Fabrička navigacija – Osnove

Fabrička auto navigacija još uvek odoleva pred sve popularnijim i boljim modelima portabl GPS navigacija i smartfon navigacionim aplikacijama. Proizvođači automobila se sve više opredeljuju da u okviru standardne opreme bude obuhvaćena i fabrička auto navigacija.

Cene fabričkih auto navigacija su u stalnom padu tako da se trenutno kreću od nekih 400 e – 700 e za vrhunske modele navigacija.  Ukoliko razmišljate o kupovini fabričke auto navigacije za svoj automobil ovaj mali vodič za kupovinu će vam razjasniti neke vaše nedoumice.

Veličina ekrana i korisnički interfejs

Možda najvažniji aspekt prilikom kupovine, a potom i ugradnje fabričke auto navigacije je veličina ekrana. Upravo veličina ekrana i pravi razliku između portabl GPS navigacija, smartfon navigacija i fabričkih auto navigacija. Fabrička auto navigacija ima raspon veličina ekrana od nekih 10″ (BMW serija 7) pa do 5″ ( Nisan Sentra 2011).

Bilo za koju veličinu ekrana da se opredelite, uverite se da je ekran vama lako uočljiv sa vozačke pozicije i sa dobrim osvetljenjem čak i po jakom suncu. Ukoliko ste se opredelili za model koji poseduje ekran osetljiv na dodir uverite se da vam je lako dostupan i da je meni korisničkog interfejsa lak za korišćenje.

Imajte u vidu da su fabričke navigacije sa ekranima osetljivim na dodir skuplje i da je potrebno ekran redovno održavati i štititi od vlage i preterane toplote.

Bez obzira da li ste izabrali ekran osetljiv na dodir ili ekran kojim se komanduje klasičnim upravljačkim interfejsom bitno je da osetite koliko lako ili teško kontrolišete i upravljate vašim modelom fabričke auto navigacije.

Bitno vam je i da proverite kako sam uređaj reaguje na vaš unos podataka i koliko mu je vremena potrebno da obradi podatke koje ste vi uneli i napravi rutu do vaše željene destinacije.

Veliki broj fabričkih auto navigacija poseduje i mogućnost unosa destinacije glasovnom aktivacijom. Ova funkcija obično ne fukcioniše kako treba kada su u pitanju duge i komplikovane adrese ili kada niste sigurni u tačnu adresu vašeg željenog odredišta. Naša preporuka je da ukoliko ovu funkciju fabričkih auto navigacija želite da koristite konstantno, dobro proverite njene mogućnosti na uređaju pre same kupovine.

Fabrička auto navigacija – Navigacioni softver i  GPS Mape

Fabrička auto navigacija, kao i bilo koji drugi navigacioni sistem je dobar koliko su mu dobri navigacioni softver i GPS Mape koje poseduje. Jedan od najvažnijih aspekata pri kupovini fabričke auto navigacije je upravo navigacioni softver i mesto skladištenja GPS mapa.

Najveći broj integrisanih auto navigacija GPS mape skladišti na DVD disku koji se dobija uz automobil. Pošto se putevi i saobraćajnice dinamično menjaju takvi diskovi zastare veće posle par meseci od kupovine.

Cene novih DVD diskova sa najnovijim GPS mapama obično nisu male i kreću se od nekih 50e-150e. Pre kupovine fabričke auto navigacije obavezno se informišite o ceni i dostupnosti GPS mapa za vaš region kao i gde ih možete nabaviti.

Fabrička auto navigacija – Osnovne karakteristike

Najveći broj novijih modela fabričkih auto navigacija, navigacioni softver i GPS mape skladišti na hard disku (HDD). Prednost ovog načina je veća brzina u radu i bolji odaziv sistema. Međutim i ovakav način skladištenja GPS mapa će vam posle izvesnog vremena “ubajatiti” mapu i ona će pšostati zastarela.

Opet se morate obratiti vašem dileru i nabaviti najnoviji DVD sa najnovijim GPS mapama za vašeg ljubimca.

Najnovija mapa Srbije i Evrope za Citroen i Peugeot navigacije

Najnoviji auto navigacioni sistemi kao što je Fordov My Ford Touch navigacioni sistem, poseduju mogućnost skladištenja GPS mapa na SD memorijskoj kartici.

Ovaj navigacioni sistem vam omogućava dodavanje najnovijih GPS mapa nakon kupovine vozila. Jednostavno odaberete region za koji vam trebaju GPS mape i ubacite SD karticu u centralni deo konzole.

Na kartici se pored najnovijih  mapa nalazi i najnovija verzija navigacionog softvera.

Vozači automobila i korisnici fabričkih auto navigacija u Srbiji za najveći broj vozila nemaju sreće.  Uglavnom ne postoje kvalitetne ili uopšte ne postoje GPS mape za ove naše predele. Zapadna i Centralna Evropa su pokrivene dosta dobro i kvalitet GPS mapa za te oblasti je na izuzetnom nivou. Srbija kao i najveći deo Balkana je uglavnom pokrivena samo glavnom putnom mrežom (auto put) dok su detalji o ulicama u gradovima potpuno izostali.

Upravo je nedostatak dobrih GPS mapa kriv za malu popularnost fabričkih auto navigacija u Srbiji. Prosečan srpski vozač razmišlja apsolutno racionalno, da je bolje kupiti portabl GPS navigaciju ili neki smartfon sa navigacionim aplikacijama, koji ima detaljne rutabilne GPS mape kompletne Evrope(uključujući i perfektnu mapu Srbije), nego skupi model fabričke auto navigacije koji mu je po Srbiji, Bosni, Crnoj Gori i Hrvatskoj potpuno neupotrebljiv.

Postoji još veliki broj funkcija fabričkih auto navigacija koje su umnogome identične sa funkcijama koje poseduje bilo koji model portabl GPS Navigacija.

Mogućnost korišćenja POI tačaka, detaljan grafički 3D prikaz zgrada i okruženja, mogućnost povezivanja bluetooth-om, glasovno navođenje, navođenje po principu”skretanje po skretanje” su samo neke od ključnih funkcija koje su nam dobro poznate iz portabl navigacionih sistema.

Fabrička auto navigacija – Da li je uopšte nabavljati ?

Zaključak je da su fabričke auto navigacije, uprkos značajnom padu cena u proteklih par godina, još uvek uređaji koji spadaju u domen luksuznih gedžeta. Određeni izuzeci kao što u Carminat TomTom Renault navigacija, Citroen i  Peugeot RNEG fabrička navigacija i Volvo fabričke navigacije koje imaju dostupne najnovije mape za Srbiju i Balkan i donekle pristojnu cenu, daju nam nadu da stvari sa fabričkim navigacionim uređajima idu u dobrom pravcu.

Dobro otvorite oči prilikom kupovine fabričke auto navigacije jer vam se može desiti da potrošite gomilu novca na neki noviji auto navigacioni sistem, a da kasnije otkrijete kako baš i neradi kako biste vi želeli i da nema baš sve funkcije koje vama trebaju.

Mislim da bi ste se baš iznervirali kada bi ste videli da je vaš prijatelj za male pare kupio smartfon ili portabl GPS navigaciju koja ima sve što vašem fabričkom navigacionom sistemu fali.

Renault fabričke navigacije Peugeot fabričke navigacije RT4/RT5 Peugeot navigacije RNEG

1 KOMENTAR

  1. Dobar Dan,

    Dali je moguće nabaviti mape za Ford Mondeo Navigacija ima naziv ICE132,mapa je na SDcard. Treba mi Srbija i Bosna. Postoji već mapa ali je samo magistralni put,ne i detaljna po gradovima. Dali ovako nešto postoji i kome da se obratim. U Fordu nema detaljne mape Srbije ai bilo bi preskupo da je ima.

    Pozdrav

    Gabor

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.