Kamionska navigacija za teretna vozila-GPS za kamione

Kamionska navigacija je namenjena profesionalnim vozačima. Za profesionalne vozače koji su neprestano na putu od izuzetnog je značaja da imaju pouzdan navigacioni sistem na koji se mogu u potpunosti osloniti i koji će ih bez ikakvih problema dovesti od tačke A do tačke B.

Kamionska navigacija funkcioniše na isti način kao i standardna GPS navigacija za putničke automobile. Glavna razlika je u tome što kamionska navigacija poseduje i izračunava rute koje su predviđene isključivo za kamione.

Kamionska navigacija za teretna vozila je tako dizajnirana da vozaču teretnog vozila uvek ponudi najbolju rutu u tom trenutku, pritom izbegavajući sve moguće puteve na kojima je kamionima zabranjen pristup, niske mostove, jednosmerne ulice u kojima nije moguće manevrisanje.

Pojedini modeli kamionskih navigacija za teretna vozila imaju opciju praćenja posebno označenih kamionskih ruta uključujući puteve na kojima postoji težinsko ograničenje ili rutu za kamione koje prevoze po okolinu opasan teret.

Najveći broj vozača kamiona i autobusa se svakako pouzdaju u svoju kamionsku navigaciju u želji da ih što komfornije dovede do željene destinacije.

Sa velikom ponudom kamionskih navigacija na tržištu i velikim brojem opcija koje one imaju u sebi najbolje je pre kupovine odraditi mini istraživanje i pronaći model prema sopstvenim zahtevima i mogućnostima. Nadamo se da će vam portal Navigacija ovim člankom u tome i pomoći.

Kamionska navigacija za teretna vozila – mali vodič za kupovinu

Najvažnija informacija koju morate da znate pre kupovine bilo kog modela kamionskih navigacija je da su one nešto sporije u izračunavanju ruta u poređenju sa standardnim navigacijama za putničke automobile. Veliki broj kompleksnih kalkulacija i proračuna se mora odraditi pre nego što vam uređaj ponudi konačnu kamionsku rutu i zato je naš savet da kamionsku rutu uvek napravite pre nego što krenete na putovanje.

Nećete izgubiti dosta vremena u čekanju na proračun, a u isto vreme će te se upoznati sa predelima i putevima u koje putujete.

Na tržištu GPS navigacija postoji veliki broj modela kamionskih navigacija. Navigacioni softver je ono što je srce i mozak svakog navigacionog uređaja. Zato ćemo predstaviti samo najbolje navigacije i najbolji kamionski navigacioni softver.

Kamionska navigacija za teretna vozila – Garmin

Garmin je već dugi niz godina lider među proizvođačima GPS navigacija za putnička vozila. Kompanija je svoju ponudu proširila i serijom GPS uređaja koji podržavaju kamione i autobuse. Ove serije GPS navigacija mogu se koristiti i kao navigacije za putničke automobile i kao kamionska navigacija.

Garmin kamionske navigacije imaju nešto manje ekrane u odnosu na konkurenciju (4,3-5″), ali se ovi ekrani odlikuju fenomenalnim kvalitetom i izrazito čistim i oštrim prikazom.

Svi modeli imaju dodatni slot za memorijsku karticu preko koje se mogu ubaciti najnovije GPS mape u svakom trenutku. Glasovno navođenje i kvalitet zvuka su na izuzetnom nivou i omogućavaju vam da se lako snalazite i bez konstantnog gledanja u uređaj. U ponudi je preko 25 jezika među kojima se nalazi i srpski jezik.

Meni Garmin navigacija je izuzetno lak za snalaženje i preveden je na srpski ili hrvatski jezik. Jedna od naprednijih opcija je mogućnost pravljenja foto snimka trenutne rute koju možete sačuvati za kasnije ili je podeliti sa ostalim vozačima.

Za razliku od nekih drugih modela navigacija za teretna vozilakamionska navigacija Garmin ne poseduje mogućnost puštanja MP3 muzike i video zapisa već je moguće samo pregledati slike sa memorijske kartice.

Takođe Garmin kamionske navigacije nije moguće reprogramirati nekim drugim navigacionim softverom, već je moguće instaliranje najnovijih GPS Mapa.

Kamionska Navigacija - Garmin Navigacija Dezl560
Garmin Navigacija Dezl560

Trenutno aktuelne i najnovije GPS mape za Garmin navigacije su Europe NTU 2020.30, SCG Route 2.8 i Adria Route 4.4.

Model koji vam preporučujemo je 5 ” Garmin dezl 560LMT.

Navigacija za kamione – Magelan i iGO Primo 2.4

Magellan RoadMate 5045 lm Auto Navigacija
Magellan RoadMate 5045 LM

Navigacija za teretna vozila Magelan je dizajnirana da bude intuitivna i izuzetno laka za upotrebu na terenu. Ova navigacija za kamion kod nas stiže uglavnom iz SAD i sa lokalnim mapama Američkog kontinenta. Naravno nju je moguće otključati i reprogramirati sa najnovijim navigacionim softverom iGO Primo 2.4 za kamione i tako je u potpunosti prilagoditi našim uslovima.

Najbolje rezultate Magelan daje sa iGO Primo 2.4 kamionskim navigacionim softverom. Kao i Garmin i Magelan sa ovim softverom može da bude fenomenalna navigacija za putnička vozila, a odabirom opcije kamion pretvara se u profesionalnu kamionsku navigaciju sa svim opcijama potrebnim jednom profesionalnom vozaču.

iGo Primo 2.4 nudi mogućnost podešavanja svih parametara kamiona. Visina, dužina, težina broj točkova, gabariti prikolice su samo neke opcije koje pri samom početku podesite kako bi se navigacioni softver upoznao sa vašim kamionom. Instalacijom najnovijih GPS mapa i posebnih kamionskih ruta Evrope vaša avantura sa iGO Primom 2.4 može početi.

Brza kalkulacija rute, odličan grafički interfejs, glasovno navođenje prilagodljivo brzini kretanja su neke od karakteristika koje su najbitnije prilikom kamionskog navođenja. Kamionska navigacija iGo Primo 2.4 ima mogućnost puštanja MP3 muzike i video zapisa što vam može prekratiti trenutke dokolice ili čekanja na istovar ili carinu.

Posebno je interesantna opcija podešavanja vožnje u paru, gde bas kamionska navigacija upozorava koliko je koji vozač voio i kada je vreme za odmor i zamenu za upevljačem kamiona. Trenutno dostupne GPS mape za iGO Primo 2.4 su iz aprila 2020-te godine i nose oznaku HERE 2019.Q4.

Pored Here mapa, apsolutna preporuka su i najnovije TomTom kamionske navigacione mape za iGO navigacije. Verzija najnovijih TomTom navigacionih mapa nosi oznaku TomTom 2019.12 i izašle su u maju 2020-te godine.

Model koji preporučujemo je 7″  Magelan Roadmate 1700 i 5″ Magellan RoadMate 5045 LM.

Kamionska navigacija za teretna vozila – TomTom

Kao i Garmin i TomTom posebu pažnju posvećuje navigacionim uređajima dizajniranim za kamione. Najpoznatiji model koji TomTom nudi kada je u pitanju ovaj segment tržišta je model TomTom 7150 PRO Truck Live.

Pored funkcija određivanja kamionske rute ubacivanjem visine, dužine i težine kamiona PRO Truck 7150 obezbeđuje najmanje moguće ometanje pažnje vozača traženjem odredišta govornim komandama. Štednja goriva i precizno određivanje dolaska na odredište obavlja se kalkulisanjem “pametnih kamionskih ruta”.

Najnovije brzinske kamere i  POI tačke obezbeđuje najnovija TomTom kamionska mapa Evrope v.10.50 iz juna 2020-te. Pro Truck 7150 LIVE kao i sve LIVE TomTom navigacije nije moguće otključati, pa se ažuriranje najnovijih mapa vrši isključivo preko TomTom servera.

Ipak ovaj model je jedan od najkompletnijih na tržištu navigacija za kamione, pa ga toplo preporučujemo.

Šta je bitno prilikom kupovine kamionskih navigacija?

Veličina i kvalitet ekrana

Razmotrite i odlučite koja je veličina ekrana najbolja za vas. Većina navigacija za kamion se pravi u rasponu od 4,3″ – 7″. Ukoliko imate naočare, sočiva ili je pak kabina kamiona velika za vas je najbolje najveće 7″ rešenje. Obratite pažnju i na rezoluciju ekrana kamionske navigacije i na oštrinu i osvetljenost grafičkog prikaza. To je bitno kako i za sam proces navođenja tako i za praćenje raznih multimedijalnih sadržaja.

Trajanje Baterije

Za dugotrajne i iscrpne vožnje ovo je jedan od presudnih faktora. bez obzira što vam je navigacija na punjaču morate predvideti i situaciju u kojoj duže vremena nećete imati mogućnost da napunite bateriju vašeg GPS uređaja. Uz većinu uređaja dobijate standardan auto punjač, probajte da nađete i odgovarajući kućni punjač ili adapter za auto punjač.

Multimedijalni sadržaji

Svi profesionalni vozači znaju kako je kada se nađete sami noću usred neke nedođije ili čekate istovar i carinjenje robe.. To je pravi trenutak da se opustite uz muziku ili dobar film. Pri ruci vam je jedino vaša navigacija. Potrudite se da ona ima mogućnost puštanja muzike, filmova, slika jer taj mali trenutak odmora zaista nema cenu.

Za ovakav vid opuštanja je definitivno najbolje koristiti android ili iOS tablet računar sa instaliranim navigacionim softverom i koji ima integrisan GPS risiver, pomoću koga možete uspešno i sa lakoćom koristiti i kamionsku navigaciju. Preporuka za android i iPhone uređaje je svakako najnoviji iGO Primo za android i iPhone uz najnovije kamionske HERE navigacione mape Evrope iz maja 2020-te.

Instalacija GPS mapa i navigacionog softvera

Prilikom kupovine obavezno proverite da li model kamionske navigacije za koju ste zainteresovani ima mogućnost otključavanja, reprogramiranja i ažuriranja najnovijim GPS mapama. Imajte u vidu da je najnovija GPS mapa jedina prava mapa sa kojom će te sigurno stići do vaše destinacija.

Stigli smo na odredište – Rezime

Veliki broj navigacija za kamione je trenutno u ponudi na našem tržištu. Ukoliko smatrate ili imate iskustva sa još nekim modelom kamionskih navigacija, objavite to i podelite sa svima nama. Pratite smernice koje smo vam dali i sigurno nećete pogrešiti. Zapamtite da ulažući u kvalitetan model kamionske navigacije ulažete u sebe, u svoju bezbednost i u svoj posao.

12 KOMENTARA

 1. […] ozbiljnija navigacija ima ovu opciju u svom servisnom meniju. Ona uglavnom može izvršiti manje korekcije u preciznosti […]

 2. poz druze interesuje me dali mozena tabletu da se instalira kamionska neka navigacija ako moze dali mozete to vi da mi odradite ostavite neki kontakt tel pa se cujemo oko dogovora

 3. Pozdrav
  Interesuje me lkw navigacija znaci da je precizna i da me ne voda okolo
  koliko bi para kostalo i jel se moze kod vas poruciti
  mozete mi odgovoriti na mejl
  hvala

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.