Nove TomTom navigacije nije moguće otključati

Nove TomTom navigacije nije moguće otključati. Zašto je to tako?

Veliki broj ljubitelja i korisnika TomTom navigacija ima problem sa nemogućnošću ažuriranja svojih navigacija novim verzijama operativnog sistema (navcore) i najnovijim GPS mapama.

Na žalost  sve novije TomTom navigacije počev od serija iz septembra 2010 ( kao što su svi VIA modeli i model GO 1000) pa preko modela iz 2011-te (svi START modeli) i 2012-te godine nije moguće otključati i ažurirati metodom kojim smo uspešno otključavali sve starije modele.

Ista situacija je i kod automobilskih fabričkih navigacija koji koriste navigacione TomTom GPS mape. Renault fabričku navigaciju TomTom Carminat Live nije moguće otključati i reprogramirati sa odgovarajućim firmverom, pa se ažuriranje najnovijih navigacionih mapa može odraditi samo preko zvaničnog TomTom servera.

Svi vlasnici Renault automobila od februara 2011-te godine koji imaji Carminat Live navigaciju svoj navigacioni uređaj najnovijim navigacionim mapama mogu ažurirati isključivo preko TomTom servera.

Razlog je korišćenje nove platforme sistema fajlova kod operativnog sistema bazirane na Linux-u umesto standardne FAT/FAT32 platforme.

Ista situacije je i ove 2016-te godine i rešenje za otključavanje novijih modela TomTom navigacija još uvek nema.

Zašto se nove TomTom navigacije ne mogu otključati i ažurirati?

Ovo nije bila odluka same kompanije TomTom kako bi nam svima otežala otključavanje i korišćenje novih navigacionih GPS mapa.

Ovo je urađeno kao prinudno rešenje jer je Microsoft dobio tužbu protiv TomTom-a zbog korišćenja FAT fajl sistema na Linux platformama, i ovo korišćenje je Microsoft smatrao protivzakonitim.

Tako je TomTom bio prinuđen da pronađe rešenje svog sistema fajlova koje nije bazirano na Windows FAT/FAT32 sistemu fajlova.

Kako je svaka TomTom navigacija bazirana na Linux platformi, TomTom je odlučio da i sistem fajlova bazira na Linux-u.

Na taj način je dobio sistem fajlova koji je mnogo brži, stabilniji i pouzdaniji nego što je to bio slučaj sa starim Windows FAT/FAT32 sistemom fajlova.

Ovo je svakako bio veliki napredak u kvalitetu operativnog sistema novih TomTom navigacija i dobar potez za nove korisnike i kupce ovih uređaja.

Loše je po nas koji želimo da ažuriramo svoje nove TomTom navigacije i instaliramo nove GPS mape po znatno povoljnijim cenama nego što nam TomTom trenutno nudi.

Do sada još uvek nije izašlo pouzdano rešenje za uspešno otključavanje novih TomTom navigacija sa verzijama navcore v10, v11 i v12.

Za sada jedino poznato rešenje ažuriranja najnovijih TomTom navigacija je korišćenje programa MyTomTom koji je razvila baš TomTom kompanija.

Pomoću ovog programa možete uspešno ažurirati svoju TomTom navigaciju novim GPS mapama, glasovima, POI tačkama i brzinskim kamerama.

Naravno, sve ovo nije besplatno i svako ažuriranje se posebno naplaćuje. Trenutna cena ažuriranja navigacije najnovijim GPS mapama je nekih 80e na godišnjem nivou. Dobijate 4 izdanja GPS mape koju odaberete.

Ažuriranja se vrše kvartalno i TomTom vas obaveštava putem email-a kad god je novo izdanje navigacione mape dostupno za download.

TomTom navigacione GPS mape za nove TomTom navigacije

Ukoliko imate neke od sledećih modela novih TomTom navigacija sa verzijama operativnog sistema (navcore) V10,V11 i  V12 , a koje smo nabrojali ispod možete jedino iskoristiti prednost kvaliteta vaših uređaja i ažuriranje vršiti na način koji smo objasnili u prethodnom delu teksta.

Lista modela novih TomTom navigacija koje za sada nije moguće otključati ukoliko poseduju navcore veći od V10:

GO 800/1000/2000 series
Via series
PRO 7100/7100 TRUCK
PRO 7150/7150 TRUCK
PRO 9100
PRO 9150/9150 TRUCK
Start 20/25/40/45/50/60 Series
Blue & Me TomTom 2 LIVE
Sony XNV
TomTom Connect

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.