Instalacija i ažuriranje GPS mapa za GPS navigacije je nekada bio vrlo mukotrpan i spor proces koji je poprilično koštao. Još uvek to nije potpuno automatizovan proces i idalje postoje neke dosadne prepreke koje moramo savladati kako bi smo imali GPS mape najsvežijeg datuma na navigacionim uređajima.

Instalacija i ažuriranje GPS mapa

Cena ažuriranja GPS mapa kod proizvođača GPS navigacija je drastično pala ali je i dalje poprilično skupa za naše uslove.  Uprkos tome jedno je sigurno: Nikada nije bilo lakše pronaći, skinuti i ažurirati GPS mape na svim tipovima navigacionih uređaja.

U ovom trenutku na svetskom tržištu je dostupan veliki broj navigacionih softvera sa još većim brojem kvalitetnih i detaljnih navigacionih GPS mapa. Instalacija i ažuriranje mapa za većinu navigacionih softvera je zaista poluautomatizovan proces koji od korisnika ne zahteva posebno predznanje.

Budite sigurni da će te sigurno brzo i lako pronaći željenu GPS mapu, bez obzira za koju vam svrhu treba.

Pored standardnih auto mapa, postoji i veliki izbor nautičkih GPS mapa ( morske, rečne, jezerske),GPS mapa koje su isključivo predviđene za lovce i ribolovce, vazduhoplovnih mapa i mapa koje su predviđene za navigaciju u divljini i prirodi.

Instalacija i ažuriranje GPS mapa za portabl GPS Navigacije

Garmin GPS Mape

Portabl GPS navigacije bi trebalo ažurirati godišnje. Ukoliko ste konstantno na putu ili vaš posao direktno zavisi od kvaliteta informacija GPS mape, poželjno je obaviti i dva ažuriranja GPS mapa u toku jedne godine.Skoro svi veliki poizvođači GPS mapa imaju tri do četiri izdanja najnovijih mapa u toku godine.

Garmin svojim korisnicima obezbeđuje ogroman broj najnovijih izdanja GPS mapa u zavisnosti od regiona koji im je potreban. Pored GPS mapa Garmin je obezbeđuje korisničku podršku putem raznih korisnih alata koji su besplatno dostupni korisnicima Garmin navigacija.

Garmin Express

Novi Garminov korisnički alat Garmin Express predstavlja mesto gde korisnik može pronaći sve što mu je potrebno. Dovoljno je skinuti i instalirati ovaj besplatan softver i bićete u mogućnosti da na najlakši mogući način ažurirate GPS mape Garmin navigacija. Možete i da žurirate softver garmin navigacije i odradite backup navigacije. Moguće je instalirati najnovije besplatne ikonice i glasove i skinuti najnovija korisnička uputstva za vaš model Garmin navigacije.

Garmin ima i posebnu stranu na kojoj se možete informisati o kompatibilnosti najnovijih mapa sa vašim navigacionim uređajem.  Na ovoj stranici osim standarnih automobilskih GPS mapa možete pronaći i mape za mobilne telefone, nautičke mape, mape za divljinu i pešačenje kao i specijalne topografske mape, mape okeana, golf mape i mnoge druge.

TomTom GPS Mape

TomTom kao i Garmin ima korisničku stranu posvećenu ažuriranju GPS Mapa. Za razliku od Garmina TomTom svojim korisnicima iskjljučivo nudi ažuriranje standardnih automobilskih GPS mapa. Najpovoljnija opcija ažuriranja mapa je opcija kvartalnog ažuriranja za svega 72$.

TomTom Home & TomTom MyDrive Connect

TomTom svojim korisnicima nudi i dva softvera za skidanje i rad sa najnovijim GPS mapama. To su HOME (za starije modele navigacija) i TomTom MyDrive Connect (najnovji modeli iz 2011-te pa na dalje). Koji će te softver za instalaciju navigacionih mapa koristiti, zavisi pre svega od modela TomTom navigacije koju posedujete.

Dovoljno je samo skinuti i instalirati odgovarajući softver, priključiti navigaciju preko USB kabla na računar i pratiti dalja uputstva.

Instalacija i ažuriranje GPS mapa za Mio i Becker navigacije

Najveći broj proizvođača GPS navigacija nude slične alate i servise svojim korisnicima. Mio ima čuveni softver MioMore koji korisnici dobijaju na CD-u prilikom kupovine ili ga mogu skinuti sa zvaničnog sajta.

Becker na svom zvaničnom sajtu nudi softver Becker Content Manager koji ima identičnu namenu kao i prethodna tri.

Veliki broj proizvođača GPS Navigacija se u poslednje vreme odlučuje da ponudi besplatno doživotno ažuriranje GPS mapa kupcima svojih uređaja. Pe kupovine uređaja treba se raspitati da li ova ponuda važi za navigacioni uređaj koji vam je zapao za oko. Zatim se morate registrovati u što kraćem roku jer je ova ponuda vremenski ograničena.

Ukoliko sve prođe kako treba imate doživotno besplatne GPS mape na svojoj portabl GPS navigaciji.

Najpopularniji i najjednoostavniji način ažuriranja kod nas je odlazak u specijalizovane servise koji se bave instalacijom i ažuriranjem GPS mapa. Za nekih dvadesetak evropskih novčanica uvek će te imati najbolje i najnovije GPS mape.

Instalacija i ažuriranje GPS mapa za smartfon uređaje

Instalacija i ažuriranje GPS mapa

Lako ažuriranje GPS mapa je još jedna prednost korišćenja Android i iPhone smartfonova. Možda i najjednostavniji način ažuriranja GPS mapa. Ukoliko koristite Google Maps ili Apple Maps dovoljno je samo da odobrite automatsko ažuriranje aplikacije i softver će sve sam odraditi za vas.

Nedostatak ovog sistema je da nećete biti u prilici da koristite navigaciju ukoliko nemate GSM signal ili niste u blizini neke WIFI internet tačke.

Ovaj problem možete prevazići kupovinom neke GPS navigacione aplikacije koja svoje GPS mape skladišti na internu ili eksternu memoriju telefona. GPS mape i navigacioni softver će vam stalno biti dostupni čak i ako ostanete bez signala ili wifi internet veze.

Prednost kupovine offline navigacione aplikacije je i mogućnost biranja GPS mapa koje su vam potrebne. Ukoliko se odlučite za ceo paket obezbedite barem 8 GB memorije na vašoj memorijskoj kartici jer skup mapa i softver zauzimaju preko 4 GB.

Trenutno najpopularniji GPS navigacioni softver za starije modele Android i iPhone smartfonova je iGO Primo 2.4 sa najnovijim navigacionim GPS mapama Evrope iz maja 2020-te godine. Za najnovije verzije androida od 7.x – 10.x najpopularniji navigacioni software je iGO Primo NextGen sa najnovijim navigacionim mapama Srbije i Evrope iz maja 2020-te.

GPS Mape za fitnes i golf navigacione uređaje

GPS uređaji za fitnes i trening i najveći broj navigacija za bicikliste, pešačenje i divljinu se vrlo lako ažuriraju kupovinom najnovijih GPS mapa. Dovoljno je ubaciti micro sd karticu sa najnovijim GPS mapama i imate kompletno ažuriran uređaj. Instalacija mapa preko micro sd kartice je brza i jednostavna i ne zahteva neko posebno tehničko predznanje.

Želite kompletnu Evropu? Samo ubacite karticu sa mapama i to je to. Najveći broj GPS uređaja za fitnes i trening nemaju setove mapa, ali najnoviji Garmin 800 za bicikliste ih ima.

Golf navigacioni uređaji se nešto drugačije ažuriraju jer su njihove mogućnosti lošije i  njihova baza je znatno manja od baza automobilskih ili topografskih GPS mapa. Ažuriranje golf navigacionih uređaja se rešava skidanjem mapa male veličine sa sajta proizvođača navigacionog uređaja.

Naknada za ažuriranje je pre izvesnog vremena bila paprena, ali je i tu konkurencija učinila svoje. Trenutno je ažuriranje besplatno ili uz vrlo simboličnu naknadu.

Nadamo se da smo vam barem malo pojasnili proces ažuriranja vaših GPS navigacija najnovijim GPS Mapama. Nadamo se da će se u budućnosti proizvođači GPS navigacija potruditi da GPS mape još lakše i jeftinije instaliramo na svoje GPS navigacije.

16 KOMENTARA

 1. Imam navigaciju Igo Primo 2.0 sa ucitanim mapama ali hteo bi da obnovim sa novim pa me interesuje dali Vi mozete da to odradite i koja bi bila cena.Kako da stupimo u kontakt ne vidim broj telefona a nema ni adrese.
  Zahvaljujem se na odgovoru.
  Pozdrav.
  Jano.

  • Možemo odraditi ažuriranje vaše navigacije najnovijim Here mapama Evrope jun 2015. Možete mi poslati email preko kontakt formulara stranice ili me kontaktirajte na 0652183074 Milan.

 2. Nenamjerno sam sa navigacije Becker Pilot Map M013 (Mercedes) obrisao dio mapa. Kako najpovoljnije da napravim update svih mapa Evrope (uključujući i exYu)?
  Srdačan pozdrav

 3. Dragi administratori 🙂 imam navigaciju galeb group iz 2008 godine i zelim da azuriram mape, a ne znam kako jer sam tutumrak 🙂 da li molim vas mozete da mi pomognete? unapred zahvalan

 4. Imam legalno kupljenu navigaciju Garmin navi 200W sa CD i ostalim papirima. Na tom uređaju je neispravan displej tj. ne reaguje na dodir.
  Nabavio sam drugi uređaj Garmin navi 200 na kome su bile karte Holandije. Pokušavajući da nabacim kartu SCG obrisao sam na ovom uređaju sve tako da po uključenju dobijem poruku “No detailed maps found that support routing, The nuvi cannot be used without them”. Pokušao sam preko MapSource da prebacim kartu ali ne radi. Ima li pomoći.
  Hvala

  • Vaš Garmin nuvi 200w navigacioni uređaj se može uspešno reprogramirati i na njega se mogu instalirati najnovije detaljne i do kućnog broja rutabilne navigacione mape Evrope i Srbije 2018 (decembar 2017). Za instalaciju je potrebna memorijska kartica od 4GB.

 5. pozdrav,interesira me dali mogu postaviti na svoj auto radio drugu navigaciju,kad sam ga kupio dobio sam s njim navigaciju. ja bih htio instalirati drugu navigaciju ako je moguće garmin,igo. radio je alpina bt990

 6. Od kolege sam dobio gps uredjaj marke Aladdin, serijski broj K 53, S/N K5300105180. Postoji li mogucnost da se uradi “update” mapa (Evropa) na uredjaju. i koliko bi iznosio trosak za navedeno ? Kada se ukljuci ekran i deo za navigaciju pojavljuje se u gornjem cosku IGO.

  • Moguće je ažurirati Vaš uređaj kompletnim detaljnim i do nivoa kućnih brojeva rutabilnim navigacionim mapama Evrope 2019. Više detalja imate u mailu koji smo Vam poslali.

 7. Dobar dan. Jedno tehnicko pitanje ako mi mozete pomoci. Skoro sam kupio FORD FOCUS iz 2005 godine i on ima fabricku navigaciju ali nazalost ima samo gornji deo evrope. Dali znate gde i kako bi mogao da stavim nove mape Srbije i okruzenja. Nekad sam bio prijavljen na sajtu crnaberza gde se moglo naci dosta o mapama ali sad vise taj sajt izgleda nepostoji. Unapred hvala na odgovoru

 8. Zaboravio sam da kazem da sam naso u meniju negde u toj navigaciji da se radi o Форд Денсо navigacija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.