postoje tri modela RNS uređaja. To su: RNS-D, RNS-E i RNS-E 2010.

Radio Navigation System – RNS-D vs RNS-E vs RNS-E 2010 

RNS-D ima 5-inčni 4:3 LCD ekran koji se može naginjati. Ekran je smešten u centralnom delu navigacionog uređaja. Sa svake strane ima po jedno simetrično kontrolno dugme.

RNS-E ima veliki 6,3-inčni ekran poravnat po levoj strani. Pored funkcijskih dugmadi blizu donje ivice uređaja ima veliko kontrolno dugme i manje dugme za kontrolu jačine zvuka uređaja.

RNS-E 2010 je unapređena i poboljšana verzija standardnog RNS-E navigacionog uređaja. Ekran je znatno boljeg kvaliteta i sa drastično boljom rezolucijom. Umesto CD/TV i CD/SD tastera ima MEDIA funkcijski taster i hromiranu kontrolnu dugmad.

Svi RNS navigacioni uređaji se mogu dodatno opremiti sa dodatnom opremom poput TV tjunera, CD šaržerom, eksternim audio i video ulazom i Sirius satelitskim radijom. Kako bi nas još više zbunio Audi je ovim uređajima dodelio generičku oznaku “Audi Navigation Plus”, a RNS-E i RNS-E 2010 imaju i dobro poznati Audi MMI logo kao početni ekran prilikom startovanja navigacionog uređaja. Poslednja verzija navigacione Evrope je izašla krajem 2019-te godine. Mape se učitavaju sa DVD diskova (komplet od tri navigaciona diska). Ne postoji detaljna mapa Srbije za ovaj uređaj.

Audi navigacija RNS-E
MMI
 -Multi Media Interface

MMI (Multi Media Interface) je kompleksan navigacioni i multimedijalni uređaj koji pored zabave i navigacije nudi i pregršt opcija koje kontrolišu određene funkcije samog vozila.

U poslednjih petnaest godina je postao standarna fabrička ugradnja u najvećem broju Audi vozilaMMI navigacioni uređaj uvek ima LCD kolor ekran u kontrolnoj tabli, CD čitač i kontrolni panel sa komandama pored menjača.

Multi Media Interface – 2G HIGH vs 3G BASIC vs 3G HIGH

MMI 2G High ima 6.5 inčni 16:9 TFT ekran rezolucije 480×240. Navigacione mape se prikazuju u 2D i 3D načinu prikaza. Ima upravljačko dugme bez džojstika na vrhu (slika ispod). Poslednja verzija firmwera uređaja nosi oznaku 5570.

Najnovija navigaciona mapa Evrope je izašla polovnom 2018-te godine. Komplet mapa sadrži dva DVD diska (Istočna i Zapadna Evropa). Poseduje detaljnu i do kućnog broja rutabilnu navigacionu mapu Srbije i ostalih zemalja Balkana. Mape se učitavaju sa DVD tunera.

Audi navigacije MMI 2G High

MMI 3G Basic (Plus) ima 6.5 inčni crveni monohromatski ekran rezolucije 480×280. Navigacione mape se prikazuju u 2D i 3D načinu prikaza. Poslednja verzija firmwera uređaja nosi oznaku BNav EU K 0260 EU. Najnovija navigaciona mapa Evrope je izašla sredinom 2019-te godine.

Komplet navigacionih mapa sadrži dve memorijske kartice sa detaljnim navigacionim mapama Istočne i Zapadne Evrope.Poseduje detaljnu i do kućnog broja rutabilnu navigacionu mapu Srbije i ostalih zemalja Balkana. Navigacione mape se učitavaju sa memorijske kartice.

MMI 3G HIGH ima nešto bolji 16:9 TFT 7 inčni ekran rezolucije 800×400 sa lepšim fontovima i grafičkim unapređenjima poput zaobljenih uglova menija. Takođe koristi i poboljšano upravljačko dugme sa džojstikom na vrhu (kao na slici iznad) sa kojim se pomera navigaciona mapa. Navigacione mape se prikazuju u 2D i 3D načinu prikaza.

Poslednja verzija firmwera uređaja nosi oznaku HNav EU K 0257 EU. Najnovija navigaciona mapa Evrope je izašla krajem januara 2020-te godine. Komplet navigacionih mapa sadrži memorijsku karticu sa detaljnom mape kompletne Evrope (slika instalirane mape Srbije ispod). Poseduje detaljnu i do kućnog broja rutabilnu navigacionu mapu Srbije i ostalih zemalja Balkana. Mape se instaliraju sa memorijske kartice, a učitavaju se sa internog hard diska MMI uređaja.

Audi fabričke navigacije
MMI 3G+ vs RMC

Audi fabričke navigacije MMI 3G Plus i RMC koriste skoro identičan korisnički interfejs (mogućnost korišćenja Google Maps navigacije) ali MMI 3G+ ima hard disk koji je moguće koristiti kao skladišni prostor za MP3 muziku.

MMI 3G PLUS ima još bolji 16:9 TFT 7 inčni ekran rezolucije 800×400 sa ulepšanim fontovima i grafičkim unapređenjima poput zaobljenih uglova menija. Takođe koristi i poboljšano upravljačko dugme sa džojstikom na vrhu (kao na slici iznad) sa kojim se pomera navigaciona mapa. Navigacione mape se prikazuju isključivo u 3D načinu prikaza.

Poslednja verzija firmwera uređaja nosi oznaku HN+EU AU3G K0942. Najnovija navigaciona mapa Evrope je izašla krajem januara 2020-te godine. Komplet navigacionih mapa sadrži memorijsku karticu sa detaljnom mape kompletne Evrope (slika ispod). Poseduje detaljnu i do kućnog broja rutabilnu navigacionu mapu Srbije i ostalih zemalja Balkana. Mape se instaliraju sa memorijske kartice, a učitavaju se sa internog hard diska MMI 3G+ uređaja.

RMC (Radio Media Center) nije opremljen sa hard diskom i u izvornom meniju uređaja nećete naći opciju Jukebox. Najnovija verzija navigacionih mapaEvrope je izašla polovinom 2019-te godine. Mape se isključivo instaliraju originalnom Audi memorijskom karticom.

U koja Audi vozila se ugrađuju određene Audi fabričke navigacije?

Različiti modeli Audi vozila imaju i različite opcione ugradne komponente. Za Vas smo pripremili listu fabričke ugradnje za različite Audi fabričke navigacije. Ova lista svakako ne znači da će određeni Audi model imati standardnu fabričku ugradnju jer je Audi svojim korisnicima omogućio da sami prema svojim željama i potrebama instaliraju i unapređuju svoju multimedijalnu opremu.

 • Audi A1
  • RMC
 • Audi A2
  • RNS-D
 • Audi A3
  • 8L: RNS-D
  • 8P: BNS 5.x, RNS-E, RNS-E 2010
  • 8V: RMC
 • Audi A4
  • B5: RNS-D
  • B6: RNS-D, RNS-E
  • B7: BNS 5.x, RNS-E
  • B8: MMI Basic, MMI 2G, MMI 3G, MMI 3G Basic, MMI 3G+, RMC
 • Audi A5
  • MMI Basic, MMI 2G, MMI 3G, MMI 3G Basic, MMI 3G+, RMC
 • Audi A6
  • C5: RNS-D, RNS-E
  • C6: MMI Basic, MMI 2G, MMI 3G, MMI 3G Basic
  • C7: MMI 3G+, RMC
 • Audi A7
  • MMI 3G+, RMC
 • Audi A8
  • D2: RNS-D
  • D3: MMI 2G
  • D4: MMI 3G+
 • Audi Q3
  • MMI 3G, RMC
 • Audi Q5
  • MMI 3G Basic, MMI 3G
 • Audi Q7
  • MMI Basic, MMI 2G, MMI 3G, MMI 3G+
 • Audi R8
  • RNS-E, RNS-E 2010 (uređaj ima različit raspored funkcionalnih tastera)
 • Audi TT
  • BNS 5.x, RNS-E
 • Lamborghini Gallardo
  • RNS-E, RNS-E 2010
 • Seat Exeo
  • RNS-E, RNS-E 2010

22 KOMENTARA

 1. Pozdrav
  posjedujem audi a4 2012g
  i interesune me koji je kod mene MMI i dali je uopste MMI?
  komande za upravljanje uredjaja su mu iznad upravljanja za ventilaciju.
  na volanu postoji dugme za navigaciju

 2. Postovani

  Posedujem audi a4 2012 godiste i nemam navigaciju pa me interesuje da li postoji mogucnost da je naknadno ugradim, koji bi eventualno mdel bio najbolji i koliko bi sve to kostalo.

  Unapred se zahvaljujem na odgovorima.

  Sale

 3. Pozdrav,posjedujem audi a6 c6 2005 sa mmi2g high navigacijom ali neceda cita dvd.E sad da li mogu da zamijenim komplet dvd citac u gepeku drugim ispravnim sa drugog audija a6 i da li treba neko posebno dekodiranje.Hvala unaprijed.

 4. Postovani.
  Imam audi A3 2014.
  Imam displej koji izlazi iz komandne table, a multimedijalni sitem nema navigaciju. Ima taster za navigaciju i citac memorijske kartice. Da li je moguce naknadni ugradjivanje gps modula.
  Pozdrav Petar

 5. Pozdrav imam Audi A6 2002 godiste imao sam onaj radio symphony 2 pa sam ubacio RNS-D ali problem je sto nece da funksionisu komande na volanu onda nece da se uredjaj iskljuci kad izvadis kljuc kao na onaj stari a i osvetljenje ne radi treba mi pomoc oko redosled zica kako da ih premestim i na koji pin da ih stavim.Hvala unapred

 6. ,
  Immam Audi A6, 2012 i ,ovu verziju uredjaja: HN+R_EU_AU_P0532 / ECE 5.13.8
  Moze li da se nadogradi navigacija i moze li se vrsiti update firmwera MMI uredjaja?
  Unapred vam se zahvaljujem na odgovoru.

 7. Ja sam kupio audija a3 iz uvoza 2009g i pise mi na rns-e da upetnem cd orginal i kad umetnem onda mi pise check cd ali nista pa me interesuje sta je jer pritiscem tipke ali nista mada svatam da bi trebao da ocita cd,kad ubacim cde on ga pokrene i izbaci na ekranu check cd i neka kineska slova,ako neko zna rijesenje za to

  • Ovo su vrlo specifični navigacioni uređaji jer imaju vrlo osetljiv i nežan laser. Ili Vam je laser uređaja prljav ili neispravan ili nemate dobro narezan disk sa mapama pa ga uređaj nevidi i traži proveru diska.

 8. Dobar dan,
  Da li se u Q3 2016. moze dodati navigacija?
  Ima veliki displej multimedije, ali kada se pritisne taster NAV, pise da nije dostupno…
  Unapred hvala na odgovoru/savetu

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.