Najbolja navigaciona GPS Mape Srbije za GPS navigacije

Navigaciona GPS Mapa Srbije nam je svakako neophodna ukoliko se nađemo na putu po ovoj našoj lepoj zemlji. Srećom po nas pa živimo u dobu značajnog tehnološkog napretka,  pa nam za snalaženje po nepoznatim predelima domovine više nisu potrebne dobre stare papirne mape.

Najveće tehnološko dostignuće današnjice je svakako gps navigacija koja nam pomaže da se u svakom trenutku i na najbolji način snađemo u nepoznatom . Da bi smo to i uspeli potrebna nam je brza, dobra, kvalitetna i pre svega ažurirana navigaciona GPS mapa Srbije.

Korisnici GPS Navigacija u Srbiji navigacione uređaje uglavnom dele na Garmin navigacije i ostale GPS navigacije. U ove “ostale” svakako spadaju veliki broj visoko kvalitetnih modela renomiranih proizvođača GPS navigacija kao što su Beker, Mio, Prestigio, Blueberry, Navigon,Navon,Waytec,Orion…

Mnogi korisnici ove modele nazivaju i iGO navigacijama jer se u njih može instalirati i sa uspehom koristiti neki od iGO navigacionih softvera. U daljem tekstu i mi ćemo koristiti termin iGO navigacije za ove popularne modele navigacija.

Bilo da koristite Garmin ili neku od iGO navigacija najbitnija stvar za vas na putovanju je tačna i precizna GPS mapa. Mapa Srbije je kartografski obrađena od strane tri najpoznatija proizvođača GPS Mapa. To su: Contrast D.O.O(TopoMap), Navteq i TeleAtlas.

Garmin GPS Mapa Srbije – SCG Route 2.8

Garmin GPS Mapa Srbije

Trenutno poslednje izdanje pojedinačne Garmin mape Srbije i Crne Gore nosi oznaku SCG Route 2.8. Izašla je krajem aprila 2013-te godine i može se koristiti na svim mkompatibilnim modelima portabl Garmin navigacija koji su zastupljeni na tržištu Srbije. Kao i prethodna izdanja SCG GPS mape i ova najnovija Garmin GPS mapa Srbije SCG Route 2.8 NT je detaljna i potpuno rutabilna do nivoa kućnog broja.  Uspešno smo je instalirali i na par nokija mobilnih telefona sa symbian operativnim sistemom. Ukoliko želite koristiti ovu najnoviju verziju mape Srbije i na PC tačunarima ili laptopovima, slobodno to uradite jer perfektno i pitko sarađuje sa Garminovim PC navigacionim softverom.  Osnovna i ključna osobina najnovije GPS Garmin mape Srbije je mogućnost automatskog pravljenja potrebne rute kao i korišćenje mape po sistemu “turn by turn” (“skretanje po skretanje“).

Najnovija Garmin Mapa Srbije SCG Route 2.8 NT  sadrži detaljne rutabilne GPS mape ulica do kućnog broja u preko 360 gradova u Srbiji kao i detaljne grafičke prikaze popriličnog broja sela i naseljenih mesta. Manja naseljena mesta su u SCG Route 2.8 NT GPS mapi Srbije obeležena tačkom, a veći gradovi poligonima i prolaznim pravcima. Do perfekcije je dovedena i savršeno prikazana celokupna putna mreža Srbije sa pravilnim postavljanjem petlji, raskrsnica, međunarodnih i regionalnih puteva.

Mapa Beograda je odrađena skorio pa savršeno i to sa svim kućnim brojevima. Kragujevac, Niš, Novi Sad i još 44 veća srpska grada imaju kompletno odrađene jednosmerne ulice. Najnovija Garmin Mapa Srbije se može pohvaliti sa  19500 POI tačaka koje pružaju vozačima sve potrebne informacije o lokaciji koju traže i veliku sigurnost na putu.

Kako smo najnoviju Garmin Mapu Srbije SCG Route 2.8 NT probali i detaljno na velikom broju modela garmin navigacija i na velikom broju symbian mobilnih telefona možemo sa sigurnošću potvrditi da je Garmin Mapa Srbije SCG Route 2.8NT prava GPS Mapa Srbije  za vas i vaš model Garmin navigacije. Treba reći da je za Garmin mapu Srbije direktno zaslužan HERE i da uskoro očekujemo i drugo izdanje Garmin GPS mape Srbije za 2017-tu godinu.

Mapa Srbije je kod najvećeg broja najnovijih modela GPS Navigacija urađena izuzetno detaljno i precizno. Rutabilna je do kućnog broja i sa velikim brojem preko potrebnih POI tačaka. Takođe, najnovija Mapa Srbije ima i dobro uklopljene 3d prikaze zgrada koji nam pomažu da se lakše snađemo na treutnoj poziciji.

SCG Route 2.8 navigaciona mapa je zastarela i nikako je ne preporučujemo za instalaciju u Garmin navigacije !!!

GPS Mapa Srbije

Napominjemo, da se u okviru najnovije Garmin mape Evrope 2020.30 nalazi i najnovija verzija navigacione mape Srbije iz januara 2020-te godine.

Po nama najnovije izdanje Garmin Europe NT/NTU 2020.30 (januar 2020) ima i najbolju detaljnu i do kućnog broja rutabilnu navigacionu mapu putne mreže Srbije za sve novije modele Garmin navigacija.

Contrast GPS Mapa Srbije – 2014.12

Sve do sredine 2015-te godine korisnici ” iGo navigacija” u Srbiji su dugo i strpljivo čekali najnovije izdanje ove po nama do tada, najkvalitetnije i najdetaljnije navigacione GPS mape Srbije. CONTRAST  lokalni provajder GPS Mape Srbije i ovaj put se potrudio da napravi najdetaljniju moguću rutabilnu GPS mapu Srbije.

Najnovije i poslednje izdanje Contrast mape Srbije 2014.12 je izašla sredinom 2015-te i ispravila je većinu grešaka i nedostataka prethodne Contrast GPS mape. Novi Most na Adi, svi novi kružni tokovi i obilaznica oko Beograda su ucrtani.Velike izmene su pretrpeli i Novi Sad, Niš, Kragujevac,  u kojima su konačno ubačeni i svi novi krućni tokovi i veliki broj kučnih brojeva kojih do tada nije bilo. Što se tiče Kragujevca najveći broj sugestija( dva nova kružna toka i poveći broj ulica bez kučnih brojeva) koje smo uputili Contrastu oni su usvojili i ispravili.Rutabilnost do nivoa kućnih brojeva je maksimalno ažurirana, tako da je 2014.12 GPS Mapa Srbije i u tom segmentu popravila svoj utisak i vidno napredovala u odnosu na prethodno izdanje.

Pored navođenja do kućnog broja u svim gradovima Srbije, za pohvalu su i brojne i detaljne POI tačke. POI tačke sadrže sve potrebne informacije i lake su i intuitivne za upotrebu.

Prednost Contrast 2014.12  GPS Mape Srbije je detaljnost i neverovatna preciznost u ruralnim područjima Srbije. Obrađena su bukvalno sva sela i regionalni putevi.

Veličina Contrast GPS Mape Srbije iz 2014.12 je nekih 10 mb i sa POI fajlom veličine od 3.5 mb.

Glavna mana Contrastove mape je zastarelost i neredovna ažuriranja. Navigacione mape ostalih proizvođača navigacionih karti su je u velikoj meri sustigli pa čak i potpuno prestigli.

Contrast navigacionu mapu 2014.12 navigacionu mapu ne preporučujemo za instalaciju već se u okviru ovog teksta nalazi isključivo informativno.

HERE GPS Mapa Srbije

HERE je najpoznatiji maping brend i proizvođač GPS Mapa na svetu. HERE GPS Mape koriste veliki svetski GPS brendovi poput Garmina, Bekera i Mio kao i najveći broj proizvođača fabričkih auto navigacija. Navigaciona Mapa Srbije 2019.Q4 koju nam je u martu mesecu 2020-te godine predstavio HERE, je do sada apsolutno najbolja i najdetaljnija navigaciona Mapa Srbije.

Rutabilna je do nivoa kućnog broja, dosta detaljna i izuzetno precizna. Mana najnovije HERE GPS Mape Srbije je nešto manja preciznost u ruralnim delovima zemlje i nešto manje slabije informacije za vozače kamiona koje dobijamo prilikom korišćenja kamionskih POI tačaka.

Pohvaljujemo HERE što je pored standardnih POI tačaka , napravio i proširene POI tačke kao i posebnmo kvalitetne POI tačke za vozaće kamiona. poštovanje zavređuje i trud koji kompanija Here ulaže kako bi korisnici u Srbiji imali najkvalitetnije GPS mape svoje zemlje i regiona.

Veličina najnovije navigacione mape Srbije je oko 13.6 MB, a veličina svih POI fajlova je 3,1 MB. Sredinom 2020-te godine se očekuje novo izdanje HERE Mape Srbije.

TomTom GPS Mapa Srbije

TomTom je posle maping provajdera HERE (bivši Navteq) lider na svetskom tržištu GPS mapa. TomTom navigacioni uređaji koriste TomTom(bivši TeleAtlas) GPS mape.

TomTom GPS Mapa Srbije za TomTom navigacije je konačno na vrhunskom nivou i sa najnovijom verzijom mape Istočne Evrope (u okviru koje se i nalazi detaljna i do kućnog broja rutabilna mapa Srbije) iz aprila 2020-te, konačno staje rame uz rame maping provajderu HERE kada su u pitanju navigacione karte Srbije.

GPS Mapu Srbije Europe 2019.12 koju nam nudi TomTom možete slobodno instalirati na vaše iGO GPS navigacije.

HERE navigaciona karta Srbije je za sada još uvek za nijansu bolja,posebno kada su vozači teretnih vozila u pitanju, malo veća i potpunija. Puno je mesta za nadogradnju najnovije TomTom navigacione mape i ažuriranja sa kompletnijim informacijama pogotovu kada su u pitanju kućni brojevi ulica.

Pošto TomTom uveliko radi na detaljnom mapiranju putne mreže Srbije očekujemo da će najnovija izdanja TomTom navigacione mape Srbije biti drastično unapređeno.

9 KOMENTARA

  • Trenutno najbolja navigaciona mapa za Srbiju je HERE 2016.q3, a TomTom 2016.12 je zaista u stopu prati.Obe navigacione mape su rutabilne do nivoa kućnih brojeva. U pitanju su zaista vrlo male nijanse pa vam toplo preporučujemo da testirate navigacione mape oba maping provajdera i na osnovu vaših potreba sami donesete odluku.

  • Teško je dati sasvim precizan odgovor. Trenutno HERE sa svojim navigacionim mapama Evrope (isto važi i za Srbiju, pa i za Beograd) ima procentualno veću rutabilnost do nivoa kućnog broja,ali TomTom sa kvalitetom svojih navigacionih mapa ne zaostaje puno.

 1. Milane, koliko vidim, piše “Od Milan Stojkovic – 12/07/2018”.
  Ne shvatam da vi i dalje afirmativno pišete o mapi Contrast. Ne znam gde živite, ali trebao bi da znate da je, nažalost, Contrast mapa neupotrebljiva. Pregazilo je vreme. Prošlo je više od 3 godine i od tada je PUTNA mapa Srbije znatno promenjena. Da biste shvatili na šta mislim, potražite na Contrast mapi sela Desilovo (Merošina) i Šiljakovac (Barajevo). Nema upisanih imena ulica. Za prvo mesto u mapi HERE ima ulica, za drugo su upisane na mapi Google Maps. Što se gradova tiče, u Beogradu je završen Bulevar Heroja sa Košara, napravljen Pupinov most. U Novom Sadu Most Evrope i istoimeni bulevar…Da dalje ne nabrajam !
  Ovako, dovodite u zabludu korisnike, prvenstveno iGO navigacije.
  Pozdrav !

  • Poštovani Srbo, deo članka o Contrast navigacionim mapama nije napisan afirmativno već informativno. U kompletnom članku su predstavljene skoro sve najpopularnije i najkvalitetnije navigacione mape putne mreže Srbije koje se trenutno nalaze na maping tržištu. U delu mapa o Contrast mapama vrlo jasno piše da su to mape iz 2015-te godine, da su zastarele i da postoje novije i preciznije navigacione mape putne mreže Srbije. Isto tako bi trebalo da znate da ogroman broj naših čitalaca još uvek koristi Contrast navigacionu mapu i smatram da i oni zaslužuju informaciju o mapi koju koriste i promenama koje su u to vreme izašle u najnovijoj mapi u odnosu na prethodno izdanje. Niko nikoga ne dovodi u zabludu ukoliko se članak pažljivo pročita. Sve mape imaju svoje nedostatke i nijedna mapa nije savršena, a to se posebno odnosi na najnoviju HERE mapu koju ste VI naveli. Vama hvala na detaljnim informacijama koje ste naveli u Vašem komentaru.

 2. Do sada mi nije trebala navigacija jer vozim 50 godina :). Beograd sam znala u prste. S novim gradjevinskim radovima mi treba i to baš treba. Moram da menjam rute zbog izbegavanja gužve. Molila bih da mi predložite koju mapu Srbije da nabavim i koji uredjajj će je najbolje podržavati. Ništa o tome ne znam :). Hvala.

  • Veliki je izbor modela navigacija koje dolaze u obzir. Moj savet je svakako da uređaj birate na osnovu Vaših potreba i naravno budžeta sa kojim raspolažete. U obzir dolaze jeftiniji Prestigio i Blueberry modeli koji imaju mogućnost instalacije uvek najnovijih izdanja mapa Srbije. Mape koje je moguće instalirati u ove uređaje proizvodi HERE i TomTom. Ukoliko se odlučujete za nešto skuplje uređaje tu je uvek prisutni Garmin sa svojim HERE mapama Srbije. Svi ovi modeli su dostupni u prodavnicama širom Srbije i u sve modele navigacionih uređaja ovih proizvođača je uvek moguće instalirati najnovije navigacione mape Srbije i Evrope.

 3. Ja imam gps Garmin ali prve generacije 😀 iz 2004. Kao jedriličaru on mi je tada bio od velike pomoći . On nema mogućnost nadogradnje osim za pomorske puteve. Hvala za informaciju. Neke stvari su mi sada jasnije.

 4. Waze je neprikosnoveno najdetaljnija “ziva” mapa bilo kog dela sveta i ako ste prosli nekom ulicom koje nema, lako se dodaje.
  Uz to, ima mogucnost prijavljivanja radara, policije i ostalih kojebaga “bezbedonosnih” (pre su “paronosnih”) kamera.
  No ipak je najveca prednost to sto uci od vozaca. Iz Konjarnika do Dedinja, kroz sokake, dvorista i staze… cak se i domacin zacudio gde me je vodio Waze i kako odlicno zaobilazi guzve.
  Nazalost, ako vas neko pozove… ja zato paralelno koristim stari Garmin 1490 sa mapama Evrope i preciznost ili putanja nisu kriticni.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.