Nova mapa Srbije i Evrope za iGo navigacije HERE 2020.Q2, izdanje za leto i jesen 2020-te godine je dostupna za instalaciju za sve modele Windows CE i Android iGO navigacija.

Here 2020.Q2 Europe je oznaka najnovije GPS navigacione mape Srbije i Evrope za iGO navigacije, kompanije Here (bivši Navteq).

Nova Mapa Srbije i Evrope za iGO Navigacije – Here 2020.Q2-avgust 2020

Evropskom auditorijumu i tržištu, najnovija Here 2020.Q2 navigaciona GPS mapa je predstavljena početkom avgusta 2020-te godine. Najnovije navigacione mape za april 2020 izdao je i map provajder TomTom. One nose oznaku TomTom 2019.12 Europe.

Najnovije HERE 2020.Q2 navigacione GPS mape su detaljne i rutabilne do nivoa kućnog broja.

Nokia je krajem 2012-te godine konačno završila sa procedurom kupovine i integracije maping kompanije Navteq i promenila naziv kompanije i svojih mapa u Here.

Proces promene vlasničke strukture nije usporio kvalitet sadržaja mapa i tempo i predstavljanja novih izdanja navigacionih GPS mapa kompanije Here, pa je tako pred nama novo kvartalno izdanje GPS mapa Evrope Here 2020.Q2.

nova mapa srbije i evrope za igo navigacije

Komplet  najnovijih GPS navigacionih mapa Here 2020.Q2 obuhvata 55 zemalja Evrope (uključujući Srbiju, Kosovo, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Hrvatsku, Makedoniju, Grčku, Tursku, Mađarsku, Rumuniju, Albaniju…) sa svim neophodnim pratećim dodacima kao što su POI tačke, 2D i 3D zgrade, upozorenja za vozače, kamionske rute i kamionski mod, proširene POI tačke, specijalizovane kamionske POI tačke.

Veličina celokupnog HERE Europe 2020.Q2 paketa sa navigacionim mapama i potrebnim dodacima je nešto preko 7,50 GB.

Pokrivenost putne mreže Srbije u HERE 2020.Q2

I u ovoj najnovijoj HERE 2020.Q2 navigacionoj mapi Evrope, nas posebno raduje kvalitet najnovije navigacione mape Srbije. Primetna je drastična razlika u veličini najnovije GPS Mape Srbije, koja je za nekih 0,1 MB veća u odnosu na prethodno izdanje i sada je njena veličina nešto preko 13.6 MB.

Sve promene putne mreže Srbije odrađene do 14.06.2020. su evidentirane u najnovijoj navigacionoj mapi Srbije HERE 2020.Q2.

A, da li razlika u veličini navigacione GPS mape znači i znatno bolju pokrivenost znaćemo ubrzo kada najnoviju navigacionu mapu Srbije budemo još detaljnije istestirali u realnoj vožnji?

Na prvi pogled, korišćenjem simulacije rute i vožnja po Srbiji i Kragujevcu, mnogi nedostatci iz prethodnog izdanja su ispravljeni, pa navigacija i rutovanje i deluju poprilično dobro.

Primetili smo da neki nedostatci i greške iz prethodnog izdanja, pre svega nepostojanje određenih ulica i brojeva u Kragujevcu, Kraljevu, Beogradu i Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Zrenjaninu, Kikindi, Subotici,Topoli, Aranđelovcu, Jagodini i Čačku i slaba pokrivenost manjih mesta i sela, još uvek nisu u potpunosti ispravljeni i ažurirani.

Zvanični podatak u specifikacijama najnovije navigacione mape Srbije je da mapa Srbije ima oko 46% pokrivenosti mesta i ulica do nivoa kućnih brojeva, a da je pokrivenost celokupne putne mreže Srbije nešto povećana i sada iznosi 92%.

Sve najnovije promene putne mreže (do 14.06.2020) su ažurirane i HERE je dosta truda uložio u ažuriranje i kvalitet rutabilnosti do nivoa kućnih brojeva.

Ipak, nemojte se iznenaditi ukoliko i pored svega ne pronađete ulicu ili kućni broj čak i u Beogradu, Nišu, Kragujevcu.

Ukoliko HERE bude nastavio sa ovakvim trendom ažuriranja i takvi problemi će uskoro biti uspešno prevaziđeni.

Mapa Kosova je izdvojena i ona je definitivno najobimnija (2.366 MB) nego što je bila u svim prethodnim izdanjima.

Slična pa čak i bolja situacija je i sa detaljnim navigacionim mapama Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, koje su značajno poboljšane i čija se unapređenja primećuju čak i više nego što je bio slučaj u ranijim izdanjima.

Zemlje Zapadne i Istočne Evrope su već poslovično dobro odrađene i nikakvih većih problema nećete imati prilikom njihove upotrebe u realnim situacijama.

Nova mapa Srbije i Evrope za iGO navigacije, Here 2020.Q2 detaljno pokrivaju preko 17 000 000 km putne mreže Evrope sa preko dva miliona ažurnih POI tačaka.

Nova mapa Srbije i Evrope za iGO navigacije, Here 2020.Q2 sa svim mogućim dodacima (POI, Building, Kamionske POI tačke…) zauzima oko 7.5 GB vašeg skladišnog prostora na memorijskoj kartici ili internoj memoriji navigacionog uređaja.

12 KOMENTARA

 1. Mapa srbije za 2017 ne valja.Probao Ulice u beogradu podosta ih uopste nema u navigaciji.Primer ulica Radoja Prvulovica Zeleznik i jos dosta drugih.

  • Zeleznik HERE 2014.q4

   Mislim da niste dovoljno dobro tražili. Pretragu vršite po opštini ili po poštanskom broju. Ulica koju ste naveli, kao i sve ostale ulice u Železniku se nalaze na najnovijoj mapi Srbije HERE 2016.q4

 2. Zna da pogresi i ne daje sve opcije.Mada obzirom da je free, isplati se, imao sam legalnu IGO primo, obavestili su me da nema vise apdejta , moram da kupim najnoviju verziu, odnosno da je skinem i platim mape itd itd.Sve u svemu bitange.

 3. Koliko ja vidim ovo je stanje mapa na dan pre pocetka 2017-te jer, one povelike ispravke i dodavanja ulica, kucnih brojeva, smerova ulica, ogranicenja itd… koje sam ja uneo za moj grad i Pcinjski region (Vranje) sa pocetkom od prvih dana Januara pa do pocetka Maja nije nista uneseno za u prvom kvartalu ove godine (Q1 2017) i ako su te ispravke i dodavanja prihvacena od administratora HERE. Ovo je definitivno stanje iz Q4 2016-te.

  • Baza podatka najnovijhih HERE navigacionih mapa nosi oznaku 2017.q1. Datum ažuriranja navigacionih mapa je 21.01.2017, a najnovije izdanje svojih navigacionih mapa, HERE je evropskom tržištu predstavio krajem maja 2017-te godine. Iz iskustva Vam mogu reći da sve izmene i ispravke putne mreže koje prijavimo za srpsku mapu moraju proći malo ozbiljnije provere i možemo ih očekivati tek za dva izdanja od trenutno aktuelnog izdanja navigacionih mapa. Slična situacija je i sa prijavom za POI tačke. Siguran sam da će se i Vaše ispravke uskoro naći u nekom od sledećih izdanja HERE navigacionih mapa.

 4. Mapa Q4 2017. za Eviu nije losa ali se glasovna navigacija sa mapama ne slaze. Na relaciji Edipsos – Pefki u 90% slucajeva mapa pokazuje levo, a sto je tacno, a glas kaze desno !!!

 5. U zadnjih 3-4 godine konstantno imaju gresku u podacima za Novi Sad. Ne moze se ukucati adresa Partizanska ulica u Novom Sadu. Postoji ulica na mapi, ali kad probate da unesete on nudi sva okolna mesta, ali ne i za Novi Sad.

 6. Instalirao sam iGO sa Google Play i kupio mape Evrope. Medjutim te mape nisu azurirane jos od Q2 2018 – nema novih autoputeva i sl.
  Interesuje me mogu li koristiti ove nove mape o kojima je ovde rec i kako? Gde skinuti mape? Kako ih instalirati?

 7. Niko nije obratio pažnju da je u mapi HERE 2019.Q2 za iGO bio POGREŠNO i PRERANO ucrtan i tek sada završeni deo novog autoputa, Obrenovac – Ljig, deo auto-puta Miloš Veliki. Sada navigacija rutira korektno a max brzina je 130 km/h. Do otvaranja je to bila POGREŠNA a od sada ISPRAVNA RUTA. Ispostavilo se da je vrlo česta pogrešna konverzija originalne HERE WeGo mape u *.fbl iGO format ovog puta donela najbržu izmenu mape Srbije. Eto, ne kaže se slučajno “ko zna zbog čega je to dobro”. Naravno, malo sam se našalio na kraju jer nema opravdanja da NNG poslovično žuri i u mapu Srbije ucrtava puteve koji se tek grade, a koje HERE interno crticama označava u svojoj mapi. Tako je iGO HERE mapa 2019.Q2 jedina mapa koja ima ucrtani deo auto-puta Obrenovac – Ljig !!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.