Osnovni Android Trikovi I Saveti 

Najveći broj korisnika smartfon telefona danas korist Android kao operativni sistem.Verzije androida koje su najzastupljenije su 2.2 “Froyo,” 2.3 “Gingerbread,” ili 4.0 “Ice Cream Sandwich i najnoviji 4.1.2 Jelly Bean. Najveći broj android tableta koristi 3.2 “Honeycomb”. Iako su poprilično slični i apsolutno korisnički intuitivni ovi android operativni sistemi imaju svoje tajne i mogućnosti koje možda niste još uvek otkrili. Samo za čitaoce web portala Navigacija smo pripremili osnovne savete i trikove koji će vam olakšati svakodnevno korišćenje vaših android telefona.

 • Odgovorite na dolazni poziv tekstualnom SMS porukom

Ponekad važan poziv stigne u totalno pogrešno i neprimereno vreme. Kada ste na važnom sastanku, predavanju ili usred razgovora za posao neprimereno je prekidati sagovornika. Šta raditi u takvoj situaciji kada se nemožete javiti na telefon. Android vas je pokrio. Ukoliko imate Gingerbread ili Ice Cream Sandwich verzije Androida, ekran dolaznog poziva će vam ponuditi tri opcije. Opciju javljanja, opciju odbijanja poziva i opciju odbijanja poziva sa tekstualnom porukom. Pokretanje ovih opcija zavisi od moedla android telefona. Na Samsungovim modelima android telefona dovoljno je povući na gore ikonicu poziva i dobiće te listu tekstualnih poruka tipa “Ne mogu razgovarati sada” ili “Pozovi me za pet minuta”. Možete čak snimiti i dodati poruku sa vašim tekstom prilagođenu određenim situacijama.

Ukoliko koristite verziju androida Froyo nabavite besplatnu verziju aplikacije Incoming Call Plus (beta). Ova aplikacija će zahtevnijim korisnicima android telefona obezbediti dodatne funkcije mada će zahtevati i kompletnu promenu ekrana dolaznih poziva. Pa ko voli nek izvoli.

 • Podesite zaključavanje vašeg ekrana

Android vam daje nekoliko odličnih opcija kojima sprečavate druge ljude da dopru do informacija koje se nalaze na vašem android telefonu. Naravno pre svih novih opcija tu je dobri stari i poverljivi unos PIN-a od četiri cifre. Zatim možete postaviti i jaku lozinku kao što radite i na vašem računaru. Postoji i zaštitna opcija prepoznavanja prepoznatljivih kontura otiska vašeg prsta, a oni koji koriste Ice Cream Sandwich imaju i najnoviju zaštitu u opciji “Face Unlock“. Ime ove opcije sve samo govori.

Dovoljno je da okrenete telefon prema licu sagovornika i android telefon će pomoću prednje kamere detektovati ko drži telefon. Aparat će se otključati samo ukoliko se slika podudari sa slikom koju je vlasnik proglasio svojom. Ova opcija praktično i ne predstavlja posebnu zaštitu jer je moguće manipulisati slikama vlasnika, ali je toliko zabavna i zanimljiva da joj nismo mogli odoleti, a da je barem malo ne testiramo na našem android telefonu. Besplatna aplikacija Visidon AppLock za Froyo i Gingerbread radi skoro identičan posao kao i Face Unlock i može se primeniti za vaše SMS i e-mail poruke.

Ukoliko niste paranoični ili bolje reći ukoliko ste manje zabrinuti za sigurnost podataka koje imate na android telefonu imate mogućnost pravljenja jednostavnog slajda za otključavanje telefona. Ukoliko želite napraviti nešto komplikovaniji oblik slajda za otključavanje možete kupiti WidgetLocker LockScreen koja vam omogućava kompletno prilagođavanje i podešavanje zaključavanja vašeg android telefona.

 • Povećajte trajanje baterije kontrolom nad aplikacijama

Ukoliko imate problem dabaterija vašeg android telefona  jedva nekako pretera dan bez punjenja, Android vam je omogućio da shvatite gde bi ušteda baterije bila najveća. Pritiskom opcije “Baterija” dobijate na uvid lepo dizajniran grafikom pražnjenja baterije i listu aplikacija i servisa koji su trenutno aktivni u vašem telefonu kao i koliko troše bateriju. kod najvećeg broja android telefona ekran osetljiv na dodir je ubedljivo najveći potrošač energije, tako da smanjivanjem jačine svetlosti i kontrasta možete napraviti značajnu uštedu i produžiti vek trajanja baterije vašeg telefona.

Možda otkrijete i neku aplikaciju za koju i niste znali da postoji na vašem aparatu, a koja vam bukvalno “žvaće bateriju”. Jednostavnim klikom na tu android aplikaciju i pritiskom na opciju”Force Stop” zaustaviće te je i značajno popraviti vaše energetsko stanje.

 • Kontrolišite PC računar uz pomoć android telefona ili android tableta

Unified Remote je android aplikacija koja vam omogućava da kontrolišete vaš računar uz pomoć telefona. Sastoji se iz dva programa: klijent aplikacije koja se nalazi na laptopu ili PC računaru i master aplikacije, izuzetno male veličine, koja se nalazi na vašem telefonu ili android tabletu. Kada jednom sve instalirate i setujete možete kontrolisati ama baš sve što vam padne na pamet, a što se nalazi na računaru ili laptopu. Besplatna verzija aplikacije obuhvata kontrolu miša, tastature, jačine tona, i media. Kompletna verzija košta 4$ i sa njom su mogućnosti neograničene i pod vašom daljinskom kontrolom je potpuno sve uključujući i Internet pretraživač.

Android osnovni trikovi i saveti
Unified remote
 •   Korisne Alatke na  Početnom Ekranu vašeg Android telefona

Po mnogima najveća prednost androida je izuzetno prilagodljiv početni ekran telefona. Mogućnost postavljanja raznoraznih alata na početni ekran je izuzetna prednost i Android je tu  po lakoći podešavanja početnog ekrana zaista bez premca. Na početnom ekranu možete napraviti čitavu mrežu srodnih aplikacija ili ga podesiti da vam u svakom momenzu obezbeđuje raznorazneinformacije. Po default režimu na početni ekran možete postaviti veliki analogni ili digitalni časovnik, vremenske podatke bazirane na trenutnoj lokaciji, kalendar i dosta drugih informacija. Dosta drugih aplikacija kako ih budete instalirali će dodavati svoje alate na početni ekran. Samo odaberite alati (widgets) sa liste aplikacija i prevuci te ga gde kod poželite na početni ekran vašeg telefona. Ukoliko imate telefon sa Ice Cream Sandwich verzijom androida alate možete i povećavati i smanjivati prema potreb

 • Google Sky Map

Ovo je jedna od ubedljivo najpopularnijih, najprivlačnijih i najinteresantnijih aplikacija koju možete besplatno skinuti i koristiti. Instalirajte Sky Map i uperite telefon prema nebu.Najbolji rezultati su kada se nalazite napolju i kada je težak mrak, ali ovo čudo od aplikacije radi i po danu i to vrlo dobro.Na mapi ćete moći videti planete zvezde, konstelacije pa čak i lokaciju meteorskih kiša ukoliko ih ima u tom trenutku. Meni lično je najinteresantniji put kroz vreme kao sa pravom vremenskom mašinom.

Možete  videti kako će nebo iznad nas izgledati za par stotina godina, a možete se vratiti i u daleku prošlost. Ukoliko se pitate kako su vam zvezde bili naklonjene na dan vašeg rođenja instalirajte Sky Map i proverite. Mala napomena da Sky Map aplikacija postoji isključivo za Android. iPhone ima nekoliko rešenja koja su dosta skuplja i nisu ni približno interesantna kao Sky Map.

Android - trikovi i savet Sky Map
Sky Map
Ovo je samo mali deo naših iskustava koje smo podelili sa vama o ovom zaista fenomenalnom operativnom sistemu za smartfonove i tablete. Ukoliko i vi imate neki interesantan savet, trik ili besplatnu aplikaciju pošalji te nam komentar sa vašim iskustvima kako bi smo zajedno uživali u Android avanturama.

9 KOMENTARA

 1. […] at the border is a small increased our anxiety but there is a GPS navigation us calm down. After several hours of waiting and a lot of plays on GPS Navigation Becker went on […]

 2. […] at the border is a small increased our anxiety but there is a GPS navigation us calm down. After several hours of waiting and a lot of plays on GPS Navigation Becker went on […]

 3. […] at the border is a small increased our anxiety but there is a GPS navigation us calm down. After several hours of waiting and a lot of plays on GPS Navigation Becker went on to […]

 4. […] Maps Navigation (GMN) – Besplatna GPS navigacija za androidUkoliko ste ikada imali neki od android uređaja najverovatnije je da ste barem jednom probali Google Maps. Čak ste i koristili ovu aplikaciju da […]

 5. POŠTOVANJE,
  NAMERA MI JE DA KUPIM NAVIGACIJU U CENOVNOM RANGU 25-35 000RSD. U NAJUŽI IZBOR JE UŠLA NAVIGACIJA GARMIN 2595. S DRUGE STRANE AMATERSKI POSMATRANO I TABLET ASUS NEXUS 7 32GB ANDROID 4.1, ZAVRŠAVA ISTI POSAO NAVIGACIJE I IMA PREGRŠT DRUGIH MOGUĆNOSTI. MOLIO BIH ZA VAŠ STAV.
  S POŠTOVANJEM
  BANE ŠUMADINAC – KRAGUJEVAC

  • GPS Navigacija Garmin 2595 je izuzetna GPS navigacija sa izuzetnim karakteristikama, moćnim dizajnom i kvalitetom završne obrade iza koga stoji kompanija Garmin sa dugogodišnjim iskustvom i pozicijom lidera na tržištu GPS tehnologije. uz najnovije GPS mape koje su se skoro pojavile na tržištu predstavlja zaista izuzetnu kupovinu. Sa druge strane je takođe fenomenalan android tablet o čijim karakteristikama smo već govorili na portalu Navigacija i verzijom androida koja je po meni najbolja do sada. Instalacijom novog iGo Primo softvera za android 4.1 na ovaj android tablet dobijate moćan navigacioni uređaj koji kvalitetom navigacionog softvera i detaljnošću GPS mapa prevazilazi i Garmin nuvi 2595. Uz sve ostale pogodnosti koje imate uz android tablet, a koje vam portabl GPS navigacija realno ne može pružiti, moj stav je da je kupovina Asus Nexus 7 android tableta daleko bolja opcija.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.